OpenAI odgovorio na tužbu Elona Muska: 'Želio je potpunu kontrolu'

0
Radiosarajevo.ba
OpenAI odgovorio na tužbu Elona Muska: 'Želio je potpunu kontrolu'
Foto: EPA / Sam Altman

OpenAI, u svojim prvim javnim komentarima o tužbi Elona Muska protiv uticajne laboratorije za istraživanje umjetne inteligencije, rekao je da je Musk pokušao transformirati laboratoriju iz neprofitne u profitnu operaciju prije nego što je napustio organizaciju početkom 2018. godine.

Komentari, objavljeni u postu na blogu objavljenom u utorak, 5. marta navečer, dio su eskalirajuće svađe između Muska i OpenAI-a, koji je sada na čelu buma AI u cijeloj industriji. Kompanija je saopštila da namjerava da odbaci sve tužbe od Muska.

Musk je u petak, 1. marta podnio tužbu protiv OpenAI-a i njegovog izvršnog direktora Sam Altman, optužujući ih da su prekršili ugovor stavljajući profit i komercijalne interese ispred izgradnje AI za javno dobro.

Saša Magazinović: Protivljenje rezoluciji o genocidu u Srebrenici je anticivilizacijski čin

Saša Magazinović: Protivljenje rezoluciji o genocidu u Srebrenici je anticivilizacijski čin

Rekao je da kada je AI laboratorija ušla u partnerstvo od više milijardi dolara sa tehnološkim gigantom Microsoftom, odustala je od svog osnivačkog obećanja da će pažljivo razvijati AI i slobodno ga dijeliti s javnošću.

Musk je pomogao u osnivanju OpenAI-a kao neprofitne organizacije 2015. godine sa Altmanom, Greg Brockman, koji je bio bivši glavni tehnološki direktor kompanije za plaćanja Stripe, i nekoliko istraživača AI.

Ekstremni ljevičari napali tvornicu Tesla: Nekoliko sela i gradova ostala bez struje

Ekstremni ljevičari napali tvornicu Tesla: Nekoliko sela i gradova ostala bez struje

Prije nego što je laboratorija objavljena, Altman i Brokman namjeravali su da prikupe oko 100 miliona dolara, ali je Musk rekao da bi trebalo da kaže štampi i javnosti da prikuplja milijardu dolara i da će obezbijediti dodatna sredstva, prema pisanju savremenika email uključen u post na blogu.

Musk nije odmah odgovorio na zahtjev za komentar: "Moramo ići sa mnogo većim brojem od 100 miliona dolara kako ne bismo zvučali beznadežno", napisao je u mailu. "Pokriću sve što niko drugi ne obezbijedi".

Neprofitna organizacija je prikupila manje od 45 miliona dolara od Muska i više od 90 miliona dolara od drugih donatora, navodi OpenAI u svom blog postu.

Kompanija je saopštila da je Musk bio među vođama OpenAI-a koji su početkom 2017. godine shvatili da, ako laboratorija ostane neprofitna, ne može prikupiti novac koji će mu trebati da postigne svoj uzvišeni cilj izgradnje umjetne inteligencije, ili AGI, mašina koja može učiniti sve što ljudski mozak može.

"Svi smo shvatili da će nam trebati mnogo više kapitala da bismo uspjeli u našoj misiji - milijarde dolara godišnje, što je bilo daleko više nego što je bilo ko od nas, posebno Elon, mislio da ćemo moći prikupiti kao neprofitna organizacija", stoji na blogu.

"Musk zadovoljno trlja ruke": Pali Facebook i Instagram, korisnici se "preselili" na platformu X

"Musk zadovoljno trlja ruke": Pali Facebook i Instagram, korisnici se "preselili" na platformu X

Kada su Musk i drugi osnivači OpenAI-ja pristali da stvore profitnu kompaniju, Musk je rekao da želi većinu kapitala u kompaniji, početnu kontrolu odbora i da bude izvršni direktor, rekao je OpenAI. Usred diskusija, on je uskratio finansiranje neprofitne organizacije, rekao je OpenAI.

Ostali osnivači nisu mogli pristati na njegove uslove jer su vjerovali da je davanje jednoj osobi apsolutne kontrole nad organizacijom protivno njenoj misiji, naveli su. Musk je tada predložio da se OpenAI pripoji njegovoj kompaniji za električne automobile Tesla, stoji u još jednom e-mailu uključenom u post na blogu.

"Tesla je jedini put koji se može nadati da će držati svijeću do Googlea. Čak i tada, vjerovatnoća da ćete biti protivteža Googleu je mala. Jednostavno nije nula", piše u mailu.

Musk je u svojoj tužbi tvrdio da je OpenAI prekršio svoju prvobitnu misiju jer više nije dijelio svoju temeljnu tehnologiju s javnošću, što se naziva 'otvoreni izvor'. OpenAI-jev blog post je takođe uključivao e-poštu u kojoj Musk izgleda priznaje da će, kako se kompanija bliži stvaranju AGI-ja, morati da počne da zadržava tehnologiju kako bi spriječila da nanese štetu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije