Dijaspora / Druženje Bosanaca u Brnu: Bajramska baklava jela se i u Češkoj

01. 08. 2020. u 10:36:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

U sklopu Dana slovenske kulture, na kojima se ove godine u Češkoj Republici pod visokim pokroviteljstvom predsjednika i premijera Češke, Ministarstva kulture i Ambasade Bosne i Hercegovine u Pragu, predstavlja upravo naša zemlja, jučer je ambasadorica Martina Mlinarević otvorila izložbu.

U znamenitoj zgradi Vlade Južnomoravske regije narednih mjesec dana svi Česi i gosti moći će vidjeti izložbu kulturnog i povijesnog naslijeđa Bosne i Hercegovine uz faksimil sarajeveske Hagade, koju je u ime Vlade zajedno s ambasadoricom Mlinarević otvorio g.Tomáš Soukal.

Drugi dio izložbe posvećen bosanskohercegovačkoj kinematografiji izložen je u prekrasnom vrtu znamenite Vile Löw-Beer u Brnu, gdje je sinoć upriličeno druženje bosanskohercegovačke zajednice i prijatelja uz muziku Predraga Duronjića i benda.

Ambasadorica Mlinarević istaknula je kako je ponosna i sretna susretom za kojeg se tražila stolica viška, a u sjajnom ambijentu druženje se nastavilo do dugo u noć u razgovorima, smijehu i s baklavama.

U cjelodnevnom programu ambasadorica je posjetila i direktora Moravske galerije, najvećeg muzejskog prostora u Češkoj, kao i direktora Authors Reading Month najvećeg književnog festivala na kojem se svake godine predstavlja jedna zemlja.

Mlinarević nije krila zadovoljstvo jer su uspjeli započeti dogovor oko dolaska bosanskohercegovačkih književnika i predstavljanja Bosne i Hercegovine, što je prihvaćeno s oduševljenjem.

"Hvala svima koji su bili dio naše večeri, krasni ste ljudi, hvala na gostoprimstvu, hvala mnogim Česima koji su bili uz riječi - naišli smo slučajno i odlično se zabavili", zaključila je Mlinarević na Facebooku. 


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA