! / Ovo su pravila u kafićima: Pušenje cigareta u baštama ne treba dozvoliti

12. 05. 2020. u 19:32:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 3910

Federalno ministarstvo zdravstva i Federalni zavod za javno zdravstvo Federacije BiH izdali su procedure za ponašanje u ugostiteljskim objektima za koje je Federalni štab civilne zaštite danas donio odluku o ublažavanju ranije usvojenih restrikcija.

Potvrđeno za Radiosarajevo.ba: U FBiH se otvaraju kafići, restorani, hoteli...

Od danas se u Federaciji BiH otvaraju kafići, restorani, hoteli, potvrđeno je za Radiosarajevo.ba sa sjednice Federalnog štaba civilne zaštite. "Dozvoljava se pružanje usluga ugostiteljskim objektima svih kategorija i hotelima na otvorenom prostoru (bašte i terase), uz poštivanje posebnih epidemioloških mjera. U ugostiteljskim objektima iz tačke 1.

Većina preporuka se odnosi na održavanje lične higijene, kao i dezinfekcije prostora i predmeta u objektima.

Što se tiče ugostiteljskih objekata donesena su i specifična uputstva. Tako razmak između stolova na terasama i u baštama ugostiteljskih objekata mora biti najmanje dva metra i to računajući najbliže ivice stolova. Broj stolica za jednim stolom zavisit će od veličine stola, ali se mora osigurati da razmak između stolica bude jedan metar.

Udaljenost između stolova može biti i manja, ali u tom slučaju između takvih stolova ne smije biti nijedna stolica.

Preporučeno je i da se ne dozvoli pušenje cigareta na terasama i u baštama, jer se na taj način dodiruju lice i usta, a ostavljeni opušci mogu biti kontaminirani koronavirusom, što može predstavljati opasnost za zaposlene.

Zabranjeno je sjedenje za šankom. Preporučeno je da se naplate računa vrše za stolovima, kako bi se spriječilo stvaranje gužvi kod kasa.

Mušterije će biti obavezne nositi masku dok su u pokretu, kao što je ulazak, izlazak, odlazak u toalet i slično, dok u vrijeme kada sjede za stolom neće morati imati masku. Konobari će morati nositi maske, ali ne i rukavice, uz obaveznu čestu dezinfekciju ruku.

Preporučuje se i organizovanje rada u dvije odvojene smjene, dok u pauzi između smjena da se izvrši potpuna dezinfekcija objekta.

Ne preporučuje se samousluživanje u objektima u kojima se služi hrana. Escajg mora biti zamotan i donesen uz porudžbinu.

Poslije svake mušterije se trebaju dezinfikovati sto, stolice, kao i pribor poput posuda za sol i slično.

 


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA