Probajte uraditi PISA test

Radiosarajevo.ba
Probajte uraditi PISA test
Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba / Predstavljeni rezultati PISA istraživanja

Čak 58 posto učenika u matematici, 54 posto u čitanju i 57 posto u prirodnim naukama ne dostiže funkcionalnu pismenost. To znači da je svaki drugi učenik u BiH funkcionalno nepismen, posebno u matematičkoj pismenosti.

Pokazali to rezultati PISA istraživanja koji su prije nekoliko dana objavljeni u Sarajevu, a objavljeni su rezultati testiranja matematičke, čitalačke i pismenosti iz prirodnih nauka učenika u Bosni i Hercegovini.

Testiranje nekoliko hiljada 15-godišnjaka iz cijele zemlje je pokazalo da li i koliko imaju upotrebljivog znanja za svakodnevnicu. Učenici su ostvarili lošije rezultate u odnosu na većinu svojih vršnjaka iz regije i ostatka svijeta.

Od 79 zemalja svijeta, u kojima je provedeno testiranje, Bosna i Hercegovina je na 62. mjestu. Lošiji su samo Sjeverna Makedonija i Kosovo. Na prvom mjestu je Kina.

U pismenosti iz prirodnih nauka, Bosna i Hercegovina je najlošije rangirana u regiji.

Na linkovima ispod pokušajte i sami uraditi PISA TEST i uvjeriti se šta se i kako traži od učenika da odgovore na testu. Ovdje je samo jedan set pitanja.

TEST 1

TEST 2

TEST 3

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije