Mostarci podižu spomenik legendarnom gradonačelniku Mujagi Komadini

4
Radiosarajevo.ba
Mostarci podižu spomenik legendarnom gradonačelniku Mujagi Komadini
Foto: Arhiv / Mujaga Komadina

Prije sedam i po godina pokrenuta je inicijativa građana Mostara da se podigne spomenik najpoznatijem gradonačelniku Mostara Mustafi Mujagi Komadini.

U samo dva dana pokretači ideje advokat Josip Muselimović, bivši legendarni gradonačelnik Mostara, pokojni Radmilo Braca Andrić i poduzetnik Edin Batlak prikupili su blizu dvije stotine potpisa podrške od Mostaraca svih nacionalnosti, "čime je potvrđen opći građanski konsenzus oko imena gradonačelnika koji je ostavio najsnažniji pečat u prošlosti našeg grada".

Ovim povodom oglasili su se danas advokat Muselimović i Batlak, kojima se pridružio i paroh mostarski Radivoje Krulj.

Pronaći sredstva

Podsjećaju da je Mujaga Komadina svojim Mostarom upravljao u vrlo teškim vremenima od 1909. do kraja Prvog svjetskog rata, 1918. godine, ali to ga nije spriječilo da iza sebe ostavi najkapitalnije projekte koji i danas služe na dobrobit svih građana Mostara.

"Inicijativni odbor putem ureda gradonačelnika Ljube Bešlića i Službe za urbanizam i građenje osigurao je potrebne saglasnosti za podizanje spomenika u historijskom centru grada na trgu Musala, u neposrednoj blizini Gradske banje koja je izgrađena uoči Prvog svjetskog rata", saopćili su.

Spomenik bi trebao biti izgrađen prema zamisli mostarskog kipara Florijana Mičkovića, na temelju koje se dobila saglasnost Federalnog zavoda kulturno-historijskog naslijeđa.

Međutim, u proteklih sedam godina nije osigurana finansijska podrška u budžetu Grada Mostara.

"Na izborima za Gradsko vijeće grada Mostara natječe se veliki broj koalicija i stranaka koje u svojim izbornim sloganima koriste ime grada Mostara. Inicijativni odbor je ocijenio da je upravo predizborno vrijeme zgodna prilika za provjeru vjerodostojnosti odanosti mostarskim vrijednostima koje svakako uključuju zaostavštinu velikana Mostara prije svega gradonačelnika Mujage Komadine. Koristimo priliku obavijestiti mostarsku i širu javnost da se našem pozivu za podršku inicijativi za podizanje spomenika gradonačelniku Komadini i njegovo finansiranje iz budžeta za 2021.godinu odazvalo više stranaka čiji vijećnici su spremni svjedočiti svoju posvećenost ovoj ideji", saopćili su Muselimović, Batlak i Krulj.

Ko se odazvao?

Inicijativu su pismeno podržali članice Koalicije za Mostar 2020: Stranka demokratske akcije (SDA), Demokratska fronta (DF), Savez za bolju budućnost (SBB) i Bosanskohercegovačka patriotska stranci(PBS), kojiima su se inicijatori javno zahvalili. Kao i Socijaldemokratskoj partiji (SDP), članici BH Bloka, te Hrvatskoj demokratskoj zajednici 1990 (HDZ 1990), Platformi za progres i Neovisnoj listi "Pravo na grad". Stanovito razumijevanje za inicijativu, pojašnjeno je, iskazale su Lista "Ostajte ovdje-Zajedno za naš Mostar" i Naša stranka (NS), koja je članica BH Bloka.

"Nadamo se da i ostali pozvani akteri koji pismeno nisu odgovorili na naš poziv to nisu učinili uslijed velikih predizbornih aktivnosti obzirom da su u ranijem periodu iskazivali simpatije prema inicijativi. Vjerujemo da će u vijećničkoj proceduri usvajanja budžeta za 2021. godinu svi akteri budućeg Gradskog vijeća potvrditi da na imenu Mujage Komadine postoji mostarski politički i društveni konsenzus. Na nama građanima Mostara je da sa dužnom pažnjom pratimo sva zbivanja u Gradskom vijeću i stranke ocjenjujemo prema izvršenju obećanog", zaključili su Muselimović, Batlak i Krulj.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije