Beskućnici na vrijeme zbrinuti: Na raspolaganju kolektivno naselje

N. K.
Beskućnici na vrijeme zbrinuti: Na raspolaganju kolektivno naselje
Arhiv / Ilustracija
Ekstremno niske temperature zraka u Bosni i Hercegovini izazvale su brojne posljedice, a, nažalost, nekoliko osoba smrtno je stradalo.

Portal Radiosarajevo.ba ranije je istražio šta se dešava s beskućnicima i drugim osobama koje su u stanju “socijalne potrebe” u ovakvom periodu ekstremnih vremenskih neprilika u Sarajevu.

Vođeni ovime, kontaktirali smo Centar za socijalni rad u Tuzli, gdje su nam na početku razgovora istaknuli da je hladnoća primorala i građane Tuzle da maksimalno reduciraju boravak na otvorenom i poduzmu mjere s ciljem zaštite zdravlja.

Također, kako su nam rekli, u ovom bh. gradu, na svu sreću, nije zabilježen niti jedan slučaj smrzavanja.

„Centar za socijalni rad Tuzla preventivno je reagirao, pa su dva beskućnika prije nego što su nastupile ekstremne hladnoće smješteni u tople prostorije u kolektivnom naselju Mihatovići“, rekla je za Radiosarajevo.ba Hasiba Alibegović iz Centra za socijalni rad Tuzla.

Prema informacijama koje su nam dali, ovaj Centar u svojoj praksi, ima 24-satnu dežuru i konstantno je dežurna osoba na vezi s policijom, u slučaju da se uoči osoba koja nema riješeno pitanje boravišta i koja je promrzla.

„U ovom momentu naš Centar ima na raspolaganju kolektivno naselje Mihatoviće, kao jedno od mogućih mjesta gdje možemo smjestiti ljude ako se nađu u takvom stanju“, ističe Alibegović.

Podsjećamo, iako naši zakoni o socijalnoj zaštiti, i federalni i kantonalni, ne definiraju kategoriju “beskućnika” kao zasebnu kategoriju, ove osobe svoja prava mogu ostvariti kroz zakonsku kategoriju osoba s “društveno neprihvatljivim ponašanjem”.

Prema tom osnovu, osobe koje nemaju riješeno pitanje boravišta i ne mogu ga riješiti, ostvaruju sva zakonska prava ako ispunjavaju propisane uvjete.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije