Ministarstvo zaključalo cijene 60 proizvoda u BiH. Apsurd je da se jedan može kupiti za 3 KM manje

14
N. Ž.
Ministarstvo zaključalo cijene 60 proizvoda u BiH. Apsurd je da se jedan može kupiti za 3 KM manje
Foto: N.G./Radiosarajevo.ba / Kupovina / Namirnice

Ministarstvo trgovine Federacije Bosne i Hercegovine je još u decembru 2023. godine najavilo akciju 'Zaključavamo cijene', kojom je obuhvaćeno 40 proizvoda.

Originalna akcija je trajala do 15. marta, a zatim je i produžena za još tri mjeseca, te je lista proširena na 60 artikala. Ipak, građani nisu zadovoljni, a poseban problem nastao je zbog iznosa 'zaključanih' cijena. 

Naime, čitatelji portala Radiosarajevo.ba su se javljali s pritužbom da je cijena mljevenog junećeg mesa organičena na 6.35 KM za 350 grama, odnosno oko 19 KM za jedan kilogram

Evo kakvo nas vrijeme očekuje u narednim danima

Evo kakvo nas vrijeme očekuje u narednim danima

Međutim, na popularnim aplikacijama za dostavu hrane, kao i u brojnim prodavnicama širom FBiH, mljeveno juneće meso možete naći za čak 3 KM manje po kilogramu, odnosno za oko 16 KM.

"Molim redakciju da istraži ovaj apsurd... Cijena kilograma mljevenog junećeg mesa je zaključana na 19 KM. Moje pitanje je Ministarstvo trgovine Federacije Bosne i Hercegovine zašto nisu cijenu zaključali na 16 KM, koliko se trenutno može kupiti. Zbog čega su mesarima i trgovcima ostavili prostora od tri marke da ga mogu u periodu koji je pred nama povećati?", pisalo je u mailu koj ije došao na redakciju portala Radiosarajevo.ba.

Naš čitatelj je u istom mailu dodao...

"Da su vodili računa o građanima, onda bi u ovoj novoj akciji cijenu kilograma mljenevnog mesa "zaključali" na 16 KM, pa bi potrošači ga, recimo, mogli kupiti na akcijama po cijenama ispod sada dostupnih 16 KM", piše u nastavku maila. 

Cijena junećeg mesa na jednoj popularnoj aplikaciji
Foto: Screenshot: Cijena junećeg mesa na jednoj popularnoj aplikaciji

Naravno, često prodavnice imaju akcije kako bi 'privoljeli' kupce da izaberu baš njih za nabavku, ali cijena posebno ovog artikla se teško može naći i u blizini one koja je 'zaključana'. To je izazvalo revolt građana, koji su se javili našem portalu. 

Objavljen prošireni spisak: Trgovački lanci u FBiH će "zaključati" cijene ovih 60 proizvoda

Objavljen prošireni spisak: Trgovački lanci u FBiH će "zaključati" cijene ovih 60 proizvoda

Da je ovom akcijom Ministarstva trgovine FBiH cijena zaključana na 16 KM, za koju se van akcije može kupiti mljeveno juneće meso, sigurno je da bi građani tokom promocija mogli kupiti ovaj artikal i po dosta manjim cijenama. 

Pitanje je da li se u ovoj akciji i drugim artiklima 'zaključavaju' cijene na većim iznosima, samo da bi se oni u prodavnicama širom FBiH mogli kupiti za dosta manju cijenu. Ono što su do sada građani primjetili vrijedi samo za jedan, ali teško da je na tome stalo. 

Akcija 'Zaključavamo cijene'

Prema navodima Federalnog ministarstva trgovine, prvi dio akcije 'zaključavamo cijene' je bio "izuzetno uspješan", te su "građani mogli uštedjeti na ovoj korpi proizvoda oko 15 do 20 posto.

"Proizvođači su ocijenili da je znatno poraslo interesovanje za proizvode koje su uvrstili u ovu korpu, te su se i oni dodatno angažirali da učestvuju u nastavku projekta.

U prvom dijelu ovog Projekta potrošači su istakli problem nedovoljno transparentnog označavanja proizvoda kod pojedinih trgovaca.

Provjerite listu: Ovih 27 trgovina učestvuje u akciji 'zaključavamo cijene'

Provjerite listu: Ovih 27 trgovina učestvuje u akciji 'zaključavamo cijene'

U cilju standardiziranja i unificiranja oglašavanja, dogovoreno je da plakat s artiklima koji su dijelom Projekta 'Zaključavamo cijene' i na kojem je fotografija proizvoda, ranija maloprodajna cijena i zaključana cijena, bude formata A1, a kataloška duplerica dimenzija 210x274 mm", stoji u objavi FMT o nastavku akcije nakon 16. marta. 

Punu listu artikala kojima su 'zaključane' cijene možete naći na linku OVDJE

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (14)

/ Povezano

/ Najnovije