Nagrade za etičko novinarstvo: Prijavi se na #CheckItFirst i osvoji put u Brisel i London

1
Radiosarajevo.ba
Nagrade za etičko novinarstvo: Prijavi se na #CheckItFirst i osvoji put u Brisel i London
Foto: Unsplash / Ilustracija

ARTICLE19 pokreće Nagrade za etičko novinarstvo u sklopu kampanje #CheckItFirst.

Kampanja #CheckItFirst se pokreće u Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini (BiH), Kosovu* i Srbiji. Promoviše usvajanje etičkog novinarstva kao vitalne odbrane od dezinformacija u regiji. Kao dio ove kampanje, pozivaju novinare u te četiri zemlje da se prijave za ove novinarske nagrade i javno pokažu svoju podršku profesionalnim standardima koje su potpisali kada su postali novinari – standardima koji su ukorijenjeni u principima etičkog novinarstva. 

Rok za prijavu je 12. april.

Zvizdić i Ademović u Istanbulu: Važni razgovori o rezoluciji o Srebrenici s turskim liderima

Zvizdić i Ademović u Istanbulu: Važni razgovori o rezoluciji o Srebrenici s turskim liderima

Pozivaju novinare da pošalju vijesti koje ilustruju primjenu i prihvatanje principa etičkog novinarstva. Vaše priče trebaju jasno demonstrirati pozitivan uticaj pridržavanja ovih standarda u smislu tačnosti, objektivnosti i pouzdanosti vaših priča. Priče bi takođe trebale naglašavati rigorozne procese potvrde informacija i provjere činjenica koje ste koristili u izvještavanju.

Priča treba da odražava pet temeljnih principa etičkog novinarstva

  • Istina i tačnost - Poštujte istinu i radite sve što je moguće da prenesete istinite činjenice, uključujući provjeru i unakrsnu provjeru, i priznavanje kada to nije moguće učiniti.
  • Nezavisnost - Novinari se moraju obavezati da će imati nezavisan glas, bez političkih ili poslovnih veza. Tamo gdje postoje sukobi interesa, isti treba prijaviti.
  • Humanost - Ne podstičite predrasude, rasizam, govor mržnje i druge štetne stavove; budite svjesni uticaja izvještavanja na sigurnost drugih.
  • Odgovornost - Budite odgovorni prema čitaocima slušajući, izvinjavajući se za greške i ispravljajući ih.
  • Poštenje i nepristrasnost – Uravnoteženo izvještavanje gradi povjerenje.
Konferencija u Sarajevu: Novinari otkrili šta je najbolji alat za borbu protiv ruskih dezinformacija

Konferencija u Sarajevu: Novinari otkrili šta je najbolji alat za borbu protiv ruskih dezinformacija

Učešće u nagradnom programu će vam pružiti priliku da preispitate profesionalne etičke kodekse u svojoj zemlji i razmislite o tome kako oni odražavaju principe etičkog novinarstva.

Tematska područja članaka:

Pozivaju novinare da podnesu članke na sljedeće teme: socijalna pravda i nejednakost, javno zdravlje i sigurnost, izvještavanje o životnoj sredini, prava žena, različitost i inkluzija, priče s ljudskim interesima i bilo koje druge teme relevantne za vašu zemlju.

Kako se prijaviti za nagrade za novinarstvo:

Prijavite vijest u kojoj se odražava pet navedenih principa etičkog novinarstva (možete ih naći i na Ethical Journalism Network). Prijave trebaju pokrivati samo period između 1. marta 2023. i 7. marta 2024. Prihvatit će se samo članci iz online i štampanih medija. Imajte na umu da se priče prikazane na TV-u, radiju ili u video formatu neće razmatrati.

Pošaljite popratno pismo sa svojim člankom. Objasnite koju su ulogu imali etički standardi novinarstva u vašem izvještavanju i kako su podržali proces provjere informacija. Budući da je profesionalni etički kodeks u vašoj zemlji vođen ovim principima, takođe vas podstiču da se posebno osvrnete na njega u propratnom pismu.

Tekstovi se prihvataju na originalnom jeziku. Propratno pismo može biti napisano na Engleskom ili na bilo kom od regionalnih jezika.

Prijavite se za nagrade do 12. aprila 2024.

Žiri:

Žiri će se sastojati od predstavnika organizacija civilnog društva fokusiranih na medijska pitanja, stručnih novinara i pripadnika akademske zajednice. 

Žiri će odabrati one članke koji najefikasnije demonstriraju primjenu etičkih novinarskih standarda. Članovi žirija će analizirati i članak i propratno pismo dostavljeno uz priču. Pozivanje na profesionalne standarde u zemlji i njihova elaboracija u propratnom pismu će predstavljati prednost.

Vremenski okvir podnošenja prijava:

14. mart: otvaranje novinarskih nagrada
12. april: rok za podnošenje prijava
29. april: donošenje odluka i objavljivanje dobitnika
Nagrada:

Petodnevna studijska posjeta Briselu i Londonu, gdje se nalazi sjedište organizacije ARTICLE19. Tokom studijske posjete, pobjednici će prisustvovati okruglim stolovima sa osobljem ARTICLE19 i članovima novinarske zajednice kako bi razgovarali o pitanjima vezanim za etičko novinarstvo, dezinformacije i slobodu medija u svojim zemljama, kao i međunarodnom razvoju. Pobjednici će takođe imati priliku da se sastanu s novinarima kako bi razgovarali o izazovima koje dezinformacije donose u njihov rad i razmijene pristupe u borbi protiv njih.

Četiri pobjednika (jedan po zemlji) će takođe dobiti novčanu nagradu od 1.000 eura (svaki) u zamjenu za uredničke i druge autorske tekstove u kojima se analiziraju stavovi pobjednika o rešenjima za borbu protiv dezinformacija u regionu Zapadnog Balkana, kao i za podržavanje promocije i širenja kampanje.

Obrazac za prijavu nađite na linku OVDJE.

Kampanja #CheckitFirst je dio regionalnog projekta koji finansira EU, a koji se fokusira na borbu protiv strane manipulacije informacijama i uplitanja (foreign information manipulation and interference, FIMI). Ovaj projekat nastoji doprinijeti demokratskoj otpornosti na FIMI i smanjiti šanse za sukob između zajednica izazvan FIMI-jem u Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Kosovu*, i Srbiji.

*Za Evropsku uniju, ovo određivanje ne prejudicira stavove o statusu i u skladu je sa Rezolucijom SBUN 1244/1999 i Mišljenjem Međunarodnog suda pravde o proglašenju nezavisnosti Kosova. Za UNDP, sva pominjanja Kosova treba da budu shvaćena u kontekstu Rezolucije Savjeta bezbjednosti 1244 (1999).

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije