Radionica o Cyber sigurnosti okupila stručnjake: Fokus bio na prepoznavanju lažnih informacija

1
Radiosarajevo.ba
Radionica o Cyber sigurnosti okupila stručnjake: Fokus bio na prepoznavanju lažnih informacija
Foto: CSEC / Radionica "Osiguraj priču"

U Tarčinu je u utorak, 5. marta, održana radionica o cyber sigurnosti pod nazivom "Secure the story! / Osiguraj priču!“. Okupila je novinare, urednike i druge profesionalce iz medijskog sektora, kako bi se upoznali s osnovama cyber higijene i najboljim praksama za osiguranje digitalnih uređaja i mreža.

Njih gotovo trideset imali su priliku proširiti svoje znanje o prepoznavanju lažnih informacija i primjeni tehnika provjere činjenica i izvora. Također, učesnici razmotrili su strategije sigurne komunikacije uz upotrebu sigurnih alata i platformi te metode enkripcije za zaštitu osjetljivih komunikacija. Novinari imali su priliku aktivno učestvovati kroz interaktivne vježbe, studije slučaja te praktičnu primjenu sigurnih alata za komunikaciju.

"Mi živimo u digitalnom svijetu gdje su lični podaci veoma bitni. Važno je razumjeti da su oni meta
mnogobrojnih cyber kriminalaca. Stalno čujemo o upadima u podatke i cyber prijetnjama koje utiču na milione korisnika. Većina kompanija i institucija se bori da zaštiti svoje podatke od hakera i cyber kriminalaca, ali i vi trebate isto tako da budete dio te borbe”, kazao je novinarima jedan od predavača, Enes Halilović, voditelj mrežnih tehnologija u Centru za izvrnost u cyber sigurnosti (Cyber Security Excellence Centre – CSEC).

BHmeteo objavio prognozu za naredni period: Uživajte u suncu - evo kad se vraćaju kiša i grmljavina

BHmeteo objavio prognozu za naredni period: Uživajte u suncu - evo kad se vraćaju kiša i grmljavina

Enes Hodžić, iz Balkanske istraživačke mreže Bosne i Hercegovine (BIRN BiH/Detektor) govorio je o prepoznavanju lažnih informacija, kao i tehnikama provjere činjenica.

"Fact cheking jedna je od najvažnijih stvari koja se koristi u borbi protiv dezinformacija i općenito u
zaštiti novinara od netačnih informacija koje bi mogle procuriti u medijski prostor. Posebno je to
važno u današnje vrijeme kada brojne krize bukte širom svijeta i kada brojne propagandne mašinerije pokušavaju na različite načine da kroz dezinformacije proguraju svoje planove i aktivnosti, te je jako važno da naše čitatelje, slušatelje i gledaoce zaštitimo od neželjenih efekata dezinformacija“, kazao je Hodžić.

Radionica
Foto: CSEC: Radionica "Osiguraj priču"

Stručnjak za cyber sigurnost i direktor CSEC-a, Predrag Puharić upoznao je učesnike sa alatima za sigurnu komunikaciju, predstavivši njihove prednosti i nedostatke.

"Predstavili smo i načine sigurne pohrane istraživačkih podataka, načine anonimiziranja našeg
prisustva na internetu zbog moguće zlonamjerne upotrebe naših privatnih podataka na internetu. To
je jako bitno u razvoju demokratskih društava da novinari mogu sigurno i samouvjereno raditi svoj posao“, dodao je Puharić.

Cilj radionice bio je pružiti dublje razumijevanje ključnih pitanja cyber sigurnosti i kako ih integrirati u profesionalni rad, s posebnim naglaskom na zaštitu osobnih podataka, identiteta te digitalnih resursa od cyber napada. Organizator je Centar za izvrsnost u cyber sigurnosti (CSEC), uz podršku Vlade Ujedinjenog Kraljevstva te u partnerstvu sa Balkanskom istraživačkom mrežom Bosne i Hercegovine (BIRN BiH/Detektor) i Internewsom.

U aktivnostima radionice o cyber sigurnosti pod nazivom "Secure the story! / Osiguraj priču!" prisustvovala je i novinarka portala Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije