Moderna muzička škola iz Banja Luke uči mlade svirati uz rokenrol

0
Anadolija
Moderna muzička škola iz Banja Luke uči mlade svirati uz rokenrol
Foto: AA / Moderna muzička škola iz Banja Luke

Mladi u Banja Luci zahvaljujući Modernoj muzičkoj školi uče da sviraju razne instrumente uz muziku koju vole, a iako ne zapostavljaju ni klasiku, rokenrol hitovi su najčešće na njihovom repertoaru.

Ova škola radi po programu londonske Rockshool (RSL) podijeljenom na osam nivoa, namjenjena je i onima koji počinju da uče, kao i onima koji žele da unaprijede svoje znanje, a među predavačima su poznati muzičari iz banjalučke regije.

Najljepši rad s djecom 

Jedan od njih je i Dragan Moconja, poznati banjalučki gitarista, član više bendova i osnivač "Rock simfonije" koji je u ovoj školi predavač od februara prošle godine. Ekipi Anadolu Agency (AA) ispričao je da je spletom okolnosti od februara prošle godine postao predavač za gitaru.

Sarajevo: Dva muškarca uhapšena zbog teške krađe, jedan krao iz aparata za naplatu parkinga

Sarajevo: Dva muškarca uhapšena zbog teške krađe, jedan krao iz aparata za naplatu parkinga

Moderna muzička škola iz Banja Luke - undefined

Foto: AA: Moderna muzička škola iz Banja Luke

"To se meni zaista svidjelo. Stvarno se novi dio mog života otvorio kroz predavanje i rad s djecom. Shvatio sam da to poprilično volim i da mi prilično odgovara, jer nekako s djecom je to najljepše, a taj osjećaj kada prenosiš nekome znanje i da ga učiš je stvarno fenomenalan", rekao je Moconja dodajući da posebnu draž ima mogućnost da posmatra koliko polaznici brzo napreduju.

Pojasnio je da za početnike nije moguće da odmah rade po RSL programu već da imaju prilagođeni program dok ih predavači ne nauče da vladaju instrumentom i da sviraju.

Govoreći o interesu mladih za ovakvu muziku u vrijeme pojave raznih muzičkih žanrova Moconja je rekao:

"I ja sam poprilično iznenađen, ima dosta polaznika. Još uvijek, tako da kažem, vidim neko svjetlo na kraju tunela po pitanju te neke alternativne vrste muzike, kao što je, između ostalog, i rokenrol. Imamo dosta polaznika i da se razumijemo ovo je sve počelo samo kao bubnjarska škola i onda se razvila u svim pravcima".

Ponosni na javne nastupe 

Ova škola, pored bubnjeva sada ima odsjeke za violinu, violu, električnu, akustičnu i bass gitaru, klavijature, pjevanje i harmoniku.

"Mi, kao predavači uvijek gledamo da tu djecu, mimo toga što im dajemo znanje, da ono ne ostane u kući i da ne bude da svira baki, mami, tati, nego da to znanje primjenjuje u praksi, to je prava stvar. Naročito kada je u pitanju stvar poput rokenrola gdje djeca svoje znanje tek u pravom svjetlu mogu predstaviti kroz svirke i nastupe", rekao je Moconja.

Moderna muzička škola iz Banja Luke - undefined

Foto: AA: Moderna muzička škola iz Banja Luke

Kaže da su posebno ponosni na nekoliko javnih nastupa koje su imali u prethodnom periodu kroz akciju "Rokajmo u novu školsku godinu" kada su polaznici škole imali priliku da pokažu sve što su naučili.

Vanja Cvijanović, predavač električne i akustične gitare, koji se nedavno pridružio timu predavača kaže da iako je i ranije, kroz radionice, radio s djecom, nije imao priliku da to radi na ovako ozbiljan način, profesionalno.

On je svoje znanje stekao sam, bez pohađanja muzičke škole, a kaže da mu se pružila ovakva prilika sigurno bi je iskoristio.

"Ovo je stvarno rijetkost. Mi, samouki pogotovo znamo koliko je teško doći do informacija i mnogo je lakše naučiti pogrešno i onda samim time to je još teže ispraviti", rekao je on.

Djeca žele napredovati 

Kaže da nije iznenađen interesom polaznika za rokenrol i modernu varijantu muzičkog obrazovanja.

"Nisam iznenađen pošto sam u tom svijetu generalno pa znam koliko ljudi to voli, ali drago mi je što ima toliko djece koja žele da napreduju i da uče", kaže Cvijanović.

Sedamnaestogodišnji David Stanojević trenutno svira električnu gitaru, a ovdje se pronašao jer voli "težu" muziku i u takvom je stilu.

"Prije sam svirao klasičnu gitaru i išao sam u muzičku školu šest godina i završio sam je, međutim poslije svoje osnovne muzičke sam se opredjelio na ovu modernu muzičku školu, jer se bavi rokenrolom u kojem ja uživam svakodnevno", ispričao je on.

Rijetke bass gitaristkinje 

Poredeći klasične muzičke škole i novu modernu rekao je da je pristup sličan, ali je način izražavanja različit. Nakon šest godina sviranja klasične gitare, već dvije i po godine svira električnu gitaru, a cilj mu je da završi muzički departman na Akademiji umjetnosti u Novom Sadu.

Njegova vršnjakinja Jelena Šerval na početku svog muzičkog obrazovanja opredjelila se za klasičnu gitaru, a prije četiri mjeseca nije mogla odoliti bass gitari pa je počela da uči da je svira. Kaže da se odlučila za ovaj instrument zbog njegove ljepote, velike želje da nauči da ga svira, ali i zbog toga što su izuzetno rijetke djevojke koje sviraju bass gitaru.

Moderna muzička škola iz Banja Luke - undefined

Foto: AA: Moderna muzička škola iz Banja Luke

Poredeći klasične muzičke škole s modernom rekla je:

"Razlike su u tome što učenici uče na onome kakvu muziku vole, tako da naši učitelji prvo pitaju kakvu muziku slušate, i onda na tome nekako uzimaju da nas nauče. Što se tiče klasike, ne izostavljamo mi klasičnu muziku, uopšte, radimo samo na neki moderniji način, da tako kažem s nekim ukrasima".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije