„Nacijo, probudi se“: Džini, ubistva, paljevine i Pravda za Davida...

Radiosarajevo.ba
„Nacijo, probudi se“: Džini, ubistva, paljevine i Pravda za Davida...
Foto: Radiosarajevo.ba / Pregled protekle sedmice

Sedmicu koja počne viješću da je sin ubio i isjekao majku, i to „na nagovor četvorice džina“, a potom se nastavi bombama i izbornim nastupima našh „zlih džina“, pardon vođa - možda bi najbolje bilo brisati iz hronika.

Piše: Faruk Vele

Ali, i to je slika jednog teškog vremena „naše mrtvaje“. Neka ostane zapisano - da se ibrete oni koji će poslije nas doći. Ako ovdje iko ostane...

KRAJINA U ŠOKU (15. 09.) - Monstruozno ubistvo u Bosanskoj Krupi šokiralo je Krajinu. Nesretni Sabahudin Velić, isjekao majku na više komada i zakopao na više lokacija, a potom se odvezao u Sarajevo, gdje je sve prijavio policiji.

Bosanska Krupa: Sin isjekao majku, naveo da je zakopao na više lokacija
Muškarac koji je ubio i isjekao majku: Džini su mi naredili da je ubijem
USK: Kruže dvije verzije monstruoznog zločina u Krajini

Policija je otkrila gdje su ukopani dijelovi tijela nesretne 60-godišnje žene. Njezin sin tvrdi da su ga na nezapamćeni zločin nagovorila „četvorica džina“.

Džina, barem zvanično, nije bilo u Bijeljini, ali je dogovorena tuča "Delija" i "Grobara" u Bijeljini završila tragično po navijača Aleksandara Pantića, koji je umro na putu do bolnice.

Tuča "Delija" i "Grobara" u Bijeljini: Mladić preminuo, 19 uhapšenih

Do krvavog sukoba došlo je jedan sat poslije ponoći na parkingu hotela Sveti Stefan Dvorovima. Navijači su u tuči koristili metalne šipke i drvene palice. Razlog sukoba je brisanje grafita jednog od klubova po gradu, a u incidentu je učestovalo 20 mladića!?

Okružni sud u Banjoj Luci potvrdio je optužnicu protiv kriminalističkih tehničara PU Banja Luka Mikice Marjanca i Zorana Bošnjaka, optuženih za uništavanje dokaza u slučaju Davida Dragičevića.
Marijanac i Bošnjak, u nastojanju da prikriju dokaze, bacili su, po optužnici, sive bokserice koje je nosio preminuli David Dragičević.

Papa Franjo pozvao je italijansku mafiju da „napuste svijet kriminala i nasilja“, a oluje i uragani harali su Filipinima i istočnom obalom Amerike.

Bilo je i dobrih vijesti. BiH je povećala izvoz u Evropsku uniju.

LEGENDA ŽIVI (16. 09.) - Super-tajfun opustošio je Filipine i ubio na desetine osoba, a potom se sručio na Hong Kong i Makao.

Najavljen je štrajk u Osnovim školama u Kantonu Sarajevo, a stigla je i odlična inicijativa da se jedan park u Banjoj Luci nazove po imenu legendarnog Marijana Beneša.

KAD SE HOĆE (17. 09.) - Ispunjena je odluka Ustavnog suda BiH iz juna prošle godine. Na hitnoj sjendici Zastupničkog doma Parlamenta BiH jednoglasno su usvojene izmjene Zakona o krivičnom postupku BiH.

Na najkraćoj sjednici u mandatu, usvojena je odlula o kojoj se mjesecima raspravljalo. Kad se hoće...

Predstavnički dom PSBiH usvojio izmjene Zakona o krivičnom postupku BiH

„Dobili smo kvalitetan zakon koji u potpunosti uvažava prava građana BiH“, rekao je Damir Arnaut iz SBB-a.

Za to vrijeme, traje snažna američka inicijativa u Makedoniji, dok se u BiH nameće pitanje zašto nema snažnijeg i jasnijeg odgoovra na priču o razgraničenjima.

(Ne)spavajte mirno: Zašto BiH nema snažan odgovor na "razgraničenja" na Balkanu

Također, nakon 15 dana štrajka, Vlada Kantona Sarajevo obećala je povećanje plata zaposlenima u zdravstvu.

DJECA NA BARIKADAMA (18. 09.) – Srijedu je obililježila vijest dan je u sarajevskom naselju Doribnja oko 04.30 sati, prema nalazima vještačenja Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, na javnom parkingu zapaljen je automobil Adise Omerbegović-Arapović, potpredsjednice SBB-a.

Potpredsjednica SBB-a održala press konnferenciju nakon što joj je zapaljen automobil
Sarajevo: Zapaljeno vozilo potpredsjednice SBB-a

Tim povodom potpredsjednica SBB-a je održala konferenciju za medije na mjestu gdje se desio ovaj nemili događaj koji je ocijenjen kao nedopustiv pritisak u izbornoj kampanji.

„Jutros oko 7 sati od strane policije Novog Grada su nas probudili i kazali da izađemo na parking, jer je moj automobil spaljen. Kao majka sam jutros ispratila svoju djecu pored ovakvog automobila. Ovaj čin terorizma prvo gledam kao atak na jednu majku, ženu, intelektualku, politilčiarku pa onda na sve građane, pa onda na sve kandidate jer sam na SBB-ovoj listi. Ovo je atak na sve one koji ne misle kao oni koji su sve ovo napravili“, kazala je na početku obraćanje novinarima Omerbegović-Arapović.

Ambasada SAD-a, Ured visokog predstavnika u BiH, Delegacija EU, kao i brojne stranke i pojedinci, snažno su osudili ovaj događaj, zahtijevajući da napadi prestanu i da se utvrde odgovorni.

Održan je dvosatni štrajk u vrtićima i školama u Kantonu Sarajevo. Dogovor sa Vladom Kantona Sarajevo nije postignut, pa je zaprijećeno i generalnim štrajkom.

Sivro: Nema dogovora, štrajk se nastavlja

Istog dana ruski avion je obren sirijskom raketom. No, Rusija indirektno optužila Izrael, koji, pak, optužuje Siriju sa saveznicima. 

Nakon potpisivanja izmjena i dopuna Kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u oblasti zdravstva za područje Kantona Sarajevo, Glavni odbor Sindikata radnika u zdravstvu u Kantonu Sarajevo održao je telefonsku sjednicu i donio Odluku o okončanju generalnog štrajka. Tako su građani, barem zasad, mogli odahnuti. Napokon mogu dobiti kakve-takve zdravstvene usluge.

SEBIJA I GRAĐANI (19.09.) - Sumnje u izborne prevare stigle su i do Državnog tužilaštva. Informacijom koju je dostavila Centralna izborna komisija BiH obuhvaćeno više od 150 osoba koje je neko mimo njihovo znanja prijavio za glasače iz inozemstva.

Američka ambasadorica Maureen Cormack poručila je da nijedna strana sila ne treba se miješati, niti imati bilo kakav utjecaj na izborni proces u BiH.  Tog su dana lideri Sjeverne i Juže Koreje postigli niz sporazuma za denuklearizaciji. Oni su se dogovorili, a ne i naši balkanski liderčići.

Doktori Opće bolnice „Dr. Abdulah Nakaš“, pod slikom ovog uglednog ljekara, poručili su Sebiji Izetbegović da ih pamćenje dobro služi.

Za to vrijeme Sebija Izetbegović, kandidatkinja Stranke demokratske akcije (SDA) na predstojećim izborima za Parlament FBiH i generalna direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) u glavnoj gradskoj šetnici Ferhadija, družila s građanima Sarajeva i predstavila im svoju viziju za oktobarske izbore i naredni period.

"I na ovaj način se trudimo se približiti građanima, napraviti zajedničke fotografije, lično im kazati šta nudimo te po čemu je to SDA najbolja", kazala je direktorica KCUS-a

Sebija Izetbegović se družila s građanima i otkrila zašto je na listi SDA

Tokom održavanja skupa na Trgu Krajine u Banjoj Luci došlo je do incidenta u kojem je napadnut Davor Dragičević, otac Davida Dragičevića. Napadač je uhapšen. Te večeri hiljade ljudi okupilo se pred PU Banja Luka.

Kako piše portal Buka, okupljeni članovi grupe Pravda za Davida skandirali su: UBICE, UBICE... Davor je rekao da ostaju tu sve dok se ne dovedu ubice njegovog sina.

Pravda za Davida: Ubice, ubice ori se ispred MUP-a, priveden napadač na Davora

KINEZI DOLAZE (20.09.) - Najveća posleratna invesitcija, izgradnja Bloka 7, još je na čekanju. Parlament FBiH treba dati saglasnost, a kineski investitori, uprkos brojnim špekulacijama, ne povlače se iz projekta vrijednog čak 1,5 milijardi maraka. Sve zavisi od parlamenta.

State deparment ocijenio da je evidentno neslaganje institucija u BiH, kao i da su kazne u oblasti terorizma blage.

Učenjem Fatihe, obilježna je godišnjica otovrenja Memorijalnog centra u Potočarima. Mediji javljaju da nema većeg napretka u pregovorima o Brexitu.

SERGEJ I ZLOČINCI (21.09.) - Dugo najavljivana posjeta je realizirana. U vrijeme otvorenog propitivanja ruske uloge na Balkanu, Sergej Lavrov, ruski ministar vanjskih poslova Rusije posjetio je najprije Miloradu Dodiku mrsko Sarajevo, gdje se susreo sa članovima Predsjedništva BiH, a potom i Banju Luku.

„Spoljni igrači na Balkanu ne bi trebalo da stvaraju bilo kakve konfrontacije“, izjavio je Lavrov.

Lavrov je posjetu nastavio u Banjoj Luci, odakle je odbacio tvrdnje Zapada o ruskom utjecajnu na Balkanu, ali i najavio saradnju sa RS u svim oblastima.

Domaćini su se, sve u delirijumu, beskrajno zahvaljivali. Dodik je visokom gostu uručio i Orden RS-a na ogrlici. Oštro je reagirala Islamska zajednica, podsjetivši da su takvo priznanje primili ratni zločinci poput Radovana Karadžića!

U Beogradu je potpisan sporazum o izgradnju autoputa Beograd – Sarajevo. Važan je to korak za posvađane narode Balkana. Valjda ćemo ga znati iskoristiti.

U Banjoj Luci su, napokon, počela hapšenja za ubistvo Davida Dragičevića. Priveden je Alen Kukić (36) zbog sumnje da je manipulirao dokazima u ovom slučaju koji iz temelja potresa režim u RS.

Pročitajte šta je nakon hapšenja izjavio osumnjičeni u slučaju David Dragičević

U sarajevskom Cinema Cityju je otvoren Međunarodni festival dokumentarnog filma (Al Jazeera Balkans Documentary Film Festival) AJB DOC, koji će trajati do 25. septembra ove godine. Nakon Sarajevo Film Festivala (SFF), Sarajevo će, zahvaljujući ovom festivalu, i narednih dana biti centar cijele regije, a okupit će trenutno najbolja regionalna i evropska ostvarenja u dokumentarnoj selekciji. Bit će to vrhunski kulturni događaj.

Festival su organizirali Al Jazeera Balkans, u saradnji s Al Jazeera Media Networkom i Al Jazeera Media Instituteom iz Dohe.

Teško stanje u bh. rukometu. Oglasili su se i BH Fanaticosi, poručivši: „Nacijo, probudi se“.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije