Jesmo li se za ovo borili?

Radiosarajevo.ba
Jesmo li se za ovo borili?
PrtScr / Otac se oprašta sa kćerkom

Protekla sedmica protekla je u hapšenjima. Od VAR do Pera i nazad, portali su već od početka sedmice bili prepuni informacija o hapšenjima, akcijama, saopćenja su frcala kao na traci, a policajci s fantomkama na svakom koraku... Od ponedjeljka pravna država.

Priredio: Faruk Vele

Proteći će još dosta Neretve dok pravosudne institucije kažu jesu li uhapšeni u ovim akcijama stvarno kriminalci ili ne, ili će se dokazati da su nevini, kao, recimo Jerko Ivanković-Lijanović.

Ali je zato već u zatvoru Fikret Delić, borac čuvene 505. Bužimske brigade brže-bolje upućen na izdržavanje kazne zatvora, i to, navodno, zbog dva metra drva.

Ćud je ćud, a sud je sud, kazao bi Đole. Ne možemo i nećemo opravdavati bilo čija nedjela ('tu su paragrafi, pa zagrabi'), ali ovaj slučaj dosta govori o našem pravu i pravdi. Nije valjda će preko našeg Fikre prelomiti svi silni marifetluci po sistemu 'ko je jamio, jamio' ili je naš dobri Krajišnik kriv jer nije zna ukrasti 'po zakonu'.

Kako god, mubareći vam pravna država!

Ovo su ljudi i događaji koji su, prema mišljenju portala Radiosarajevo.ba, obilježili sedmicu koja je iza nas.

Znam, doći ćeš jednog dana... - Subota, 9. novembar

U subotu se navršila 26. godišnjica rušenja Starog mosta u Mostaru.  U 10.16 sati, tačno u vrijeme kada se 1993. godine luk Starog mosta obrušio u Neretvu, Mostarac Jasmin Kreso izveo je skok bez aplauza, a mostarski osnovci i srednjoškolci u Neretvu su bacili cvijeće.

Portparol Kluba skakača "Mostari" Saša Oručević kazao je kako je rušenje Starog mosta najgori dan u historiji grada na Neretvi.

Danas se navršava 26. godišnjica rušenja Starog mosta: Ubili su tebe, ali nisu dušu

(Mak Dizdar, Kameni spavač, 1966.) Na trenutak zamrzio ljudski rod, kazao je španskim novinarima prvi predsjednik Predsjedništva RBiH rahmetli Alija Izetbegović govoreći o, kako je rekao, najtežem trenutku tokom agresije na našu zemlju - danu kada je ubijen mostarski Stari most. Desilo se to na današnji da prije 26 godina.

Podsjetili smo da se rušenje Starog mosta dogodilo tačno 55 godina od Kristalne noći, te pitali zašto i danas svjedočimo relativizaciji urbicida u gradu na Neretvi?

I Sarajevo je obilježilo svoju tužnu godišnjicu. Na dan kada je srušen Stari most,  9. novembra 1993, od granate ispaljene s položaja agresora u Nedžarićima u improviziranoj školi na sarajevskom Trgu ZAVNOBIH-a, na broju 18, stradala je učiteljica Fatima Gunić i troje njezinih učenika. Adis Mujalo, Vedad Mujkanović i Feđa Salkić. Vedad Mujkanović umrijet će s olovkom u ruci… Neka im je vječni rahmet, a nama opomena.

Širom Njemačke 9. novembra obilježava se 30. godišnjica rušenja Berlinskog zida, simbola Hladnog rata koji je više od dvije decenije dijelio Istočnu i Zapadnu Njemačku.

Brojni vjernici okupili su se u subotu u Begovoj džamiji u Sarajevu kako bi prisustvovali centralnoj mevludskoj svečanosti koju organizuje Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini u saradnji sa sarajevskim Medžlisom, a povodom rođendana poslanika Muhameda a.s.

Beogradski glumci Vojin Četković, zajedno sa kolegom Dejanom Lutkićem, našao se na udaru srbijanskih i medija u bh. entitetu RS jer odbio da nastupi pod zastavom i grbom tog entiteta.

Ćetković i Lutkić su, kako tvrde organizatori, tražili da se sa bine skine veliki natpis "Mitrovdanske bitke 1992. i 1994. godine na Nevesinjskom ratištu" uz koji je stajao grb Republike Srpske, kao i natpis Vlada Republike Srpske – Odbor za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova. Reakcije su bile burne.

Dok je u Sarajevu sve veća koncentracija smoga i zagađenja zraka, ljubitelji prirode odlučili su se na akciju... Naime, u subotu je realizirana akcija pošumljavanja 300 sadnica na Baricama iznad Sarajeva.

Stravična saobraćajna nesreća kod Banje Luke. Milan Rajaković i Mlađo Malešević poginuli prilikom slijetanja teretnog vozila u rijeku Vrbas na magistralnom putu u mjestu Bočac, a dva muškarca su povrijeđena.

Ronioci Specijalne antiterorističke jedinice MUP RS tokom večeri izvukli su tijela nesretnih ljudi.

Ermin Junuzović alias Erko Jun, bh. MMA borac, poražen je u glavnoj borbi večeri KSW organizacije u Zagrebu.

Naš kolega Jasmin Mržljak lijepom tekstom prisjetio se velike pobjede Veleža prije 31 godine.

Smrt u Tibri - Nedjelja, 10. novembar

Bivša ministrica vanjskih poslova Hrvatske Vesna Pusić reagirala je na izjave francuskog predsjednika Emmanuela Macrona o Bosni i Hercegovini, poručivši mu kako bi trebao posjetiti tu zemlju.

Novi ataci države Srbije na BiH. Predsjednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Narodne skupštine Srbije Miodrag Linta pozvao je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije da jasno "poruči Sarajevu da je nedopustivo da se migraniti naseljavaju u srpskim naseljima u Federaciji BiH".

U garaži koja se nalazi u sklopu zgrada Tibra u sarajevskom naselju Stup izgorjelo je nekoliko automobila, potvrdili su za Radiosarajevo.ba iz Operativnog centra Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

Ubrzo smo objavili detalje još jednog slučaja koji je potresao Sarajevo.

Poznati detalji požara u Tibri u kojem je jedna osoba smrtno stradala

Jutros u 4:35 sati obaviješten je Operativni centar Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo da je došlo do požara u garaži stambene zgrade u ulici Stupska broj 19, područje općina Ilidža, te je požar, po prvim informacijama, zahvatio dva vozila parkirana u toj garaži, rekao je glasnogovornik Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Mirza Hadžiabdić.

Delegacija Kantona Sarajevo položila je danas cvijeće na mjesto masakra u ulici Žrtava fašizma u naselju Otoka, u znak sjećanja na ubijene sugrađane. Na ovo mjesto, prije 26 godina, sa agresorskih položaja iz Nedžarića ispaljene su tri granate od čijeg je eksplozivnog dejstva smrtno stradalo devet a teže i lakše ranjeno 38

Muzičar R. Š. (1975) iz Lukavca smrtno je stradao uslijed povreda koje je zadobio u ugostiteljskom objektu "Eda" u Hadžićima, potvrdio je za Radiosarajevo.ba glasnogovornik Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Mirza Hadžiabdić.

 

Esada Okić, fotografkinja iz Tešnja poznatija kao Ters Bosanka, preminula je u 25. godini života. Vijest je potresla cijelu BiH.

U srbijanskim medijima nastavljena je hajka na beogradske glumce Vojina Ćetkovića i Dejana Lutkića zbog navodnog odbijanja da učestvuju na svečanoj akademiji u Nevesinju

Oglasio je i Vojin Četković, tvrdeći da incidenta nije bilo. Dobio je i podršku svojih prijatelja.

Još jedna teška nesreća zabilježena je na bh. cestama.

Naša Semra Hodžić nastavila je serijal o starim gradovima.

Kolega Naim Kavazić pisao je važnosti novog velikog otkrića u Bosanskoj dolini piramida u Visokom.

Otkriće tunela u Visokom: Prvi ulazak u podzemni kompleks star više hiljada godina

Početkom ove sedmice, tačnije u ponedjeljak 4. novembra 2019. došlo je do novog velikog otkrića u Bosanskoj dolini piramida u Visokom. Zaposlenici Fondacije "Arheološki park: Bosanska piramida Sunca" u sklopu redovnih radova na održavanju parka "Ravne 2" su otkrili malu šupljinu ispod konglomeratne stijene, te su shvatili da bi to mogao biti potencijalni novi ulaz u podzemne prahistorijske tunele.

Debitantski dugometražni film “Pun mjesec” Nermin Hamzagić osvojio je nagradu ekumenskog žirija na Cottbus Film Festivalu u Njemačkoj, dok je Alban Ukaj za dobio nagradu za najboljeg glumca.

U maloj sali FIS u Vitezu održana je promocija knjige “Tragom drevnih Bošnjana: Bosanska država i nacionalni identitet(i) kroz historiju”, Tanera Aličehića i Đenana Galešića. 

Objavili smo četvrti nastavak knjige Aličehića i Galešića.

Široki Brijeg je u komšijskom duelu ostvario minimalnu pobjedu nad Veležom pred praznim tribinama Pecare. Podsjetimo, za odigravanje meča u sablasnoj atmosferi “zaslužna” je suspenzija od strane NSBiH, koja je uslijedila zbog dešavanja na meču Široki Brijeg – Sarajevo u sklopu Kupa (3:2).

Ermin Junuzović alias Erko Jun, bh. MMA borac, oglasio se nakon teškog poraza na Instagramu, uz poruku 'da je naučio lekciju'.

Podsjetili smo na tragičnu priče djevojke koja je osvojila medalju na Zimskim olimpijskim igrama u Sarajevu.

Državna agencija za istrage i zaštitu sprovela je veliku akciju u okviru akcije kodnog imena Var, usmjerene protiv namještanja utakmica u Premijer ligi BiH i Prvoj ligi Federacije. Pripadnici SIPA-e u ponedjeljak ujutru su počeli pretrese na najmanje pet lokacija u Orašju, Šamcu i Novom Travniku, potvrdio je za portal Radiosarajevo.ba glasnogovornik SIPA-e Luka Miladinović.

Ubrzo je stigla potvrda o hapšenju osam osoba. 

Podsjetili smo kako je FK Velež još davno upozoravao na sudijske malverzacije.

 

Otkrili smo i imena osoba za koje se vjeruje da su davale novac sudijama... Istražitelji raspolažu i snimcima.

Prenijeli smo pisanje Žurnala o tome kako su utakmice namještane...

Sve o ovom slučaju čitajte OVDJE.

Na Kantonalnom sudu u Sarajevu nastavljen je glavni pretres Sanjinu Sefiću za izazivanje saobraćajne nesreće i neukazivanje pomoći osobama povrijeđenim u saobraćajnoj nesreći u slučaju smrti Selme Agić i Edite Malkoč, a dvojica optuženih pomagača Amar Salihović i Dino Alić postigli su sporazum o priznanju krivice te se postupak razdvaja u odnosu na njih dvojicu.

Narodna skupština bh. entiteta RS razmatrala je 'informaciju o neustavnoj transformaciji dejtonske strukture BiH i uticaju na položaj i prava RS'.

Milorad Dodik, srpski član Predsjdništva BiH ponovo je prijetio.

Direktor Zavoda za zbrinjavanje djece i omladine s poteškoćama u razvoju Pazarić Redžep Salić u ponedjeljak je na vanrednoj konferenciji za medije ukazao na brojne nepravilnosti u radu prethodnog rukovodstva Upravnog i Nadzornog odbora ove ustanove.

Salić je na press konferenciji predstavio nalaze iz izvještaja Porezne inspekcije FBiH, kao i sudskih vještaka.

Reagiralo je i Federalno ministarstvo socijalne politike na ove istupe.

Filmska potjera u Sarajevu. Pripadnici MUP-a KS uhapsili su u ponedjeljak navečer na području Otoke dvije osobe zbog razbojništva koje su počinili na području Hadžića. Oni su u policijskoj potjeri uhapšeni na Otoci, dok je jedna osoba, kako nam je potvrđeno, u bijegu.

Filmska potjera na ulicama Sarajeva: Policajci uhvatili odbjegle pljačkaše

Pripadnici MUP-a KS uhapsili su večeras na području Otoke dvije osobe zbog razbojništva koje su počinili na području Hadžića. Oni su u policijskoj potjeri uhapšeni na Otoci, dok je jedna osoba, kako nam je potvrđeno, u bijegu. Za sada nije poznato o kakvom razbojništvu je riječ. Više informacija bit će poznato sutra.

Pisali smo ko je bio dr. Rijad Šišić koji je nesretnim okolnostima stradao u Hadžićima.

Strahujemo da Lana neće biti jedina, kazali su za 24sata.hr građani Čapljine, u koji je iz misterioznog razloga jednog jutra došla 19-godišnja Mostarka Lana Bijedić. Za ubicom obe mlade studentice se još traga.

Prenijeli smo i potresnu ispovijest novinarke Anne Marie godinu nakon samoubistva njezine kćerke Marije.

Dodikova vrata pakla - Utorak, 12. novembar

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić govorio je za Radiosarajevo.ba o susretu sa francuskim predsjednikom Emmanuelnom Macronom.

Komšić otkrio detalje susreta s predsjednikom Macronom u Parizu

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić doputovao je danas u Pariz, a na poziv predsjednika Pariškog foruma mira Pascala Lamya. Komšić će prisustvovati Drugom pariškom forumu. Predsjednik Republike Francuske Emmanuel Macron dočekao je sinoć na crvenom tepihu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića.


Na posebnoj sjednici Narodne skupštine RS, usvojena je sa 53 glasa „za“ Informacija o neustavnoj transformaciji dejtonske strukture BiH i utjecaju na položaj i prava RS.

Također, usvojeno je 20 zaključaka koje je predložila vladajuća većina SNSD, DNS, SP, DEMOS, NDP i Ujedinjena Srpska. Opozicija nije dala podršku jer nije saglasna sa prijedlogom Informacije. Dok zastupnici „Zajedno za BiH“ nisu prisustvovali glasanju o zaključcima.

Uslijedile su brojne reakcije...

Posebnu sjednicu i zaključke Narodne skupštine bh. entiteta RS bilo bi opasno relativizirati i ocijeniti kao bezopasne i beskorisne, upozorio je entitetski potpredsjednik Ramiz Salkić.

Poslanik u Klubu Srpske demokratske stranke (SDS) u Narodnoj skupštini RS-a Nebojša Vukanović upozorio je da Milorad Dodik i Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) stalnim potezanjem priče o samoopredjeljenju RS mogu dovesti samo do „Dejtona dva“ ili do toga da se RS još više razvlasti.

Naš Dragan Bursać se osvrnuo na najnovije poteze Milorada Dodika.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović izjavio je da je Nacrt godišnjeg nacionalnog programa (Annual National Program me- ANP) ponovo skinut sa dnevnog reda današnje sjednice Vijeća ministara.

Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu roditelj bolesnog djeteta na Pedijatriji je pištoljem prijetio šefu Klinike za pedijatriju, potvrđeno je za Radiosarajevo.ba iz MUP-a KS. Radi se o doktoru Edi Hasanbegoviću, šefu Klinike, a roditelj je prema nezvaničnim informacijama tražio izmještanje za dijete.

Jadran je u utorak pod crvenim upozorenjem Meteoalarma. Dubrovačke vlasti izdale su posebno upozorenje za građane, a već od jutra neke istarske rive su pod vodom, iako je za Istri na snazi "samo" narančasti alarm. 

Berlin-Chemie Menarini BH d.o.o., nosioc dozvole za stavljanje u promet lijeka Flavamed 15 mg/5 ml oralna otopina, obavijestio je Agenciju za lijekove i medicinska sredstva BiH (ALMBiH) o povlačenju serija lijeka zbog sumnje u neispravnost u kvalitetu lijeka, navodi se na stranici Agencije.

Popularni lijek za kašalj povlači se sa tržišta BiH

Berlin-Chemie Menarini BH d.o.o., nosioc dozvole za stavljanje u promet lijeka Flavamed 15 mg/5 ml oralna otopina, obavijestio je Agenciju za lijekove i medicinska sredstva BiH (ALMBiH) o povlačenju serija lijeka zbog sumnje u neispravnost u kvalitetu lijeka, navodi se na stranici Agencije.

U poslijepodnevnim satima u sarajevskom naselju Ciglane dogodila se saobraćajna nesreća.

MUP Kantona Sarajevo otkrio je detalje drame u Sarajevu nož ranije.

 

Tužna priča iz sela u blizini Bužima obišla je društvene mreže i ujedinila ljude u pomoći porodici Fikreta Dedića. Ovaj bivši borac Armije RBiH jučer je otišao na izdržavanje šestomjesečne zatvorske kazne zbog sječe drva. Pravo i pravda na bosanski način.

 

Pisali smo i o dočeku "Vojvodu" koji je ubijao Srebreničane u julu 1995. godine u Šekovićima 12. novembra.

Istraživali smo šta se dešava sa grobnim mjestima u slučaju da nasljednici ne plaćaju zakonske nadoknade.

Nekadašnji nogometni reprezentativac Bosne i Hercegovine Hasan Salihamidžić dobit će 2020. godine novu funkciju u Bayernu, potvrdili su Kicker i Bild.

PIC o Dodiku - Srijeda, 14. novembar

Ambasadori zemalja članica Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira(PIC) odbacuju usvajanje Zaključaka od 11. novembra 2019. od strane vladajuće koalicije u Narodnoj skupštini RS, s obzirom da se oni zasnivaju na pogrešnom tumačenju Daytonskog mirovnog sporazuma.

U povodu zaključaka NSRS i PIC-a za naš portal govorio prof. dr. Kasim Trnka.

Dr. Kasim Trnka: Zaključci NSRS su ništavni, Inzko mora reagirati

Prof. dr. Kasim Trnka, ugledni profesor ustavnog prava kazao je u razgovoru za Radiosarajevo.ba da su Zaključaci usvojeni od vladajuće većine u Narodnoj skupštini RS pravno ništavni jer Narodna skupština RS "nije nadležna da odlučuje o takvim stvarima". "Prema tome, u pravnoj teoriji važi pravilo, ako neki akt donese organ koji nije nadležan, on od početka ne proizvodi nikakve pravne posljedice.

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) započeli su u srijedu realizaciju operativne akcije kodnog naziva „Pero“.

Akcija je izvedena na ukupno 12 lokacija, i to na području Bihaća, Cazina, Sarajeva, Zenice, Visokog, Tuzle i Istočnog Sarajeva… Više osoba je uhapšeno zbog nezakonitog izdavanja srednjoškolskih i fakultetskih diploma, a među njima i bivši čelnik Skupštine USK i funkcioner A-SAD Admir Hadžipašić.

SIPA je blokirala bankarske račune s više od milion maraka, a oglasili su se i iz Tužilaštva BiH.

Iza cijelog slučaja se, otkriveno je, krije višemilionski kriminal.

Prva akcija policijskih službenika Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) koja je organizirana na pet lokacija u Bosni i Hercegovini, na području Šamca, Orašja, Novog Travnika, Cazina i Sarajeva, prema naredbama Suda i Tužilaštva Bosne i Hercegovine, rezultirala je hapšenjem 12 osoba koji se sumnjiče da su učestvovali u lažiranju nogometnih utakmica u Premijer ligi BiH i Prvoj ligi Federacije BiH. 

Salem Prolić, sekretar komisije za sudije i suđenje u Nogometnom savezu BiH,  jedan od 12 uhapšenih u akciji Var, koju su u ponedjeljak izveli policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), negirao je da je priznao djela koja mu se stavljaju na teret, kao i da nije pristao na saradnju sa Tužilaštvom BiH.

Direktorica Kliničkog centra univerziteta u Sarajevu (KCUS) prof. dr. Sebija Izetbegovć dala je intervju za Radiosarajevo.ba. Ona je za naš portal kazala da je jučerašnji napad na prof. dr. Edu Hasanbegovića u prostorijama Pedijatrijske klinike za nju jedan od najtežih trenutaka u karijeri.

Na intervju je reagirao predsjedavajući Skupštine KS Elmedin Konaković.

Konaković: Apsolutno ne želim da imam išta s menadžmentom KCUS-a

Predsjednik Skupštine Kantona Sarajevo Elmedin Konaković reagirao je na izjavu direktorice KCUS-a dr. Sebije Izetbegović, koje je ona iznijela u svom intervjuu za portal Radiosarajevo.ba. Direktorica Izetbegović kazala je kako je predsjedavajući Skupštine KS svojim javnim istupima stavio metu na leđa KCUS-u.

Jedna osoba teško je povrijeđena u pucnjavi koja se dogodila u sarajevskoj općini Novi Grad, potvrđeno je Radiosarajevo.ba iz MUP-a Kantona Sarajevo.

Njemački IT stručnjaci uspjeli su otključati mobilni telefon Lane Bijedić, studentice iz Mostara koja je stradala u mjestu Studenci kod Ljubuškog, te se nalazi na vještačenju kod Federalne uprave policije.

Hrvatsku je pogodila jedna od najjačih oluja ove godine, a jugo koje je puhalo u Splitu najjače je jugo ovoga stoljeća.

Građane glavnog grada uznemirio je video koji je objavljen na Facebook stranici Raja sa biroa, na kojem se vidi da vlasnik automobila na povocu vodi psa po kiši.

MUP KS identificirao osobu koja je psa vukla na povocu pored auta

Građane glavnog grada BiH danas je uznemirio video, koji je objavljen na Facebook stranici Raja sa biroa, a na kojem se vidi da vlasnik automobila na povocu vodi psa po kiši, dok on upravlja vozilom.

Policiji Brčko distrikta je prijavljeno da je rano jutros oko 5.00 sati iz porodične kuće u Ulici Bakije Selimovića, broj 299, nestala Vedrana Damjanović,  rođena 1987. godine, i od tada joj se gubi svaki trag.

Dalal Omerović, poznata kao Lavica, nakon godinu i šest mjeseci borbe iz koje je izašla kao pobjednik u martu ove godine.

Strava i užas u Pazariću - Četvrtak, 14. novembar

Naš Erdin Halimić istraživao je što su inspekcije pronašle u Zavodu za zbrinjavanje djece i omladine s poteškoćama u razvoju Pazarić. Donijeli smo detaljna saznanja.

Zaposlenici sarajevskog Kliničkog univerzitetskog centra danas su održali dvosatni štrajk zbog nedavnog napada na njihovog zaposlenika, pedijatra Edu Hasanbegovića. Tom prilikom se prisutnima obratila direktorica ove zdravstvene institucije Sebija Izetbegović i doktor Hasanbegović.

Incident na Klinici za pedijatriju KCUS-a koji se dogodio prije dva dana uznemirio je javnost. Roditelj djeteta, kako je potvrđeno iz MUP-a KS prijetio je doktoru Edi Hasanbegoviću. Za naš portal je govorio advokat advokat Denisa Smajlovića, oca koji je jučer uputio prijetnje Edi Hasanbegoviću.

 

Historijski događaji vezani uz Front na Soči ili "Sošku frontu", bili su među najtežim i najtragičnijim u Prvom svjetskom ratu.  Među 15 nacija koje su se borile u armijama dvije zaraćene strane - Austrougarskoj i Italijanskoj, bili su i muškarci Bosne i Hercegovine - njih oko 270.000. Procjenjuje se da je to bilo oko 17%  muške populacije tadašnje Bosne i Hercegovine starosti od 16 do 65 godina. Njih oko 170.000 nije se vratilo kući, svoje kosti ostavili su žestokim planinskim borbama koje su se vodile u 29 mjeseci Fronta na Soči

Ovim značajnim povodom za naš portal je govorila ambasadorica Slovenije u BiH Zorica Bukinac.

Ugledni bh. reditelj i jedan od osnivača Naše stranke Dino Mustafić na svom Twitter profilu nedavno je komentirao saopćenje koje je dala ova stranka vezano za zapošljavanje sestre jedne od njenih zastupnica u kantonalnom preduzeću.

U intervjuu za naš portal govorio je i federalni premijer Fadil Novalić. Govorio je o dosadašnjim postignućima Vlade na čijem je čelu te brojnim problemima koji potresaju veći bh. entitet.

Novalić: Novca za rješavanje problema ima, samo što naše društvo to ne koristi

Fadil Novalić, premijer Federacije Bosne i Hercegovine u intervjuu za portal Radiosarajevo.ba govorio je o dosadašnjim postignućima Vlade na čijem je čelu te brojnim problemima koji potresaju veći bh. entitet.

Svoje viđenje budućnosti glavnog grada Bosne i Hercegovine je u septembru 1953. godine u magazinu Mozaik opisao arhitekta Juraj Neidhart. Svoju ideju Sarajeva u savremenosti, ispričao je na izuzetan način. Tekst je objavljen i na web stranici Yugopapir.

Tijelo starijeg muškarca pronađeno je u četvrtaj kako pluta Trebišnjicom, potvrdio je Srni načelnik Policijske uprave Trebinje Siniša Laketa.

Melanom je karcinom kože koji se izrazito brzo širi i opasan je za život. Ovaj karcinom raste brže od drugih vrsta raka kože i sklon je širenju na druge organe.

Italijanska vlada proglasit će u četvrtak vanredno stanje zbog prirodne katastrofe u Veneciji, u cilju što brže mobilizacije sredstava kako bi se na dugi rok izbjegao nestanak jednog od najljepših gradova svijeta.

Od petka 15. novembra na cestama u Bosni i Hercegovini, obavezna je zimska oprema za sva vozila koja se saobraćaju kolovozom, a kazna za nepoštivanje ovog propisa kazne su od 40 KM - pa do 500 KM.

Zbog kolektivne dženaze, u Općini Hadžići, 15. novembra će biti izmijenjen režim saobraćaja, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

Fantastičnu, historijsku pobjedu, ostvarila je ženska košarkaška reprezentacija BiH na gostovanju u Orenburgu, protiv apsolutnog favorita, moćne Rusije. Kakva senzacija!

Veliki propust: Bh. košarkašicama u Rusiji puštena pogrešna himna

Nevjerovatan propust domaćina (VIDEO)

Mlada američka gimnastičarka, 20-godišnja Melanie Coleman, preminula je nakon nesretnog pada s dvovisinskih ruča prilikom jednog treninga. 

'Potop' za kraj - Petak, 15. novembar

U Hadžićima je u petak obavijena dženaza i kolektivni ukop nevinih žtava.

Almir Nuhanović, Šefik Nuhanović, Hasan Nuhanović, Selver Piknjač, Fahrija Hrnjić, Ahmed Lokvančić, Salko Beganović, Zahira Karavdić, Hamdo Hasanović, Mirsad Veljković, Emir Bašić i Sejfo Kadrić su pronašli posljednji smiraj na mezarju Donji Hadžići.

Porodice su čekale 27 godina da se dostojanstveno oproste od svojih najmilijih.

Tuga i prisjećanje na najteže dane u savremenoj historiji Bosne i Hercegovine - to je bila današnja slika Hadžića. Stanovnici ove općine u blizini Sarajeva i drugi građani, veliki broj njih, prisustvovao je dženazi koju je predvodio zamjenik reisul-uleme Husein Smajić.

Kantonalni sud u Sarajevu zaprimio je nalaz timskog vještačenja po vještacima saobraćajne struke u predmetu koji se vodi protiv Ljube i Bekrije Seferovića, a u slučaju smrti Dženana Memića. Pred Sudskim vijećem kojim predsjedava sudija Igor Todorović u petak je u sudnici prezentiran nalaz vještaka, te su saslušani vještaci koji su radili vještačenje. 

Muriz Memić nakon današnjeg suđenja: Ja neću stati, mene Dženan tjera

Kantonalni sud u Sarajevu zaprimio je nalaz timskog vještačenja po vještacima saobraćajne struke u predmetu koji se vodi protiv Ljube i Bekrije Seferovića, a u slučaju smrti Dženana Memića. Pred Sudskim vijećem kojim predsjedava sudija Igor Todorović danas je u sudnici prezentiran nalaz vještaka, te su saslušani vještaci koji su radili vještačenje.

Vladao je veliki interes za ovo suđenje.

Prije tačno 600 dana građani Banja Luke okupili su se na Trgu Krajine sa samo jednim pitanjem - Ko je ubio Davida?, navodi se u saopćenju grupe „Pravde za Davida“. U petak su tom pitanju dodata još dva - Ko zataškava slučaj? Zašto se od slučaja David napravio slučaj Davidovih roditelja i slučaj ljudi iz grupe?

Uvjeren sam da je bošnjačka politika prema migrantima zastrašujuće defanzivna i kao takva pogrešna, napisao je Esad Duraković. Evo i zašto.

U bh. entitetu Republika Srpska 53,1 posto građana nije za ulazak Bosne i Hercegovine u NATO, dok je 61,2 posto za ulazak BiH u Evropsku uniju, pokazalo je istraživanje koje je proveo banjalučki Fakultet političkih nauka.

Bjegunac s prepoznatljivom tetovažom na licu našao se na meti sprdnje na društvenim mrežama nakon što je njegovu fotografiju objavila policija.

Američki federalni sud osudio je Ramiza Zijada Hodžića (45), zvanog Siki, iz St. Louisa, na 96 mjeseci zatvora zbog urote za pružanje materijalne podrške Islamskoj državi.

Pisali smo i o novim policijskim kamerama

U Zagrebu je promovirana knjiga 'Bukača' autorice Martine Mlinarević.

Knjiga Bukača Martine Mlinarević rasprodana prije današnje promocije u Zagrebu

Nakon velikog uspjeha njezinog "Huzura", iz štampe je ovih dana izašla nova knjiga književnice, novinarke i aktivistice Martine Mlinarević pod naslovom "Bukača" koje će svoje prvo predstavljanje imati danas na zagrebačkom Interliberu. Kakav interes vlada za novu Martininu knjigu potvrđuje i informacija da je već u prva dva dana Interlibera, a prije same promocije, "Bukača" potpuno rasprodata!

Profesor emeritus Jusuf Mulić, rektor Univerziteta u Sarajevu u periodu od 1991/92. do 1992/93. preminuo je, potvrđeno je iz Univerziteta u Sarajevu.

Naš Almir Sokolović napravio je veoma zanimljiv razgovor sa italijanskim ambasadrom u našoj zemlji Nicolom Minasijem.

Kulturna publika u Sarajevu svjedočila je veoma zanimljivoj izložbi.

Novi potop Zmajeva! Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine poražena je od reprezentacije Italije u kvalifikacijskoj utakmici za Evropsko prvenstvo 2020. godine koja je odigrana na zeničkom Stadionu Bilino polje. Poraženi smo rezultatom 0:3.

 

BH Fanaticosi nisu bili na utakmici sa Italijom. Najvatreniji navijači svih reprezentacija naše zemlje, osigurali su ulaznice za oko 200 mališana iz nekoliko domova za nezbrinutu djecu, i tako ponovo učinili potez za svaku pohvalu. 

Faruk Hadžibegić, selektor fudbalske reprezentacije Crne Gore nakon sinoćnjeg poraza na Wembleyju od Engleske rezultatom 0:7 izjavio je da mu je izuzetno teško, ali da je to u ovom momentu stvarnost crnogorskog tima.

Nakon što su Englezi posramili izabranike bh. stručnjaka #EURO2020 @UEFA https://t.co/P6v5QVQn6q

Delegacija Košarkaške ženske reprezentacije Bosne i Hercegovine, koja je u Orenburgu protiv apsolutnog favorita, moćne Rusije, priredila senzaciju i slavila rezultatom 70:69, u okviru kvalifikacija za Europsko prvenstvo, nije došla u Sarajevo kako je bilo ranije plasirano.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije