Najtužnija hercegovačka bajka: Baka Janja živi u selu sa samo dva stanovnika

Radiosarajevo.ba
Najtužnija hercegovačka bajka: Baka Janja živi u selu sa samo dva stanovnika
Bosna i Hercegovina je zaista nevjerovatna zemlja, s brojnim bogatstvima i lošim stranama koje svakodnevno kritiziramo. No, zaista je teško ne voljeti sve njene raznolikosti, koje svakodnevno srećemo u svojoj okolini.

Jedna takva neobična priča zabilježena je u Trebinju, tačnije u selu Kotezi koje se nalazi na području ove općine, a koje je smješteno na obodu Popova polja.

U ovom selu žive svega dvije stanovnice, a jedna od njih je devedesetogodišnja baka Janja, koja sa svojom komšinicom tokom cijele godine živi u Kotezima, prenosi portal Moja Hercegovina.

„Evo vidite kako se živi, jedno čeljade na vrh sela, a drugo na dno sela“, govori baka Janja o svom životu u Kotezima.

Ona se u ovo selo vratila davno i kaže da za nju boljeg mjesta za život nema. Iako je život u Kotezima daleko od onog što je bilo prije kada je, prisjeća se Janja, selo vrvilo od ljudi, ovi krajevi su dio njenog srca, što je zaista još jedno bogatstvo naše države.

U vremenu kada mnogi odlaze i iz urbanih sredina naše države, baka Janja zamišlja kako bi to bilo da se život u njenom selu vrati na ono što je nekada bio, ali kaže da bi to bilo teško izvodivo, baš koliko je težak i njen život u ovom selu.

„Dođe nam nekada Vidan i dođu moji sin i kćerka. Nema nikakve priče, nemaš s kim. Evo vidite kako je, polako sebi skuhaj, podigni, počisti i eto ti. Prođe dan nekako, rano se ustaje, a bogami rano se i liježe“, svjedoči Janja za portal Moja Hercegovina o životu u selu, koje je nenadano zanijemilo posljednjih decenija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije