Kompletna muzička industrija u SAD-u danas je ugašena

Radiosarajevo.ba
Kompletna muzička industrija u SAD-u danas je ugašena
Foto: Twitter / Blackout Tuesday

Radio stanice i TV kanali izmijenili su svoje programe kako bi obilježili "Blackout Tuesday", reagirajući tako na smrt Georgea Floyda, Afroamerikanca kojeg je brutalno ubio policajac.

MTV neće ništa emitirati simboličnih osam minuta - koliko je dugo policajac držao koljeno na vratu Georgea Floyda, zbog čega je i preminuo.

Isto će uraditi VH1 i Comedy Central. A to je već uradio Spotify.

ITV-jeva dnevna emisija „Ovo jutro“ je nakratko zamračila program, pokazujući crni ekran s ispisanim riječima "Black Lives Matter".

DJ Zane Lowe iz Apple Music-a je napisao da neće voditi svoju emisiju.

Muzičke kompanije i muzičari širom svijeta usvojili su utorak kao dan protesta povodom smrti Georgea Floyda, piše BBC.

Katy Perry objavila je obični crni kvadrat i napisala: "Nadam se da nam #BlackoutTuesday pruža priliku (posebno u muzičkoj industriji) da iskoristimo ono što smo naučili i provedemo u djelo u srijedu, i svaki dan idemo naprijed".

Rihanna je rekla da njena robna marka neće obavljati nikakve poslove.

Inače, u petak je nekoliko kompanija i umjetnika pokrenulo i počelo dijeliti izjavu pod oznakom #TheShowMustBePaused, pozivajući na "dan za prekid rada i ponovno uspostavljanje veze s našom zajednicom" i na "hitne korake da se izazovu odgovornost i promijene".

Inicijativu su pokrenuli marketinški rukovoditelji Atlantic Recordsa Brianna Agyemang i Jamila Thomas, a zatim ih je podijelilo stotine umjetnika među kojima su Billie Eilish, Britney Spears, Rolling Stones, Radiohead, producent Quincy Jones i Eminem.

Sve tri vodeće diskografske kuće - Universal, Sony i Warner Music, čiji ukupni godišnji prihod premašuje 16 milijardi dolara, potpisale su inicijativu, kao i mnogi drugi izdavači.

Interscope Records također je najavio da će prestati puštati novu muziku na nedelju dana, dok su mnogi drugi donirali novac za Memorijalni fond George Floyd.

Mediji prenose da skoro nema javne osobe u SAD koja se nije izjasnila o slučaju Georgea Floyda.

Tako je Lady Gaga na Twitteru poručila da je njegova smrt rezultat sistemskog rasizma i korumpiranog sistema. 

Putem društvenih mreža Taylor Swift i frontmen Guns n’ Rosesa Axl Rose nisu štedjeli kritike na račun predsjednika Donalda Trumpa.

Protestima širom Amerike tokom vikenda su se pridružili Ariana Grande, J Cole, Tinashe, Nick Cannon, Yungblud, Camila Cabello, Shawn Mendes.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije