BiH / Na prodaju nacionalni spomenik Krivajina Vila u Zavidovićima

24. 09. 2020. u 17:56:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Stečajni upravnik IP Krivaja d.o.o. u stečaju, Hamdija Muratović, putem portala stecaj.ba objavio je oglas o prodaji nekretnina i pokretne imovine stečajnog dužnika, piše portal Zdici.info.

Predmet prodaje su nekretnine i pokretna imovina stečajnog dužnika po lotovima kao organizaciono – tehnološka cjelina i pokretnina.

Ono što je itekako upadljivo za oko je što to što se među navedenim nekretnima nalazi i Krivajina Vila, Kamena kuća i građevinsko zemljište. Početna cijena prodaje je 1.002.643,54 KM bez poreza.

“Krivajina Vila” je na prodaju iako je komisija za očuvanje nacionalnih spomenika donijela je Odluku o proglašenju historijske građe Vila (upravna zgrada) „Krivaja” d.o.o. u Zavidovićima nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.

Vila je prvobitno nastala kao stambena zgrada kompanije “Eissler und Ortlieb”, u kojoj je živio direktor Fric Regenštrajf, a danas je upravni objekat IP “Krivaja”.

Vila Krivaja je sagrađena kao dio kompleksa za eksploataciju drveta i podsjetnik je na ranu epohu industrijalizacije u BiH.

Iako tačan datum izgradnje vile nije poznat, ova zgrada useljena je 1900. godine, a bila je opremljena najsavremenijim vodovodnim i elektro instalacijama.

Osim Vile na prodaju je i Parna lokomotiva Kusače, čija je početna cijena 50.000,00 KM bez PDV.

Pama lokomotiva Kusače proizvedena 1901. godine u lokomotivskoj fabrici KRAUS COMP. MUNCHEN&LINZ- NJEMAČKA, serijski broj 4379, snage 90 ks.

Prodaja je zakazana za dan 12. 10. 2020. godine u 11:00 sati u Upravnoj zgradi „Vila“, prodaja će biti provedena postupkom javnog usmenog nadmetanja.

Više o prodaji možete pogledati OVDJE.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA