Objavljena prognoza za naredne dane, nedjeljno jutro bit će ledeno

Radiosarajevo.ba
Objavljena prognoza za naredne dane, nedjeljno jutro bit će ledeno
I danas je u našoj zemlji na snazi narandžasti meteoalarm zbog niskih temperatura zraka, te jakih do olujnih udara vjetra.

Narandžasto upozorenje bit će aktivno do 8. januara, uz napomenu: “Minimalne temperature od -19 do -11 °C, na planinama i visoravnima minimalne temperature mogu dostići i vrijednosti od -26 do -20 °C. U naredna dva dana jaki do olujni udari vjetra, sjevernog i sjeveroistočnog smjera, u Hercegovini i na zapadu Bosne. U ostalim područjima umjeren do pojačan vjetar.”

 

Jutros je u našoj zemlji bilo oblačno vrijeme. U Bosni sa susnježicom i snijegom, a u Hercegovini bez padavina.

 

Temperature zraka u 7 sati: Bjelašnica -22 stepena, Goražde i Ivan-sedlo -13, Sokolac -12, Livno i Sarajevo -10, Bugojno -9, Drvar i Jajce -8, Gradačac, Tuzla i Zenica -7, Banja Luka i Bijeljina -6, Doboj i Sanski Most -5, Trebinje -4, Mostar -2, Neum i Stolac -1 stepen.

 

Atmosferski tlak je u Sarajevu iznosio 944 milibara, za 2 milibara je viši od normalnog i sporo raste.

 

Bioprognoza: Hladno vrijeme u cijeloj zemlji, uz padavine i prevladavajuće sjeverno strujanje, uzrokovat će probleme većini populacije. Neophodno je posvetiti pažnju prikladnom odijevanju i zaštiti od hladnoće, te po mogućnosti maksimalno reducirati boravak na otvorenom, naročito hronični bolesnici, starije osobe i djeca.

 

Danas se u Bosni očekuje pretežno oblačno vrijeme, a u Hercegovni umjereno do pretežno oblačno vrijeme. U centralnim, zapadnim i istočnim područjima Bosne povremeno sa slabim snijegom. Vjetar u Hercegovini i na zapadu Bosne, umjeren do jak, povremeno s olujnim udarima sjeverni i sjeveroistočni, a u ostatku Bosne, slab do umjeren, sjeverni. Najviša dnevna temperatura od -12 do -6, na jugu od 1 do 5 stepeni. U Sarajevu pretežno oblačno, povremeno sa slabim snijegom. Najviša dnevna temperatura oko -8 stepeni.

 

Subota: U Hercegovini, Posavini i na jugozapadu Bosne pretežno vedro, a u ostatku naše zemlje umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Jutarnja temperatura od -18 do -11, na jugu od -5 do 0, na planinama i visoravnima do -23, a najviša dnevna od -14 do -7, na jugu od -3 do 2 stepena.

 

Nedjelja: Pretežno sunčano, hladno s mrazom. U večernjim satima porast naoblake u Krajini može uvjetovati slab snijeg. Jutarnja temperatura od -20 do -13, na jugu od -8 do -2, na planinama i visoravnima do -25, a najviša dnevna od -12 do -6, na jugu od -2 do 3 stepena.

 

Ponedjeljak: Umjereno do pretežno oblačno vrijeme. U zapadanim i sjeverozapadnim područjima Bosne povremeno sa slabim snijegom. Jutarnja temperatura od -13 do -6, na jugu od -4 do 2, a najviša dnevna od -5 do -1, na jugu od 0 do 5 stepeni, javlja Federalni hidrometeorološki zavod.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije