Povećanje osnovice: Porodiljske naknade u KS sada iznose 1.261 KM

2
Radiosarajevo.ba
Povećanje osnovice: Porodiljske naknade u KS sada iznose 1.261 KM
Foto: Siniša Pašalić / Ringier / Novac / Ilustracija

Od 1. marta ove godine povećale su se osnovice za utvrđivanje novčanih i drugih materijalnih davanja koja se tiču socijalne zaštite i zaštite porodice sa djecom, potvrdila je ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljene osobe i izbjeglice Kantona Sarajevo Enda Pavić Pečenković. 

Navedena povećanja pozitivno će utjecati na našu zajednicu, a iz resornog ministarstva navode kako nastavljaju predano raditi na unapređenju standarda života svih naših sugrađana.
 
"Osnovica sada iznosi 800 KM, što predstavlja značajno povećanje od 6,67 posto u odnosu na prethodne tri godine. Ovo je rezultat našeg predanog rada i posvećenosti za poboljšanje kvalitete života građana Kantona Sarajevo. Posebno želim istaknuti poboljšanja koja su se desila u konkretnim oblicima podrške.

Na primjer, naknade umjesto plaće ženama/majkama, kao i novčana pomoć ženama/majkama koje nisu u radnom odnosu, povećane su za 147 KM i sada iznose 1.261 KM. Također, jednokratne novčane pomoći za opremu beba su uvećane za 25 KM i iznose 400 KM, pružajući važnu podršku mladim roditeljima. Nadalje, naknade za izdržavanje hranjenika sa novim povećanjem iznose 378,30 KM, što će dodatno olakšati svakodnevne izazove mnogim porodicama. Pored toga, povećana je stalna novčana pomoć, kao i ostala materijalna davanja", navela je ministrica Pavić Pečenković. Ova poboljšanja, dodala je ministrica, samo su korak ka daljnjem unapređenju kvalitete života naših sugrađana.

EURO 2024 | Srbija se u zadnjim sekundama spasila protiv Slovenije

EURO 2024 | Srbija se u zadnjim sekundama spasila protiv Slovenije

"Nastavit ćemo raditi sa istom predanošću i posvećenošću kako bismo osigurali da svi građani imaju pristup adekvatnoj podršci i mogućnostima za dostojanstven život", zaključila je ministrica Pavić Pečenković, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije