Dobre vijesti za porodilje u ovom kantonu: Naknada povećana na 500 KM

0
Radiosarajevo.ba
Dobre vijesti za porodilje u ovom kantonu: Naknada povećana na 500 KM
Foto: Centralna banka BiH / Ilustracija / Novac

Loša demografska slika u Unsko-sanskom kantonu natjerala je predstavnike vlasti na saradnju. Nezaposlenim majkama porodiljama kroz budžet za 2024. godinu osigurana porodiljna naknada od 500 maraka na mjesečnom nivou tokom godine. Iako i dalje, u usporedbi s nekim kantonima - nedovoljno, u odnosu na protekle godine - veliki je ovo korak naprijed.

Nezaposlene porodilje godinama u lošoj situaciji. Donedavno, njihova primanja su bila ograničena na jednokratnu novčanu pomoć u iznosu od samo stotinu maraka. Novac su čekale i po tri godine, a da bi im uopće bio isplaćen, morale su imati otvoren račun u banci. Gotovo kompletan iznos odlazio je na – papirologiju.

"Svi znamo da banka naplaćuje vođenje računa 2KM. Na 3 godine to izađe 72 marke, plus taksa od 10 KM za vađenje dokumentacije, što znači da na kraju, žena majka van radnog odnosa nije dobila nikakvu naknadu", objašnjava Adnan Mešanović, stručni saradnik u Centru za socijalni rad Bihać.

Nova tragedija na bh. cestama: Jedna osoba poginula u saobraćajnoj nesreći

Nova tragedija na bh. cestama: Jedna osoba poginula u saobraćajnoj nesreći

Prošle godine mjesečna naknada je bila 327 maraka. Ove godine u budžetu su izdvojena dodatna sredstva. Predstavnici kluba Naroda i pravde ovaj amandman na budžet predlagali su i prošle godine. Nakon više od jedne godine - naišli su na razumijevanje.

"Od tog minimalca 327 KM, koliko po federalnom zakonu mora da se izdvaja za porodilje, mi smo sada došli do 500 KM. Siguran sam i nadam se da ćemo i narednih godina povećavati taj iznos, tako da bismo pokušali popraviti tu demografsku sliku koja je u našem kantonu u jako lošem stanju", kaže Azhar Sejarić, zastupnik NiP-a u Skupštini USK-a, piše FTV.

Prema visini naknada, kako kaže Sejarić, trebalo bi pratiti Kanton Sarajevo: "U KS-u imamo situaciju da svaka majka, bilo zaposlena ili nezaposlena, ima 1200 maraka mjesečno, 12 mjeseci".

Lijepa vijest: Porodilje u Starom Gradu dobijaju uvećane jednokratne naknade

Lijepa vijest: Porodilje u Starom Gradu dobijaju uvećane jednokratne naknade

Povećanjem naknade i redovnim isplatama raste i interes nezaposlenih porodilja da iskoriste svoje pravo. Donedavno ih je u evidenciji bilo tek 30, kažu iz Centra za socijalni rad. Ovaj proces će se i dalje odvijati preko njih.

"Isplate se vrše redovno, zadnja je bila za januar ove godine, a broj korisnika sa 31.12. prošle godine je bio 142 korisnika. Ako uzmemo u obzir ono na početku navedeno, broj se povećao za 5 puta", dodaje Mešanović.

Ministrica zdravstva, rada i socijalne politike USK-a Zemina Kadirić (SDA) pojašnjava - kako se radi o dodatnom pravu, Vlada USK-a će posebnom odlukom utvrditi navedeni iznos, a onda će on putem Centra za socijalni rad biti proslijeđen.

Uprkos naporima, za postizanje standarda kakve imaju pojedini kantoni, potrebno je još mnogo rada. Ipak, cilj je jasan – vođenje pronatalitetne politike sa sistemom mjera u kakvom bi se mladi parovi prije i lakše odlučivali na proširenje porodice.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije