Mostarski kafići otvorili vrata rijetkim gostima: Lijepo je, ali čudno...

Anadolija
Mostarski kafići otvorili vrata rijetkim gostima: Lijepo je, ali čudno...
Foto: Anadolija / Mostar

Prvi dan nakon što je ukinuta odluka o zabrani rada ugostiteljskih objekata, u Mostaru svi kafići i restorani još uvijek nisu započeli s radom. 

Vlasnici kažu kako je odluka iznenađujuće donesena te kako je potrebno nekoliko dana da bi objekte pripremili za rad u punom kapacitetu nakon skoro dva mjeseca zabrane.

U Starom gradu većina ugostiteljskih objekata rade, međutim gostiju nema.

Prisutni koje smo zatekli kazali su nam da ovi restorani i kafići u normalnim okolnostima rade zahvaljujući turistima. Njih još uvijek nema pa se s nestrpljenjem čeka otvaranje granica. I u ostalim dijelovima grada, s izuzetkom naselja Cernica, također nismo zatekli mnogo gostiju.

Mahmut Trčalo jutros se vratio u svoj omiljeni kafić.

"Nedostajao mi je taj jutarnji ritual. Lijep je osjećaj, iako je donekle čudno, jer nema mnogo gostiju. Poštujem sve higijensko-epidemiološke mjere, kao i vlasnik objekta, koji je jutros pozvao ljude iz Zavoda za javno zdravstvo da ponovo izvrše dezinfekciju objekta. Raduje što se život vraća u normalne okvire. Nadam se da ćemo uskoro na ulicama vidjeti i turiste. Zdravlje je, ipak, najvažnije", rekao nam je.

Gost jednog od lokala na Bulevaru narodne rezolucije ovog jutra bio je Admir Sarić. I njemu su, ističe, nedostajala druženja u ugostiteljskim objektima, a smatra da su objekti i ranije mogli biti pušteni u rad.

"Mišljenja sam da su i ovog puta mjere zabrane ukinute samo kako bi se privrednici skinuli s pomoći i subvencija. Ne vjerujem da uskoro na ulicama i u kafićima možemo vidjeti onoliko ljudi koliko smo viđali prošle godine u ovo vrijeme. Mostar dosta zavisi od turizma, a ovog puta od sezone nema ništa. Bez obzira i na to bolje je da objekti rade, nego da su zatvoreni", izjavio je Sarić.

Vlasnik slastičarne u sjevernom dijelu grada Zlatko Tipura ovog puta nije optimističan.

"Čini mi se kao nemoguća misija raditi s trećinom kapaciteta uz sve izrečene mjere. Bojim se da je ovo unaprijed izgubljena utakmica. Strah me je šta će biti za dvadeset dana. Šta ako dođe do novih zaraza pa vlast bude primorana na nove restrikcije? Prvi put u životu nisam optimističan, posebno znajući ko nas predstavlja. Smatram da su nam na ključnim funkcijama potrebni eksperti, a ne politički podobni ljudi", izjavio je Tipura za AA.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije