Zaleđeno Hutovo blato - ptice trebaju pomoć ljudi

Radiosarajevo.ba
Zaleđeno Hutovo blato - ptice trebaju pomoć ljudi
/ Zaleđeno Hutovo blato
Ornitološko društvo "Naše ptice" uputilo je apel nadležnim ministarstvima da zaštite brojne vrste koje su, uslijed ekstremno niskih temperatura, bile prinuđene promijeniti svoja staništa.

"S obzirom na veoma niske temperature i činjenicu da je većina otvorenih vodenih površina na kojima borave močvarne ptice tokom zime (npr. Hutovo blato, Buško jezero i sl.) zaledila, te da su se ptice pomjerile na rijeke i predstavljaju laku metu krivolovcima, Ornitološko društvo Naše ptice poziva nadležna ministarstva da donesu odluku o zabrani lova u periodu trajanja ekstremnih hladnoća", kaže se u njihovom apelu.

Aktivisti društva pozivaju građane da se uključe u prehranjivanje ptica, jer je zabilježen veliki broj smrznutih ptica koje nisu mogle doći do hrane.

"Prehranjivati ptice možete zrnevljem, voćem (npr. jabuke), a posebno je preporučljivo postaviti komadiće masnoće (loj, slanina i sl.)",  savjetuju iz ovog društva.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije