Lijepe vijesti: Historijski urbani krajolik Sarajevo proglašen nacionalnim spomenikom

0
Radiosarajevo.ba
Lijepe vijesti: Historijski urbani krajolik Sarajevo proglašen nacionalnim spomenikom
Foto: KONS / Stara džamija u Turiji

Četrdeseta sjednica Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika održana je 02. novembra 2020. godine. Predsjednik Komisije Radoje Vidović i članovi Goran Milojević i prof. dr. Amir Pašić donijeli su odluku o proglašenju “Historijskog urbanog krajolika Sarajevo“ nacionalnim spomenikom BiH.

Različitost iskaza na relativno malom prostoru, naglašena prirodnim smještajem grada u uskoj kotlini duž rijeke Miljacke, te i danas jasno uočljiva isprepletenost materijalnog i nematerijalnog naslijeđa, uslovila je neophodnost prepoznavanja gradske jezgre kao povijesnog urbanog krajolika. Uža gradska jezgra Sarajeva još je 1997. godine upisana na UNESCO Tentativnu listu svjetskog naslijeđa kao jedinstveni simbol univerzalne multikulturalnosti - trajno otvoren grad. Prostor je, također, do donošenja konačne odluke Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika, bio upisan na Privremenu listu nacionalnih spomenika kao Gradska ambijentalna cjelina Sarajevo.

Na prostoru nacionalnog spomenika historijski urbani krajolik Sarajeva nalazi se 87 dobara koja su prethodnim odlukama Komisije proglašena nacionalnim spomenicima, te šest dobara upisanih na Privremenu listu nacionalnih spomenika.

Na prostoru zaštitnog pojasa povijesnog urbanog krajolika nalaze se još 24 dobra koja su prethodnim odlukama proglašena nacionalnim spomenicima Bosne i Hercegovine, te jedno dobro upisano na Privremenu listu nacionalnih spomenika. Sve ranije predmetne odluke Komisije ostaju na snazi. Odlukom za historijski urbani krajolik utvrđene su mjere zaštite usmjerene na očuvanje naslijeđa i prostora kao i njegovog održivog razvoja.

Odluka o proglašenju “Historijskog urbanog krajolika Sarajevo“ nacionalnim spomenikom BiH, urađena je na temelju Načela i smjernica za očuvanje nacionalnih spomenika, i dokumenata UNESCO-a koji tretiraju predmet krajolika.

Na 40. sjednici, Komisija je donijela odluku o proglašenju graditeljske cjeline – Stara džamija u Turiji, općina Lukavac, nacionalnim spomenikom.

Pored toga, članovi Komisije usvojili su izmjene i dopune ranije donesenih odluka za sljedeće nacionalne spomenike:

• Povijesna građevina - Napretkova palača (Zgrada Hrvatskog kulturnog društva "Napredak"; Napretkov Zakladni dom), u Titovoj 56 u Sarajevu;
• Graditeljska cjelina – Crkva sv. Vinka Paulskoga u Sarajevu nacionalnim spomenikom BiH.

Navedene izmjene i dopune već postojećih odluka odnose se na kategorizaciju i redefiniranje mjera zaštite u skladu sa trenutnim stanjem ovih dobara.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije