Borba za svaki dah!

Radiosarajevo.ba
Borba za svaki dah!
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Ilustracija

Izbor reisul-uleme dr. Huseina ef. Kavazovića, turska ofanziva na sjeveru Sirije pa sporazum o primirju, objava boračkog registra u Federaciji Bosne i Hercegovine, neriješena ubistva i počinjena nova, katastrofa naše reprezentacije u Atini… To su neki do događaja koji su obilježili proteklu sedmicu.

Priredio: Faruk Vele 

Tokom ove sedmice intenzivno smo se bavili i pitanjem zagađenja zraka, i predstojeću borbu za svaki dan, posebno u Sarajevu. O tome će, svakako, biti riječi i narednih sedmica. 

Ovo su ljudi i događaji koji su, prema mišljenju Radiosarajevo.ba, obilježili proteklih sedam dana. 

Kavazović ponovo reis
(Subota, 12. oktobar)

Aktuelni reisul-ulema dr. Husein ef. Kavazović ostaje na čelu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini! Izborno tijelo koje čini 374 člana na subotnjem (12. oktobar) zasjedanju u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu ponovo je izabralo Kavazovića za reisul-ulemu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i povjerilo mu novi sedmogodišnji mandat. 

Kavazović je osvojio 291 glas, a njegov protukandidat, bivši sandžački muftija i aktuelni poslanik u Skupštini Srbije Muamer ef. Zukorlić 82 glasa, a jedan glas je bio nevažeći. 

Dr. Husein ef. Kavazović ponovo izabran za reisul-ulemu IZBiH
Pogledajte atmosferu uoči početka izbora novog reisul-uleme IZBiH
Danas izbor reisul-uleme: IZBiH odlučuje između Kavazovića i Zukorlića 

Prenijeli smo i prvo obraćanje novog-starog reisul-uleme. 

Uslijedile su čestitke reisu Kavazoviću. 

Mahmutbegović uputila čestitku reisul-ulemi Kavazoviću
Izetbegović čestitao Kavazoviću: Uvjeren sam da ćete nastaviti odgovarati izazovima
Zvizdić čestitao Kavazoviću: Želim da i dalje na mudar način vodite muslimane u BiH 

Podsjetili smo na historijat funkcije reisul-uleme u BiH.  

Još jedno ubistvo potreslo je Sarajevo i BiH. U sarajevskom naselju Stup u subotu oko 4.30 sati došlo je do pucnjave u kojoj je ubijena jedna osoba, potvrđeno je za Radiosarajevo.ba iz Tužilaštva Kantona Sarajevo. 

Kod Heco pijace u Sarajevu ubijena ženska osoba
Oglasili se iz MUP-a i Tužilaštva KS povodom ubistva na Stupu
Informacije nakon ubistva u Sarajevu: Nema uhapšenih, policija ispituje više osoba

Objavili smo nove detalje ovog događaja koje je iznova otvorio temu sigurnosti. 

Po nalogu Tužilaštva Kantona Sarajevo pripadnici MUP-a KS uhapšeni su 26-godišnjak i 41-godišnjak koji se dovode u vezu s ubistvom ženske osobe, koje se dogodilo u subotu ujutro u 4.30 sati u sarajevskom naselju Stup. 

Dvojica državljana BiH uhapšena su u blizini tunela Karavanke u austrijskom distriktu Villach, na granici sa Slovenijom.  

Splitska književnica Alida Bremer u tekstu za Deutsche Welle komentirala je odluku da se Nobelova nagrada za književnost dodijeli Peteru Handkeu, te lik i djelo ovog austrijskog književnika. 

Odluku da se austrijskom književniku Peteru Handkeu dodijeli Nobelova nagrada za književnost komentirala je i poznata novinarka CNN-a Christiane Amanpour. Svoje mišljenje napisala je na Twitteru.  

Amel Tuka, najbolji bh. sportista, u subotu je svoju vezu sa lijepom Aminom Pivić krunisao brakom u Zenici. 

Veličanstvena svadba: Amel Tuka se vjenčao s izabranicom Aminom!
Pogledajte kako su Tukini svatovi nadmašili korteo Zmajeva
 

Nakon što su u subotu svoju dugogodišnju vezu krunisali brakom Amel i Amina Tuka u zeničkom hotelu Dubrovnik priredili su veliko slavlje za oko 200 zvanica. 

Reprezentacija Bosne i Hercegovine pobijedila je Finsku u Zenici rezultatom 4:1. Golove su postigli Izet Hajrović, Miralem Pjanić u dva navrata i Armin Hodžić. Na 4:1 u 78. minuti je smanjio Pohyanpalo. 

Pjanić predvodio Zmajeve: BiH zgazila Finsku u Zenici
UŽIVO iz Zenice: Bosna i Hercegovina - Finska 4:1

Prije utakmice grupe navijača reprezentacije BiH "BH Fanaticosi" i "Ljuti Krajišnici" sukobili su se ipred shoping centra u Zenici. 

Tenzije pred utakmicu: Sukobili se "BH Fanaticosi" i "Ljuti Krajišnici"
Ljuti Krajišnici i BH Fanaticosi zapalili ulice Zenice pred utakmicu Zmajeva 
Hajrović i Pjanić predvode Zmajeve: Ekspresni golovi za vodstvo od 2:0 nad Finskom
 

Angelina poruka Erdoganu
(Nedjelja, 13. oktobar)

Velika tragedija dogodila se u nedjelju u mjestu Gladovići kod Zenice u kojoj je smrtno stradao J. H. (1980) iz Zenice. Prema nezvaničnim informacijama, otac i sin bili su zajedno u lovu. Otac je, navodno, pucao iz lovačke puške te je metak pogodio sina koji je podlegao. 

Bosna i Hercegovina će u narednom periodu uvesti rigorozne kontrole uvoznog mesa iz pojedinih zemalja Europske unije, a sve zbog pojave zarazne bolesti listerije. Ovu informaciju potvrdio je i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.  

Jedna od najstarijih parlamentarnih organizacija na svijetu Interparlamentarna unija mogla bi suspendovati Bosnu i Hercegovinu i to zbog neplaćanja članstva. Ovaj navod za portal Radiosarajevo.ba komentarisao je zastupnik Socijaldemokratske partije u Predstavničkom domu Parlamenta Bosne i Hercegovine Saša Magazinović.  

Urednik Telegram.hr Jasmin Klarić napisao je važan komentar posvećen politici predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarević.  

Naš Dragan Bursać komentirao je kontroverznu dodjelu Nobelove nagrade Peter Handke, ljubitelju balkanskih ratnih zločinaca. 

Njemačka kancelarka Angela Merkel zatražila je od turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana da povuče svoje trupe iz Sirije.  

Nasuprot tome, predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović podržao je operaciju Turske na sjeveru Sirije.  

Od 2006. godine Bosna i Hercegovina gradi kontinuitet na svom putu prema Sjevernoatlantskom savezu (NATO) i tako je bilo sve do poziva da se u sjedište tog vojno-političkog saveza pošalje prvi Godišnji nacionalni plan (ANP). Kazao je to u intervjuu za Fenu šef Odsjeka za sigurnosne i mirovne studije Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu profesor Mirza Smajić, napominjući da taj dokument država sastavlja i šalje prema NATO-u. 

Policija je privela u Tužilaštvo Kantona Sarajevo osumnjičenog za ubistvo djevojke u Sarajevu. 

Pogledajte privođenje osumnjičenog za ubistvo ženske osobe u Sarajevu
Osumnjičenom za ubistvo djevojke kod pijace Heco predloženo određivanje pritvora 

Muškarac star 33 godine poginuo je u nedjelju u Pančevu, u Moravskoj ulici, dok je popravljao roletnu na prozoru svog stana na petom spratu, prenose mediji. Kako navode, muškarac je pao kroz prozor na pločnik ispred zgrade

Dvije su osobe zadobile teške tjelesne povrede opasne po život u saobraćajnoj nesreći koja se u subotu, oko 17.30 sati, dogodila na državnoj cesti u Blinji, između Petrinje i Hrvatske Kostajnice u Hrvatskoj. 

Naša Semra Hodžić nastavila se serijal o starim bosanskim gradovima

Prenijeli smo priču o Dervišu Korkutu, čovjeku koji je spasio sarajevsku Hagadu. 

Nastavnik historije Sedin Hadžimusić u slobodno vrijeme je akvarista, ali ljubav prema podvodnom svijetu i za naše prostore rijetkim vrstama riba postepeno je iz hobija prerasla u dodatno zanimanje. 

Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine je predvođena veličanstvenim navijačima na Bilinom polju nadigrala Finsku sa 4:1. Naš Almir Sokolović analizirao je stanje među Zmajevima nakon utakmice s Finskom. Nažalost, kasniji rasplet događaja bitno će usložniti cijelu priču.   

 

Borački registar
(Ponedjeljak, 14. oktobar)

Vijeće Evropske unije za vanjske poslove ponovilo je nedvosmislenu podršku evropskoj perspektivi BiH "kao jedinstvene, ujedinjene i suverene zemlje" i pozvalo je na hitno formiranje vlasti na svim nivoima kako bi se nastavio rad vlada. 

Vlada Federacije BiH je na  sjednici u Mostaru utvrdila i po skraćenom postupku Parlamentu Federacije BiH uputila Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prijevremenom povoljnijem penzionisanju boraca u posljednjem ratu. Time je ispunjen jedan od bitnih uvjeta boračke populacije.  

Tim povodom razgovarali smo s resornim ministrom Salkom Bukvarevićem.  

U Osnovnim sudom u Banjoj Luci je održano saslušanje u postupku koji pokrenut protiv Suzane Radanović, majke ubijenog mladića Davida Dragičevića, a zbog dešavanja od 25. decembra prošle godine na Trgu Krajine. 

Članovi neformalne grupe građana “Pravda za Davida” zajedno sa Suzanom Radanović su došli ispred Osnovnog suda, kako navode, kao znak podrške majci ubijenog mladića. 

Suzana Radanović danas pred sudom: Sude majci, a ne ubicama
Feraget: Okrutna i bezobzirna primjena prava s ciljem pritiska na porodicu Dragičević

Općinski sud u Tuzli donio je prvostepenu nepravomoćnu presudu kojom je osudio na 30 mjeseci zatvora Vesnu Švancer, nekadašnju dopredsjedavajuću Zastupničkog doma FBiH i bivšu članicu Saveza za bolju budućnost (SBB). 

Oglasilo se i Tužilaštvo Tuzlanskog kantona ovim povodom. 

Na nekadašnjem kultnom okupljalištu Sarajlija na početku Velikog parka postavljene su kućice za knjige i uređene su klupe za sjedenje. Dok čekaju dragog ili dragu, prijatelje ili prijevoz, Sarajlije će moći besplatno koristiti "biblioteku na otvorenom" zahvaljujući inicijativi Kluba Naše stranke u Općinskom vijeću Općine Centar, odnosno vijećnika Samira Fazlića i Lamije Tiro. 

Djeca iz Tuzle, Gradačca, Lukavca, Zavidovića i Sarajeva, njih oko 50, učestvovalo je danas u akciji iscrtavanja murala preslikavanjem grafita s govorom mržnje prema LGBT osobama, što je upriličeno u okviru USAID-ovog projekta "Budi inspiracija".  

Do kraja kvalifikacija za EURO 2020 ostalo je još svega tri kola, a situacija na tabeli grupe J u kojoj se nalazi i naša reprezentacija ne izgleda povoljno za BiH. Analizirali smo šanse Zmajeva. Tada je već bilo jasnije šta nas čeka. 

 

Sramota u Atini
(Utorak, 15. oktobar) 

Američki predsjednik Donald Trump uveo je sankcije i udvostručio je tarife Turskoj zbog ofanzive Ankare na sjeveroistoku Sirije. 

Objava je uslijedila nakon kritika zbog odluke Trumpa da povuče američke vojnike iz Sirije, za koju kritičari tvrde da je otvorila put za turski vojni upad i mogla bi dovesti do ponovnog pojavljivanja tzv. Islamske države. 

Grad Bihać je već dvije godine pod konstantnim pritiskom zbog migrantske krize. Sve ove godine rade samo uz podršku Crvenog križa, kazali su iz gradske uprave Bihaća na press konferenciji održanoj danas u Sarajevu. 

“Želim da na ovaj način pokažemo da migrantska kriza ne postoji nigdje do u Bihaću”, kazao je Šuhret Fazlić, gradonačelnik Bihaća. 

Međunarodno cijenjeni sarajevski pisac sa američkom adresom Aleksandar Hemon pisao je za The New York Times o ovogodišnjem dobitniku Nobelove nagrade Peteru Handkeu

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić predvodio je bh. delegaciju na ovogodišnjem zasjedanju Generalne skupštine Interpola u Čileu.   

Građani Goražda i Bosne i Hercegovine u utorak su se oprostili od Sumejje Dedović (25), koja je ubijena u stravičnom zločinu koji se u subotu u ranim jutarnjim satima u sarajevskom naselju Stup. Dženaza-namaz tragično stradaloj Sumejji klanjana je u 16:30 sati na mezarju Kolijevke u Goraždu.  

Mostar, kao saobraćajni i ekonomski centar Hercegovine, uskoro bi mogao biti spojen modernom brzom cestom sa susjednom Hrvatskom.  

Da mnogo mladih ljudi s ovih prostora niže uspjehe u brojnim zemljama svijeta, dokaz je i dvadesetdevetogodišnja pravnica Ilijana Todorović iz Mrkonjić Grada, koja u Americi ostvaruje ono što dosad nisu postigli ni pojedini poznati Amerikanci.  

S druge strane, u Bosni i Hercegovini se svašta može vidjeti i čuti, pa i to da je savjetnik načelnika općine Kotor Varoš za odnose sa medijima i član Nadzornog odbora novinske agencije SRNA Goran Đurić maturirao u Srednjoj strukovnoj školi s pravom javnosti u Širokom Brijegu u - 32. godini!  

Sarajevo je u utorak dobilo prvu "biblioteku na otvorenom" na nekadašnjem kultnom okupljalištu Sarajlija, kod Hippy klupe u Velikom parku.  

Prisjetili smo se Darija Džamonje, dobrog duha Sarajeva.  

U Travniku su za ljude u potrebi iz Udruženja Pomozi.ba otvorili restoran Dobre Volje.  

Kako piše Slobodna Dalmacija, vlasnik Dinama Zdravko Mamić gradit će sportski centar u Ravnom. Prema pisanju hrvatskog lista, od Općine je već kupio zemljište i samo je pitanje vremena kada će svoje poslovno carstvo proširiti na jugoistok Hercegovine, tek kojih desetak kilometara dalje od Dubrovnika.  

Jedan otac iz Srbije preuzeo je pravdu u svoje ruke nakon što mu je teško pretučen njegov sin. 

Muškarac iz Britanije, osuđen zbog seksualnog zlostavljanja 200 djece, nasmrt je izboden u britanskom zatvoru. Riječ je o Richardu Huckleu iz Kenta, na jugu Engleske, a ubijen je u zatvoru u Yorku.  

Katastrofa u Atini! Reprezentacija Bosne i Hercegovine poražena je od Grčke rezultatom 2:1. Igra našeg tima bila je veoma loša. 

Zmajevi poraženi u Grčkoj: Baraž jedina nada za BiH
UŽIVO iz Atine: Grčka - Bosna i Hercegovina 2:1 

Analizirali smo šta ovaj sastav Zmajeva može u baražu? 

 

Odlazi li Prosinečki?
(Srijeda, 16. oktobar)

Tužilaštvu Bosne i Hercegovine dostavljena je krivična prijava protiv predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića i direktora Kancelarije za zakonodavstvo Vijeća ministara BiH Džemaila Ćibe.  

U ovom trenutku nijedna osoba nije osumnjičena za ubistvo Lane Bijedić. U toku dana nastavit ćemo saslušanje novih svjedoka, a vjerujem da će cijela istraga donijeti rezultat i da ćemo pronaći ubicu ili više njih ubijene Mostarke. Ovo je za Radiosarajevo.ba kazano u Tužilaštvu ZHK. 

U srijedu je zabilježena policijska potjera za automobilom iz Kreševa na području Kantona Sarajevo, potvrdio je za Radiosarajevo.ba glasnogovornik Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Mirza Hadžiabdić.  

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo uhapsili su maloljetnicu zbog sumnje da je ubila svoje novorođenče te priveli i njenu majku zbog sumnje da joj je pomagala u ovom jezivom slučaju. 

Sarajevo: Maloljetnica osumnjičena da je ubila novorođenče, majka da joj je pomagala

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo uhapsili su maloljetnicu zbog sumnje da je ubila svoje novorođenče te priveli i njenu majku zbog sumnje da joj je pomagala u ovom jezivom slučaju. Glasnogovornica Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu Azra Bavčić, rekla je za portal Radiosarajevo.ba da je, na prijedlog postupajućeg tužioca, određen pritvor maloljetnici i njenoj majci.

Sedmogodišnji dječak Adin Hujdur iz Konjica preminuo je u mostarskoj bolnici. Dječak je, podsjetimo, pao s potpornog zida i teško se povrijedi.  

Sud u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) je odbacio tužbu da se srednjoj školi zabrani izučavanje islamskih tema.  

Zima je pred nama, i, osim minusa i snijega, u Kanton Sarajevo dolazi i povećano zagađenje zraka - prošle godine je KS bio rekorder po zagađenosti zraka. Istraživali smo kakav nas zrak očekuje ove zime.  

Austrijski pisac i ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za književnost Peter Handke imao je neprijatan susret s novinarima u rodnom Griffenu, zbog čega je otkazao za srijedu planirani "kratki susret" s predstavnicima medija.  

Slavni beogradski književnik Filip David govorio je u intervjuu za Radiosarajevo.ba. govorio je o Peteru Handkeu i Nobelovoj nagradi, ali i velikom Danilu Kišu, njegovom prijatelju. 

Pisali smo o obilježavanju 50. godišnjice Skenderije.  

Krvna zrnca ne otkrivaju ništa o nacionalnom identitetu - činjenica je koju je naglasio dopisni član Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine Rifat Hadžiselimović govoreći u Sarajevu na temu Genetika naroda - analiza slučaja Bosne i Hercegovine: činjenice, zablude i mitovi.  

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine poražena je u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo od reprezentacije Grčke u Atini rezultatom 2:1. Nakon povratka u Sarajevo za medije je govorio selektor Robert Prosinečki. 

Analizirali smo je li spreman trenutak za odlazak nekada popularnog nogometaša sa čela reprezentacije BiH.  

Miralem Pjanić izjavio je nakon debakla u Atini da smo nadigrani, da su nas Grci u svemu nadmašili i da su zasluženo slavili. 

Bugarska je na nogama nakon neviđene fudbalske blamaže u ponedjeljak: Fudbalska reprezentacija ove zemlje poražena je u kvalifikacijama za Euro 2020 od Engleske 0:6.  

No, katastrofa na terenu ostala je u sjeni incidenata: Meč u Sofiji nekoliko puta je prekinut zbog rasističkih uvreda domaćih navijača na račun tamnoputih igrača Gordog Albiona. 

 

Dogovor za mir
(Četvrtak, 17. oktobar)

Američki potpredsjednik Mike Pence izjavio je da je postigao dogovor s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom o prekidu borbi na sjeveru Sirije.  

Agencija Anadolija je prenijela riječi američkog potpredsjednika da je postignut dogovor da se turska operacija "Izvor mira" obustavi na 120 sati. Također, Turska i SAD postigli su dogovor o potpunom uništenju ISIS-a na sjeveroistoku Sirije.  

Premijer Velike Britanije Boris Johnson kazao je kako su pregovarački timovi Evropske unije i njegove zemlje postigli novi sporazum o Brexitu. 

"Postigli smo dobar sporazum. Pozivam Parlament Velike Britanije da ga naredne sedmice usvoji", napisao je Johnson.  

Ujedinjene nacije izrazile su zabrinutost nakon prebacivanja migranata i tražitelja azila na područje Vučjaka, apelirajući na nadležne bosanskohercegovačke institucije da rade na pronalasku alternativnog smještaja.  

Advokat Ifet Feraget kazao je u črtvrtak ispred zgrade Kantonalnog suda u Sarajevu, gdje se održava ročiste Ljubi i Bekriji Seferoviću, da Muriz Memić neće pokrenuti parnicu za naknadu štete zbog ubistva Dženana  od ljudi za koje znaju da nisu odgovorni za njegovu smrt. On je uputio snažnu poruku. 

Potpredsjednica Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Ružica Jukić nastavila je sa skandalima. 

Na Facebook profilu zastupnika u Narodnoj skupštini RS-a Draška Stanivukovića objavljene su potresne fotografije deložacije jedne banjalučke porodice.  

Revizionizam cvjeta u BiH! U Kulturnom centru Banski dvor u Banjoj Luci ove je sedmice prikazan dokumentarni film Milosava Samardžića o četničkom vojvodi Dragoljubu Draži Mihailoviću. 

Švedska akademija brani svoju odluku o dodjeli Nobelove nagrade za književnost 2019. austrijskom književniku Peteru Handkeu obrazloženjem da je on iznosio provokativne komentare, ali nije podržavao krvoproliće. 

Predsjednik Udruženja građana „Istočna alternativa“ Vojin Pavlović predao je zahtjev Općini Srebrenica u kojem traži odobravanje lokacije za postavljanje biste kontraverznom dobitniku Nobelove nagrade za književnost Peteru Handkeu.  

Nakon što je Vlada Federacije BiH i zvanično predstavila izmjene i dopune Zakona o dohodku i Zakona o doprinosima uslijedile su žestoke rekacije poslodavaca, sindikata, penzionera, Zavoda PIO/MIO, kao i predstavnika IT industrije koja zapošljava na hiljade ljudi u Federaciji. 

Šatorović: Vlada FBiH predložila zakone koji će smanjiti ionako niske plaće

Nakon što je Vlada Federacije BiH i zvanično predstavila izmjene i dopune Zakona o dohodku i Zakona o doprinosima uslijedile su žestoke rekacije poslodavaca, sindikata, penzionera, Zavoda PIO/MIO, kao i predstavnika IT industrije koja zapošljava na hiljade ljudi u Federaciji. 

"Stećci u 21. stoljeću - nove spoznaje i mogućnosti interpretacije" naziv je simpozija održanog u Mostaru tijekom kojeg je istaknuto da je ranije bilo preko 100.000 stećaka, ali su neki uništeni te ih trenutno ima oko 70.000 od kojih je najveći dio u Bosni i Hercegovini. 

Na magistralnom putu Hadžići-Tarčin dogodile su se dvije saobraćajne nesreće u kojima je učestvovalo šest vozila.  

U saobraćajnoj nesreći koja se dogodila na Butmirskoj cesti na Ilidži povrijeđen je pješak, potvrdili su za Radiosarajevo.ba iz Operativnog centra Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.  

Finska se posljednjih godina suočava sa sve većim padom stope nataliteta, što je posebno zabrinulo tamošnje vlasti, te su odlučili poduzeti konkretne mjere, a jedna od njih su i poticaji za rađanje više djece. 

Okrutni ubojica svoje tajne ponio je u grob nakon što je počinio samoubojstvo, a potom su uslijedila šokantna otkrića.   

U septembru ove godine, nakon duela s Amerikancem Dustinom Porrierom, 31-godišnji UFC borac Khabib Nurmagomedov postao je najpopularnija osoba iz Rusije na Instagramu, gdje ga prati više od 16 miliona ljudi.  

Edin Džeko u četvrtak je odradio individualni trening u Trogoriji nakon što je imao operaciju jagodične kosti. 

 

Balkan u 'čekaonici'
(Petak, 18. oktobar)

Čelnici zemalja članica Evropske unije (EU) nisu se saglasili oko prijedloga da se otpočnu pristupni pregovori sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom.  Nakon duge i burne rasprave u noći s četvrtka na petak nisu usvojili nikakve zaključke o proširenju.

Nisu se uspjeli dogovoriti ni oko nacrta zaključaka u kojima bi rekli da se odluka odgađa do maja sljedeće godine kad Hrvatska organizira summit u Zagrebu.

Ovakav stav EU za Radiosarajevo.ba je komentirao direktor IFIMES-a dr. Zijad Bećirović.

Italijanska novinska agencija ANSA objavila je da je Zoran Zaev, premijer Sjeverne Makedonije navodno podnio ostavku i o tome obavijestio strane ambasade.

Navodi se kako je Zaev podnio ostavku zbog toga što nije ispuno predizborno obećanje, a to je početak pristupnih pregovora sa Europskom unijom. Međutim, u petak navečer je ta vijest demantirana. Portalu Radiosarajevo.ba je potvrđeno da Zaev, zasad, nije podnio ostavku.

ANSA: Zoran Zaev podnio ostavku na mjesto premijera Sjeverne Makedonije?
Potvrđeno za Radiosarajevo.ba: Zaev nije podnio ostavku, pregovori su u toku

Ministar finansija Kantona Sarajevo Amel Kovačević u intervjuu za Radiosarajevo.ba otkrio je kako je to rasporediti više od milijardu maraka, a govorio je i trenutnim finansijskim problemima u KS.

Pripadnik Policijske uprave Foča Slavko Ivanović uhapšen je kada je Granična policija kod njega pronašla veću količinu oružja, objavili su u petak mediji.

Najavili smo objavljivanje dijelova knjige „Tragom drevnih Bošnjana“ Tanera Aličehića i Đenana Galešića.

Udruženje Srce za djecu oboljelu od raka uputio je poziv javnosti za akciju dobrovoljnog darivanja krvi u četvrtak, 24. oktobra od 8 do 17:30 sati u prostorijama Zavoda za transfuzijsku medicinu FBiH (Čekaluša 86 – kod Zubotehničke škole). 

Pripadnici Odjeljenja za saobraćajne istrage Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo identificirali su i uhapsili vozača koji je u četvrtak na Butmirskoj cesti na Ilidži u Sarajevu udario pješakinju, potvrdio je za Radiosarajevo.ba Mirza Hadžiabdić iz MUP-a KS.

Policija objavila detalje o hapšenju vozača koji je udario maloljetnicu na Ilidži
Uhapšen vozač koji je udario pješakinju kod Butmira

Vrhovni sud Republike Srpske potvrdio je presudu Aliji Hrustiću iz Prijedora i osudio ga na 30 godina zatvora zbog ubistva supruge Azre Hrustić i njenog ljubavnika Envera Halilagića, koje je zatekao u krevetu i ubio sa 54 udaraca nožem i sjekirom.

Video nadzor u Novom Pazaru uhvatilo je trenutak kada je u četvrtak oko 14.30 sati više hitaca ispaljeno na Amina S., sina novopazarskog biznismena.

Maloljetnik osumnjičen za ubistvo Kristine Raičević (18) iz Nikšića svoju žrtvu namamio je na mjesto ubistva putem Vibera, a zatim je taksijem odvezao do jezera gdje ju je, kako se sumnja, krvnički izbo, potvrdila je istraga.

Jedan migrant izvršio je u Austriji dvostruko ubistvo, a potom tražio da bude pušten!?

Prisjetili smo se dječaka Dušana Jovanovića koji je ubijen prije 12 godina, 18. oktobra 2007. godine.

Jedan od najboljih svjetskih berbera Josh Lamonace dolazi u Sarajevo narednog mjeseca.

Naš Almir Sokolović analizirao je poziciju Zmajeva nakon debakla u Atini.

Fudbalski savez Bosne i Hercegovine dao je povjerenje selektoru Robertu Prosinečkom da ostane na klupi bh. reprezentacije.

Oglasio se Fudbalski savez BiH: Pojašnjeno zašto je Prosinečki dobio povjerenje
Robert Prosinečki dobio podršku FS BiH, ostaje na klupi Zmajeva

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije