Minusi u Sarajevu: Gdje se mogu skloniti beskućnici i kako im možete pomoći

Lana Ramljak
Minusi u Sarajevu: Gdje se mogu skloniti beskućnici i kako im možete pomoći
Arhiv / Ilustracija
Val hladnoće proteklih dana zahvatio je Bosnu i Hercegovinu, praćen snježnim padavinama, a meteorolozi i za naredne dane najavljuju minuse i ledene dane.

Portal Radiosarajevo.ba istražio je šta se dešava s beskućnicima i drugim osobama koje su u stanju “socijalne potrebe” u ovakvom periodu ekstremnih vremenskih neprilika.

 

Ono što je najvažnije istaknuti jeste da svaka osoba koja prihvati (zakonske) uvjete Centra za socijalni rad može naći smještaj u Prihvatnoj stanici Gerontološkog centra u Sarajevu.

 

Pomoći možete i vi tako što ćete, ako znate za nekog beskućnika ili osobu koja je u teškom socijalnom stanju, kontaktirati socijalnu službu u vašoj općini (LINK za kontakt telefone) te ih pozvati u pomoć. Ako je noć, možete pozvati policiju (122) ili, ako je osobi ugroženo zdravlje - Hitnu pomoć (124).

 

Iako naši zakoni o socijalnoj zaštiti, i federalni i kantonalni, ne definiraju kategoriju “beskućnika” kao zasebnu kategoriju, ove osobe svoja prava mogu ostvariti kroz zakonsku kategoriju osoba s “društveno neprihvatljivim ponašanjem”. Prema tom osnovu, osobe koje nemaju riješeno pitanje boravišta i ne mogu ga riješiti, ostvaruju sva zakonska prava ako ispunjavaju propisane uvjete.

 

Kantonalni Centar za socijalni rad i općinske socijalne službe, doznali smo, proteklih dana pojačano rade na terenu, te imaju zadatak da identificiraju sve beskućnike i ponude im smještaj u Prihvatnoj stanici. Doznajemo da su u Općini Stari Grad identificirane i zbrinute sve osobe koje žive na ulici, izuzev dvije osobe koje povremeno borave u ovoj općini, a socijalne službe trenutno ih ne mogu locirati.

 

Nažalost, poručuju iz Kantonalnog centra, jedan broj beskućnika odbija prihvatiti pomoć, a nekad je potrebno i višemjesečno angažiranje službenika te velika podrška toj osobi da prihvati pomoć.

 

U Gerontološkom centru su za portal Radiosarajevo.ba otkrili da se u Prihvatnoj stanici trenutno nalazi 16 osoba – smještajni kapacitet je 25 kreveta.

 

Adela Bahto, čelnica socijalne službe u Centru, za naš je portal izjavila kako je proteklih dana pojačan prijem korisnika, te naglasila da beskućnici ne mogu samoinicijativno doći u Prihvatnu stanicu, već to mogu u saradnji sa službom socijalne zaštite ili, ako je noć, s policijom.

 

U Prihvatnoj stanici svi koji prihvate pomoć i ispunjavaju uvjete, imaju pravo na ishranu, higijenu, te zdravstvenu njegu. Primjerice, ovdje se nalaze i osobe koje nemaju gdje otići nakon liječenja u bolnici (starije osobe i sl.), a naši sagovornici ističu kako UVIJEK ima dovoljno mjesta u Stanici i dosad se nikad nije desilo da se neko nema gdje smjestiti.

 

Ipak, Stanica ne prihvata pojedine kategorije stanovništva: osobe koje imaju zaraznu bolest koja može životno ugroziti druge korisnike, zatim osobe s mentalnim oboljenjima te – ovisnike.

 

Nadležne u Centru za socijalni rad pitali smo i šta mogu ovisnici bez doma uraditi u ovim danima?

 

Navode da oni ovisnici, koji prihvate liječenje, imaju mogućnost korištenja usluga terapijske zajednice – tu ne govorimo o smještaju, već o pomoći, ali to je prvi korak...

 

Vrijedi naglasiti i da BiH, a samim tim i Sarajevo, nemaju registar beskućnika. U Federalnoj upravi civilne zaštite doznali smo da postoji projekt koji provode dva resorna ministarstva iz dva entiteta, koja su izradila Priručnik za djelovanje centara za socijalni rad u vanrednim situacijama te da postoji prijedlog o formiranju ovog registra kako bi se i ovim osobama adekvatno pomoglo, pogotovo dok su u pitanju ekstremni vremenski uvjeti.

 

Od Majde Kovač, glasnogovornice FUCZ-a, doznali smo i da oni nemaju nadležnost nad ovom kategorijom stanovništva, ali da se uvijek odazovu kada je u pitanju spašavanje, recimo, iz devastiranog objekta ili slična evakuacija. Također, kako FUCZ ima centar za pomoć koji radi 24 sata, nerijetko koordiniraju pozive građana koji žele pomoći ljudima bez “krova nad glavom”.

 

U tom vas duhu još jednom pozivamo da pokažete humanost: ako znate da se u vašem susjedstvu nalazi beskućnik ili ste na ulici vidjeli osobu koja je u stanju socijalne potrebe, djelujte odmah. Vaš JEDAN POZIV može spasiti nečiji život.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije