Satko Mujagić: Niko nije iznad zakona i Dodik pravi greške koje poslije ispravlja...

0
Radiosarajevo.ba
Satko Mujagić: Niko nije iznad zakona i Dodik pravi greške koje poslije ispravlja...
Foto: Fabrice Dekoninck / Satko Mujagić

"Iskreno, ja ne volim spekulisati, a odgovor ne znam. Međutim, da se naslutiti da su potezi Milorada Dodika dobro osmišljeni i svaki put idu korak dalje. S druge strane, i Dodik pravi greške koje poslije ’ispravlja’, kao ona najava od prije dva mjeseca da će napasti kasarne Oružanih snaga BiH na tlu RS, koja je ubrzo nakon toga ’povučena’," kaže u razgovoru za Danas Satko Mujagić, magistar prava i bivši prijedorski logoraš.

Očito je, kaže, da je Dodiku jasno da bi to bila opasna avantura.

Čini se da cilj i nije neko brzo i nasilno otcjepljenje, to jasno i naglašavaju, nego postepeno odumiranje države BiH, cijepanje glavnih institucija koje čine same poluge države što je, navodi, nezakonito i protivustavno, ali se predstavlja kao nešto sasvim normalno i ’povratak na izvorni Dejton’.

Svečanosti | Ambasador Italije Marco Di Ruzza obilježio Nacionalni dan Made in Italy u Sarajevu

Svečanosti | Ambasador Italije Marco Di Ruzza obilježio Nacionalni dan Made in Italy u Sarajevu

„Ali, nije ni Karadžić onda radio po Ustavu, pa je oformio ’srpsku republiku BiH’ 9. januara 1992. koja je danas priznata kao entitet Republika Srpska. To je karta na koju i Dodik igra. Ovo danas je pokušaj kiprizacije Bosne dok se međunarodni faktor ne umori i ne prizna status quo“, govori Mujagić za Danas.

Koliko u svemu ovome Dodik ima podršku Beograda i Zagreba?

"Ne znam koliko je podrške od Srbije i Hrvatske, ali i odsustvo kategoričkog neslaganja s retrogradnom retorikom i odlukama iz Beograda i Zagreba je u stvari podrška, i to od supotpisnica Dejtonskog sporazuma. Ono što meni kao nekom ko je preživio logore smeta jeste ta otvorena retorika mržnje, podjele, ponižavanja, ismijavanja.

Terminologija kao ’političko Sarajevo’, ’muslimanska strana’, negiranje bosanskog jezika, negiranje imena Bošnjak, izjave da su Bošnjaci podanički narod, bez kapaciteta i karaktera, da hodža arlauče… to je jednom riječju sramno! Šta da neko danas kaže ’pravoslavna strana’ ili da su Srbi podanički narod?

Pa, internet bi bio mali da apsorbuje reakcije sa svih strana. I ja bih se prvi usprotivio javno takvim izjavama. I ta terminologija nije ništa drugo nego dehumanizacija, a to je jedna od faza genocida i podsjeća na retoriku iz devedesetih i ideje Biljane Plavšić kako su ’muslimani’ inferioran narod ili da je etničko čišćenje prirodan proces", ističe Mujagić.

Dodik najavljuje da će do kraja januara RS donijeti zakon o VSTS RS. Koliko su njegovi potezi u skladu sa Ustavom BiH, i da li su uopšte pravno mogući?

"Naravno da nisu. Bojan Bajić (predsednik Odbora za poslovnu etiku u Američkog trgovačkoj komori BiH) je nedavno javno naglasio i rekao da narod u RS uopšte nije informisan jer mu se servira samo jedna priča koja nije tačna. A, naglašava i da su ’mnoge nadležnosti prenijete tako što su se entiteti složili sa prenosom na nivo BiH, jer je prenos nadležnosti tako regulisan Dejtonom.

To je recimo slučaj s vojskom, FBiH i RS su se po Dejtonu složili da država preuzme nadležnost za vojsku, što je i logično. Koja još zemlja ima dvije ili tri vojske? I upravo se to i desilo, BIH je u skladu sa Dejtonom preuzela vojsku, a entiteti su u skladu sa Dejtonom odustali od te nadležnosti. To znači da je vlasnik te nadležnosti postala država BiH. I da bi se nadležnost za vojsku sada vratila entitetima, o tome mora da se složi sadašnji vlasnik te nadležnosti a to je država BiH.

Entiteti više po Dejtonu nemaju pravo da formiraju svoju vojsku sve dok Parlamentarna skupština BiH ne odluči da vrati nadležnost entitetima’.

Znači, bilo koja oblast koja je danas na nivou države ne može se tek tako prebacivati na entitete, u svakom slučaju ne na ovaj način, entitetskim zakonima koji bi trebali da stavljaju van snage državne.

Zamislite da opština Čačak formira svoju vojsku jer im se, eto, hoće? Pravno, potpuno ista je stvar danas s formiranjem entitetske vojske ili Tužilastva u Banja Luci. Zna se ko donosi koji zakon, i u tome nema razlike između BiH i Srbije ili Hrvatske. Po mnogima, pored namjere da se država na ovaj način obesmisli, razlozi su i u tome što se Dodik boji za vlastitu poziciju i istraga Tužilaštva koje nikad nisu zatvorene, a koje se tiču njega i njegovih ’poslova’.

U svakom slučaju, Tužilaštvo BiH je otvorilo istragu na osnovu prijava koje su već dostavljene, vidjećemo kako će to završiti", tvrdi Mujagić.

Dodikov prijatelj Orban kaže da je veliki izazov sa BiH „integracija dva miliona muslimana“. Kako se Vi osjećate kao Bošnjak u Briselu, da li ste imali problema da se integrišete u evropsku zajednicu?

"Bosanci i Hercegovci odavno važe kao najbolje integrisani stranci po Evropi, u nekim zemljama su čak uspješniji (recimo po prosjeku obrazovanja, kao u Danskoj), nego autohtono stanovništvo. Gradonačelnici Roterdama i Arnhema u Nizozemskoj su Marokanci, mnogi članovi parlamenata po Evropi, kao i fudbaleri i druge javne ličnosti su izbjeglice i migranti.

Ja se od 1994. bavim migracijama, radim preko 27 godina za Ministarstvo Sigurnosti i Pravosuđa Nizozemske, a zadnjih sedam godina i u Briselu, i niko me nikad nije pitao za porijeklo u kontekstu posla. Tako da je to još jedna tipična populistička izjava koju ne uzimam ozbiljno, niti bilo ko ko poznaje prilike po Evropi a i odlike bosanskog islama.

Mi smo Evropljani, i porijeklom, jezikom i kulturom, i mnogi Bošnjaci su ateisti, agnostici, a i oni koji su vjernici njeguju to u krugu svoje porodice, tako da stvarno ne znam na kojoj teoriji je bazirana ta izjava osim da malo podrži dodikovšinu o ’muslimanskom Sarajevu’ koje je i danas, uprkos stradanjima i izbjeglim, više multietničko nego većina gradova na Balkanu", naglašava Mujagić.

Tužili ste Dodika prošle godine zbog jezika mržnje. Šta se s tim dešava? I kako vidite to što stranci, kao način da udovolje Dodiku da odblokira institucije BiH, traže ukidanje Inckovog zakona i usvajanje novog u Parlamentu BiH?

"Podnio sam krivičnu prijavu zbog izjava da su Bošnjaci podanički narod bez karaktera i kapaciteta. To više nije sloboda govora ili populizam nego uvreda na nacionalnoj osnovi, znači diskriminacija, a i govor mržnje i to od nekog ko je položio zakletvu da će kao član Predsjedništva i moje države Bosne i Hercegovine poštovati zakon.

U decembru 2021. bio sam na razgovoru s nadležnim javnim tužiocem u Sarajevu i dao još jednu izjavu nakon koje očekujem i procesuiranje pred sudom.

Niko nije iznad zakona i ova tužba je jedan simbolički čin da se to i pokaže. Mnogo je važnije to što Dodik ovom politikom vodi zemlju u propast, društvenu i ekonomsku, a narod već godinama bježi jer ne vidi više perspektivu.

I to je tragično. Tragično je da ja više želim dobra bosanskim Srbima (kao i svim ostalim građanima BiH i Balkana) nego onaj koji danas tvrdi da predstavlja Srbe a dovodi ih do prosjačkog štapa svojim svakodnevnim ’srbovanjem’. Sva priča o nemogućnosti opstanka BiH je šarena laža ispod koje se krije pravi cilj, a to je novac i moć, znači lični interesi.

Prije petnaestak godina, bh. biometrijske lične karte bile su jedne od najmodernijih u Evropi i svijetu, ljudi su se vraćali iz dijaspore i investirali, kao Arifagić s farmom norveških krava ili Kahrimanović s Austronetom u mom Kozarcu. Danas investitori od Bosne bježe. Tako će biti sve dok se “carevi” igraju rata. Ipak, promjene nam ne mogu donijeti stranci, nego mi sami", poručio je Mujagić. 

Kompletan intervju pročitajte OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije