Musić: Čovjek koji posti se ne prejeda - jer je svjestan da sofra nije svima puna

3
Fena
Musić: Čovjek koji posti se ne prejeda - jer je svjestan da sofra nije svima puna
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Prva teravija u ovogodišnjem ramazanu

Mjesec ramazan je uzdignut objavom Kur'ana, stoga, hafiz Kenan Musić smatra da svaka osoba koja ozbiljno razumije Božijeg poslanika Muhammeda s.a.w. kao osobu koja prenosi Kur'an i koja nas uči kako da živimo život dostojan vjernika i vjernice, sa posebnom radošću dočekuje ramazan. To je mjesec mnogih Allahovih rahmeta, milosti koje se izlivaju na svakog ko otvori svoje srce.

"Možemo kazati da je mjesec ramazan poklon svim ljudima, da preispitaju svoj odnos prema dragom Bogu, da poredaju prioritet u životu, šta je u fokusu njihovog interesovanja i da se napoje i nahrane hranom i napitkom koje ne mogu dobiti osim u vjeri", kazao je docent na Fakultetu islamskih nauka Univerziteta u Sarajevu i rukovodilac Katedre za hadis, poslaničku tradiciju hafiz Kenan ef. Musić u intervjuu za Fenu.

Jedino veza sa Stvoriteljem svih svjetova, ističe on, može u cjelosti ispuniti čovjeka. Ako nisi spoznao Stvoritelja, onda nisi spoznao ni smisao života. Stoga je ramazan mjesec smisla, milosti, mjesec Kur'ana, poslanstva Muhammeda s.a.w. i mjesec u kojem vjernici pristupaju fenomenu vremena.

Razbijeni izlozi pekare Manja u Sarajevu

Razbijeni izlozi pekare Manja u Sarajevu

"Suština posta je u razvijanju svijesti u Božijem pogledu. Mi kada postimo, sustežemo se od jela i pića. Problem savremenog čovjeka danas, ali i općenito kroz povijest je bila materijalizacija. Ramazan je prilika za veliko 'ne' materijalnim dobrima, da bi u suštini odgojili duhovna dobra. Da bi odgojili svoj karakter. Tih 30 lijepih dana posta je prilika da se kroz intenzivni trening, suočimo sa činjenicom da materijalno prolazi, a dohovna ljepota je neprolazna", ističe Musić.

To potvrđuje i Kur'anski ajet “ono što je kod vas prolazno je, a ono što je kod Allaha vječno je” (Sura En-Nahl Pčele 96)

Danas se, pojašnjava on, puno govori o detoksikaciji organizma, a post je prilika da otrove koji se akumuliraju u ljudskoj dušu, u tijelu, izbacimo postom, namazima, zikrom, sadakom, lijepom riječju, lijepim djelima. Post štiti čovjeka od pohlepe, obijesti, prejedanja, vraća ravnotežu, dematerijalizuje i uspješno detoksira tijelo i dušu.

"Čovjek koji posti se ne prejeda kada iftari, jer je svjestan da sofra koja je pred njim puna nije pred svima takva, danas 2/3 čovječanstva ima problema zbog nedostatka vode i hrane, odnosno, gladni su i žedni. Post je tajni ibadet, vidljiv Allahu, a u lijepom ponašanju prema ljudima, vidljiv je i insanu", ističe Musić.

Posljednja Božija objava, Kur'an, naglašava Musić, počinje riječima, čitaj, uči, razmišljaj. To je mjesec znanja “da postite bolje vam je, kada biste znali”, mjesec u kojem mi dublje ulazimo u spoznaje našega Gospodara, njegovih darova nama, njegove miloste ukazom objave Kur'ana, njegove milosti kroz post, kroz odgojni put kroz koji vjernik ili vjernica može uzeti, praktikovati.

"Ko posti mjesec ramazan pokazuje suštinsko znanje o Allahu, pokazuje da zna šta to Gospodar njegov od njega traži i zna na koji način da se okrene Gospodaru sa najboljim djelom, a to je post. Post je i skriveni ibadet, a ta je suština sklonjena od ljudi, to je veza sa Uzvišenim Gospodarom", navodi on.

Mjesec ramazan ima i svoju socijalnu, humanu stranu, a to je darežljivost. To se prakticira kroz sadekatu-l-fitru i zekatom. Hafiz Musić kaže da to dodatno čisti postača od eventualnog griješenja i neprimjerena govora.

"Islam jeste predanost Gospodaru, a On nas ne treba, nego mi trebamo Njega, zato mi u svim propisima vjere vidimo da nas dragi Bog upućuje jedne na druge, da budemo milostivi jedni prema drugima, da budemo obzirni i dajemo sadaku, obradujemo one koji su slabijeg materijalnog stanja", poručuje Musić.

Tako, dodao je, kada govorimo o ovim principima islama, govorimo zapravo o suštini, odnosima koji pokazuju na koji način sam razumio novac i zaradu koju čovjek dobija.

"Sadaka je potvrda onoga što je u srcu, a to je da vjerničko srce nije pohlepno, da nema želje za gomilanjem materijalnih dobara, već da je darežljivo, izdvaja i daje sadaku kako bi osjetio radost posta, a nakon toga i radost Bajrama", zaključio je docent na Fakultetu islamskih nauka UNSA hafiz Kenan ef. Musić u intervjuu za Fenu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije