Međunarodni je Dan maternjeg jezika: Predavanja, promocije i izložbe u Sarajevu

0
AA
Međunarodni je Dan maternjeg jezika: Predavanja, promocije i izložbe u Sarajevu
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Predavanja, promocije i izložbe povodom Dana maternjeg jezika

Međunarodni dan maternjeg jezika obilježava se 21. februara, a Institut za jezik Univerziteta u Sarajevu tim povodom od 21. februara do 21. marta 2022. godine organizira manifestaciju "Dani Instituta za jezik 2022".

Povodom predstavljanja manifestacije održana je konferencija za medije na kojoj su govorili direktor Instituta Jasmin Hodžić te stručne saradnice Aida Kršo i Erma Ramić-Kunić.

Kršo je istakla da je ovogodišnja manifestacija još svečanija s obzirom da Institut za jezik obilježava 50 godina od osnivanja te je dodala da je mnogo aktivnosti planirano iz oblasti jezika.

Čudne prakse Tužilaštva BiH: Zašto nema optužnica protiv snajperista i ubica djece Sarajeva?

Čudne prakse Tužilaštva BiH: Zašto nema optužnica protiv snajperista i ubica djece Sarajeva?

"Jezik je nešto što nas spaja, dio našeg identiteta, bitka. Bez jezika i govora ne možemo započeti dan. Manifestacija počinje 21. marta na Međunarodni dan maternjeg jezika i važnost tog dana jeste prilika da zajedno startamo s aktivnostima koje nam slijede tokom cijelog mjeseca", kazala je Kršo.

Ona je najavila da će u okviru Dana Instituta biti održana i javna predavanja, predavanja stručnih saradnika u školama i niz stručnih savjetovanja s nastavnicima u BiH i to pod nazivom "Maternji jezik i nastavna praksa".

Predavanje akademika prof.dr. Dževada Jahića o temi „Naš maternji jezik i njegova bosanska postojbina“ kao održala se danas u BKC-u. U sklopu toga postavljena je i izložba. 

Također predstavljena je i knjiga "Usmena epika Bošnjaka", autorice Dženane Buturović.

Direktor Instituta za jezik predstavio je program manifestacije "Dani instituta" te je dodao da je sretna okolnost da šesta manifestacija počinje na Međunarodni dan maternjeg jezika, čija suština jeste apel protiv diskriminacije na osnovu jezika i borba za povoljan status maternjeg jezika u društvu.

"Različiti su faktori koji utiču na to da jezik ima nepovoljan status. U novije vrijeme to su i jezičke tehnologije koje kvare sam razvoj jezika i govora, ali i neke druge nepovoljne društvene okolnosti koje nepovoljno utječu na društveni status maternjeg jezika. S tim u vezi, Institut će manifestaciju početi javnom tribinom u Potočarima u Srebrenici, a završiti je istom javnom tribinom u Livnu. Strateški nisu slučajno odabrani Livno i Srebrenica jer ćemo tamo govoriti o pravima jezika i savjetovanju o borbi protiv diskriminacije u školstvu na osnovu jezika", kazao je Hodžić.

Naglasivši kako je ova manifestacija Instituta za jezik usmjerena i na promociju nauke, Hodžić je kazao da je planiran bogat program koji uključuje promocije izdanja Instituta u Sarajevu, Bihaću, Mostaru i Brčkom.

"U kontekstu spoja nauke i društva, odnosno nauke i obrazovanja, važno je istači da ove godine prvi put Institut pokreće školu lingvističke bosnistike koja je nazvana Koraci mladih lingvista, gdje usmjeravamo svoju pažnju ka nadarenom sloju učeničkog korpusa", kazao je Hodžić.

On je pojasnio da je riječ o jednosedmičnom programu usmjerenom na učenike 3. i 4. razreda srednjih škola.

Ramić-Kunić je istakla da je povodom obilježavanja jubileja 50 godina od osnivanja Instituta za jezik u okviru manifestacije "Dani Instituta" organizirana i centralna konferencija pod nazivom Razvoj lingvističke bosnistike.

"Naučna konferencija će se održati 2, 3. i 4. marta u svečanoj sali Rektorata Univerziteta u Sarajevu. Bogata konferencija sadrži 50 različitih tema i 40 domaćih i inozemnih izlagača. Podijeljena je na nekoliko tematskih sesija koje obuhvataju različite oblasti istraživanja o jeziku, od historije jezika do pitanja standardizacije", kazala je Ramić-Kunić.

U okviru program manifestacije "Dani instituta za jezik 2021", Međunarodni dan maternjeg jezika bit će svečano obilježen 21. februara javnom tribinom u Edukativnom centru Potočari, Srebrenica.

Istog dana počinju i petodnevni Dani otvorenih vrata Instituta za jezik, a planirana su i gostujuća predavanja saradnika Instituta u osnovnim i srednjim školama.

Potom je u Međunarodnom centru za djecu i omladinu Novo Sarajevo najavljeno stručno savjetovanje "Maternji jezik i nastavna praksa" i to u saradnji s Udruženjem nastavnika i profesora bosanskog jezika i književnosti, hrvatskog jezika i književnosti i srpskog jezika i književnosti Kantona Sarajevo.

Najavljeno je i javno predavanje "Reforme i promjene pravopisa u srednjojužnoslavenskim jezicima" koje će na Internet servisima Instituta za jezik održati Tomislav Stojanov s britanskog Univerziteta u Nottinghamu.

Kompletan program manifestacije dostupan je na internet stranicama i društvenim mrežama Instituta za jezik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije