Mujagić: Bijele trake utvrđene u Hagu, većina građana za komemoraciju žrtvama

3
F. V.
Mujagić: Bijele trake utvrđene u Hagu, većina građana za komemoraciju žrtvama
Foto: Privatni album / Satko Mujagić, bivši prijedorski logoraš

Bijele trake nisu izmišljene, sudski su utvrđene u Haaškom tribunalu i potpuno je nebitno šta Neko u Prijedoru o tom danas misli i želi li ili ne da tu činjenicu iz 1992. prihvati, kaže za portal Radiosarajevo.ba Satko Mujagić, bivši prijedorski logoraš, čovjek koji je preživio Omarsku i Manjaču, gdje je bio izložen najstraašnijim mučenjima, patnjama i poniženjima.

Mujagić je ovo izjavio nakon što su vlasti Prijedora donijele anticivilizacijsku odluku i zabranili održavanje mirne šetnje povodom Dana bijelih traka koji se obilježava danas, 31. maja.

Ta simbolična mirna protestna šetnja organizira se već godinama u znak sjećanja na 3.176 ubijenih Prijedorčana, civila nesrpske nacionalnosti.

Plenković stigao u BiH, sastao se s Čovićem i Krišto

Plenković stigao u BiH, sastao se s Čovićem i Krišto

„Opštinske vlasti, da su pametnije, podržale bi i obilježavanje Bijelih traka, i komemoracije u tri prijedorska logora iz 1992. i punile kasu dolascima izvana na ta obilježavanja. Aerodrom u Krakovu ima preko milion putnika samo iz SAD koji dolaze da posjete Auschwitz-Birkenau. Ovako, imamo uglavnom studente koji manje pišu o devedesetim u svojim disertacijama, a više o negiranju zločina i poređenju logoraša s fašistima iz 1942. godine“, kaže Mujagić.

Ipak, naglašava kako je dobra vijest da je većina građana Prijedora za obilježavanja i poštuje komemoracije, već godinama bez ikakvih incidenata.

„Loša vijest je da oni uglavnom šute i trpe. A, krajnje je vrijeme da se probude i počnu obilježavati mjesta stradanja zajedno sa svojim komšijama, povratnicima u Prijedor“, zaključuje Mujagić.

Podsjetimo, u obrazloženju o zabrani šetnje je, između ostalog, navedeno da je za taj dan prijavljeno više skupova i da bi dozvoljavanje svih tih okupljanja “došlo do ozbiljne opasnosti od nasilja”.

Naime, sredinom mjeseca Policijska uprava Prijedor dobila je zvaničan zahtjev za održavanje javne proslave rođendana premijera Mađarske Viktora Orbana i vlasnika beogradske televizije Pink Željka Mitrovića (!?) na dan kada se u tom gradu obilježava sjećanje na ubijene tokom agresije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije