Muzička akademija uspješno realizirala ciklus 'Podijelimo znanje'

Radiosarajevo.ba
Muzička akademija uspješno realizirala ciklus 'Podijelimo znanje'
Muzička akademija Sarajevo / Radionice u projektu 'Podijelimo znanje' - Koncert Omera Blentića

Muzička akdemija u Sarajevu je proteklih dana realizirala završnicu ciklusa kreativnih radionica 'Podijelimo znanje 2020'. 

Kako su saopćili organizatori, projekt traje od 2017. godine, a ovo, četvrto izdanje tematski je bilo usmjereno na razvoj kompetencija studenata muzike i realizaciju sistema cjeloživotnog učenja u muzičkom obrazovanju. 

Projekt je u potpunosti podržalo Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo i prepoznalo ga kao projekt od posebnog značaja za Kanton Sarajevo.

Još u decembru 2019 godine projekt je započeo predavanjem u okviru kojeg se studentima predstavio alumnus Muzičke akademije mr. Boško Jović s temom Moj svijet muzike. 

U programu "Podijelimo znanje – Iz druge perspektive" su se studentima MAS predastavili vodeći stručnjaci iz oblasti pedagogije, andragogije, sociologije, grafičkog dizajna i fotografije. Svoja bogata znanja i iskustva sa studentima MAS podijelili su prof. mr. Bojan Hadžihalilović (Akademija likovnih umjetnosti UNSA), koji je temom Greetings from Sarajevo 1993 predstavljenom 27. 11. 2019. u prostoru Galerije 11/07/95 podsjetio na važnost kulture sjećanja, i prof. mr. Damir Šagolj (Akademija scenskih umjetnosti UNSA), čija je tema Kompozicija, principi i dekonstrukcija, predavanje održano 27. 02. 2020. u prostorijama Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu, inspirisala i dodatno učvrstila uvjerenje da je upravo umjetnost ta koja nam otvara oči, pokazuje pravi put i u stanju je mijenjati društvo u kojem živimo.

Studenti Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu su gostovali na međunarodnim studentskim forumima u zemljama regiona (R Srbija, R Hrvatska), te razmijenili svoja znanja o muzici s učenicima srednjih muzičkih škola u Bosni i Hercegovini (Mostar, Zenica i Bihać).

Usljed okolnosti izazvanih pandemijom Covid-19, završnica projekta se umjesto u maju 2020. godine, u vidu online Webinara održala u mjesecu decembru 2020. godine. Svi programi su se mogli uživo pratiti i mogu se pogledati na zvaničnoj Facebook stranici Podijelimo znanje.

Tako se kao centralno dešavanje projekta, 17. i 18. 12. 2020. godine, istaknula Internacionalna kreativna studentska radionica Podijelimo znanje 2020, koja je omogućila online susret studenata iz Crne Gore, Srbije, Ujedinjenog Kraljevstva i Bosne i Hercegovine. Učešće su uzeli studenti raznovrsnih odsjeka muzičke akademije. Kroz individualne i grupne prezentacije predstavili su stečena znanja i iskustava iz teorijskih, pedagoških i praktičnih oblasti muzičkog djelovanja. U okviru navedenog programa studenti su se uključili u diskusiju na upriličenom Okruglom stolu na temu Izazovi i iskustva „nove normalnosti” - Muzička profesija u doba pandemije.

Osim toga, radionicu Podijelimo znanje – Alumni Edition, 18. 12. 2020, vodila je alumna Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu, muzikologinja dr. Esma Cerkovnik, mlada naučnica koja je nakon završenog master studija na Odsjeku za muzikologiju i etnomuzikologiju MAS doktorska istraživanja uspješno privela kraju na Univerzitetu u Zürichu, gdje trenutno obnaša funkciju asistentice prof. dr. Laurenza Lüttekena na Muzikološkom institutu UZH. Predstavila se s tematskim predavanjem „...et nos immutabimur“ – Muzika i konverzija u Rimu prve polovine 17. stoljeća. Program Podijelimo znanje – Alumni Edition realiziran je u suradnji s Odsjekom za Muzikologiju i etnomuzikologiju MAS, te Muzikološkim društvom FBiH.

Radionice u projektu  - undefined

Muzička akademija Sarajevo: Radionice u projektu

Iznenađenje ovogodišnjeg izdanja predstavlja programski okvir Podijelimo znanje 2020 – Piano Edition, 15. i 16. 12. 2020. godine, organiziran u suradnji s Odsjekom za klavir, udaraljke, harfu i srodne instrumente MAS, u sklopu kojeg su studenti i publika imali priliku prisustvovati radionici najistaknutijeg srbijanskog pijaniste svoje generacije prof. mr. Vladimira Miloševića.

Također, uvaženi pijanista, profesor i alumnus Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu, prof. mr. Omer Blentić, predstavio je dio svojih interdisciplinarnih doktorskih istraživanja teorijskim predavanjem Teorijski i interpretativni aspekti zaboravljenog majstorstva umjetnosti i pedagogije za klavijaturne instrumente iz 16. stoljeća u Španiji, nakon kojeg je bio upriličen i koncert. Blentić je na kocertu izveo djelo Antonia de Cabezóna (1510–1566) Obras de música para tecla arpa y vihuela (Madrid, 1578) Composiciones à dos partes para principiantes u dvije verzije, i to u prvoj verziji na klaviru, a u drugoj na analognim sintetizatorima zvuka, emulacijama analognih i digitalnih sintetizatora zvuka te elektromehaničkih instrumenata.

Radionice u projektu  - undefined

Muzička akademija Sarajevo: Radionice u projektu

Predavanje i koncert su izazvali veliku pažnju domaće stručne i šire publike, ali i publike iz inostranstva. Nakon koncerta je bila upriličena i veoma konstruktivna Q&A sesija.

Aktivnosti se mogu pratiti na zvaničnoj Facebook stranici Podijelimo znanje.

Organizacioni tim Projekta čine nastavnici, saradnici i studenti Odsjeka za muzičku teoriju i pedagogiju i Odsjeka za klavir, harfu, udaraljke i srodne instrumente: prof. dr. Refik Hodžić (voditelj projekta), doc. dr. Naida Hukić, doc. dr. Amra Bosnić, doc. dr. Nerma Hodžić-Mulabegović, as. mr. Ena Plakalo, doc. mr. Azra Medić, prof. mr. Emina Softić-Begić, prof. mr. Omer Blentić. Organizatori naglašavaju da su koordinaciju aktivnosti pripreme i provedbe centralnog projektnog programa ovogodišnjeg izdanja Internacionalne kreativne studentske radionice Podijelimo znanje 2020 odlučili prepustiti studentima, uz savjetodavnu podršku nastavnika i saradnika Odsjeka za muzičku teoriju i pedagogiju. Time svoje studente žele usmjeriti i ohrabriti da promišljeno, ali hrabro i samouvjereno, konstantno učeći, mijenjaju društvo u bolje i perspektivnije za svoju i buduće generacije. Ogromno zalaganje, požrtvovanost, umijeće, spretnost i spremnost za rad su kao koordinatori, IT podrška, moderatori i realizatori pokazali studenti Muzičke akademije Univerziteta u Srajevu Silvana Jakupović, studentica V godine na Odsjeku za muzičku teoriju i pedagogiju, i pijanista Ivan Perković, MA, sada već alumnus Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije