Poruka iz Druge gimnazije: Maternji jezik je oruđe kulture!

Radiosarajevo.ba
Poruka iz Druge gimnazije: Maternji jezik je oruđe kulture!
Foto: Druga gimnazija / Obilježen Međunarodni dan maternjeg jezika

Manifestacijom 3. Dani maternjeg jezika u Drugoj gimnaziji Sarajevo učenici i profesori ove sarajevske škole obilježili su 21. februar – Međunarodni dan maternjeg jezika.

„Sposobnost komuniciranja na maternjem jeziku uvrštena je u ključne kompetencije u evropskoj konvenciji o obrazovanju, a upravo je PISA testiranje, u kojem je učestvovala i naša škola, ukazalo na važnost izgradnje jezičkih i čitalačkih kompetencija kod učenika“, naglasio je direktor Druge gimnazije Seid Alibegović.

U ime Aktiva profesora maternjeg jezika obratio se profesor Vedad Mulavdić naglasivši da ovom manifestacijom profesori i učenici Druge gimnazije daju doprinos afirmaciji proučavanja i njegovanja maternjeg jezika, kao oruđa kulture svake zajednice.

„Svi ovi sadržaji slave jezik kao posebnu arheologiju duha, kao duhovni zavičaj u kojem svako od nas može prepoznati svoju vlastitost. Zato mi na ovoj manifestaciji posebnu pažnju poklanjamo knjigama iz biblioteke Druge gimnazije. Ponosni smo što vam možemo predstaviti oko 50 knjiga štampanih u razdobolju od 1882. do 1931. godine, a koje se čuvaju u našoj biblioteci“, kazao je Mulavdić.

Manifestacija je dodatno obogaćena kulturno-umjetničkim sadržajem koji su pripremili učenici i profesori Druge gimnazije kao i nadahnutim recitalom učenika Davuda Ugljanina iz Osnovne škole „Zahid Baručija“ koji je literarnim radom o maternjem jeziku ukazao na važnost jezika u promovisanju i osnaživanju inkluzije u nastavi.

Obilježavanje Dana maternjeg jezika nastavit će se i početkom iduće sedmice kada će biti organizirano predavanje stručne saradnice Instituta za jezik Univerziteta u Sarajevu mr. sc Aide Kršo o medijskoj kulturi, te Esme Bajraktarević Rožman iz Biblioteke grada Sarajeva o zaštiti bibliotečke građe. Profesori Druge gimnazije će s učenicima održati i radionicu o utjecaju engleskog na nastavu maternjeg jezika.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije