Naša tema | Kada ćemo imati jednake porodiljske naknade na nivou cijele FBiH?

4
M. Fišo
Naša tema | Kada ćemo imati jednake porodiljske naknade na nivou cijele FBiH?
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Adnan Delić

Razmišljate o proširenju porodice, ali vas brinu finansijska opterećenja koje ono donosi? U Kantonu Sarajevo su te brige barem donekle umanjene!

Zahvaljujući nedavnom povećanju, porodiljske naknade u Kantonu Sarajevo sada iznose 1.260 KM. To značajno olakšava planiranje porodice i donosi nadu za bolju budućnost.

Međutim, situacija u ostatku Federacije BiH je drastično drugačija.

Raspao se brak političarke Dragane: Admir Čavka objavio da se osjeća 'blagoslovljeno' s novom ženom

Raspao se brak političarke Dragane: Admir Čavka objavio da se osjeća 'blagoslovljeno' s novom ženom

"Osnovica sada iznosi 800 KM, što predstavlja značajno povećanje od 6,67 posto u odnosu na prethodne tri godine. Ovo je rezultat našeg predanog rada i posvećenosti za poboljšanje kvalitete života građana Kantona Sarajevo. Posebno želim istaknuti poboljšanja koja su se desila u konkretnim oblicima podrške.

Na primjer, naknade umjesto plaće ženama/majkama, kao i novčana pomoć ženama/majkama koje nisu u radnom odnosu, povećane su za 147 KM i sada iznose 1.261,00 KM.“, navodi Ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo, Enda Pavić Pečenković.

Povećanje naknada će, usljed konstantnih poskupljenja, zasigurno pomoći građanima koji se odluče da imaju djecu. Osim mjesečnih naknada, u Kantonu Sarajevo je došlo i do povečanja jednokratnih naknada koje će sada iznositi 400 KM. Ova poboljšanja, dodala je ministrica Pavić Pečenković, samo su korak ka daljnjem unapređenju kvalitete života naših sugrađana.

Kanton Sarajevo je i do sada bio predvodnik povećanja naknada. Ono što je problem jeste što su rijetki kantoni ispratili ovaj pozitivni primjer, tako da danas imamo situaciju da dijete rođeno u Kantonu Sarajevo dobije iznos jednak troje ili četvero djece u nekim drugim kantonima.

Pazite gdje rađate

Porodilje u Bosansko-podrinjskom, Tuzlanskom i Zeničko-dobojskom primaju iznose oko 1.000 KM. Dok u ostalim kantonima se ta cifra smanjuje pa tako nezaposlene porodilje u Posavskom kantonu primaju 300 KM mjesečno u trajanju od 12 mjeseci. U Unsko- sanskom kantonu je usvojen budćet za 2024. godinu po kome će nezaposlene porodilje primati 500 KM naknade.

Predsjednica Kluba SDP BiH Bihać prof. dr. Fatka Kulenović podnijela je inicijativu za sufinanciranje porodiljskih naknada u Unsko-sanskom kantonu, kojom bi se visina porodiljskih naknada u Unsko – sanskom kantonu povećala na visinu minimalno 1.000 KM, bez obzira na radno-pravni status trudnica i porodilja.

Novčana pomoć nezaposlenoj porodilji u Hercegovačko-neretvanskom kantonu iznosi 400 KM mjesečno, a isplaćuje se također 12 mjeseci. Klub zastupnika SDP-a BiH u Skupštini HNK odlučio je u skupštinsku proceduru uputiti inicijativu kojom će visina porodiljnjih naknada za nezaposlene i zaposlene majke na području ovog kantona ujednačiti u visini  jedne prosječne plaće u FBiH u trajanju od 12 mjeseci, no ostaje da se vidi da li će ova inicijativa u skorijem periodu uroditi plodom.

Dok u Kantonu 10 nezaposlene porodilje primaju svega 100 KM mjesečno u trajanju od 1 godine, te jednokratnu pomoć od 300 KM.

Predizborna obećanja i podrška vlasti Federacije

Ministar rada i socijalne politike FBiH Adnan Delić je ranije je naglasio da su prioriteti populacione i natalitetne politike te da je jedan od ciljeva dovesti do ujednačene porodiljne naknade na cijeloj teritoriji FBiH.

"Cilj nam je da se ta diskriminacija prema porodiljama po mjestu boravka ili bilo kojem drugom osnovu eliminiše i da imamo ujednačene porodiljne naknade na cijeloj teritoriji Federaciji Bosne i Hercegovine i radit ćemo na tome već tokom pripreme Nacrta budžeta za 2024. godinu", kazao je ministar Delić.

Ministar Delić je dodao i da je ranije bilo neizvodivo ujednačiti porodiljne naknade jer je budžet u svojen prije dolaska vlade, a rebalansom su nastali zaostaci veći od 70 miliona KM.

Delegatkinja u Domu naroda FBiH Jelena Pekić (SDP BiH) je uputila inicijativu za ujednačavanje porodiljnih naknada u svim kantonima. U gostovanju na BHRT u emisiji Jutro za sve, Jelena Pekić je izjavila da je dobila odgovor ministra Adnana Delića u kome se navodi da su pokrenute aktivnosti o izradi studije za osnivanje porodičnog i dječijeg fonda na nivou Federacije.

U odgovoru je, također, istaknuto da su iz resornog ministarstva već uputili prema resornom ministarstvu finansija, budući da su u toku pripreme za izradu budžeta gdje su tražili određena sredstva za 16.000 porodilja.

Nužnost reakcije

Bosna i Hercegovina se suočava sa padom nataliteta, a poboljšanje materijalne podrške poroditeljima predstavlja ključni faktor u borbi za pozitivan priraštaj. Dok Kanton Sarajevo pokazuje put, očito je da je nužna podrška FBiH da bi se ujednačile porodiljske naknade na nivou Federacije.

Inicijative su pokrenute, a planovi za osnivanje porodičnog fonda su u toku. Rješavanje ovog pitanja ne samo da bi uklonilo diskriminaciju prema porodiljama baziranu na mjestu prebivališta, već bi i poslalo snažnu poruku o posvećenosti poboljšanju demografske slike BiH.

Uz jedinstveni i pravedan sistem finansijske podrške, FBiH može stvoriti povoljnije uvjete za mlade parove da se odluče za proširivanje porodice.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije