KS / Poruka ministrice Bogunić: Volimo i čuvajmo svoj jezik, poštujmo tuđi

20. 02. 2020. u 15:56:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 11

Ministrica za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Zineta Bogunić, s ciljem, kako je saopćeno iz kantonalne Vlade, promoviranja jezičke kulture i raznovrsnosti, kao i višejezičnosti, a povodom sutrašnjeg obilježavanja Međunarodnog dana maternjeg jezika, poručila je sljedeće:

"Maternji jezik je neotuđivo pravo svakog pojedinca! Obilježavanjem Dana maternjeg jezika skrećemo pažnju na važnost učenja svog maternjeg jezika što podrazumijeva njegovanje kulturne i jezičke tradicije pisane na maternjem jeziku. To je cijelo bogatstvo koje baštinimo u svojoj kulturnoj i jezičkoj tradiciji koju trebamo znati da bismo je mogli pokazati i drugima i ostaviti budućim generacijama.

U saradnji sa Institutom za jezik Univerziteta u Sarajevu u osnovnim i srednjim školama Kantona Sarajevo realizovat će se brojne aktivnosti kako bi se učenicima približila važnost njegovanja svog jezičkog izraza, potreba za višim stepenom razvoja jezičke kulture, pravilnog govora i kulture slušanja. 

Nedostaje nam više uvažavanja i strpljenja da slušamo i čujemo jedni druge, a pravilnom i odnjegovanom upotrebom jezika, u usmenoj i pismenoj formi, verbalnom i neverbalnom komunikacijom, razvojem govorničkih vještina, oplemenjujemo sebe, postajemo uspješniji i bolji ljudi. Postojimo samo onda kad imamo svoj jezik, a njegova ljepota i snaga riječi dobija puni značaj tek u dodiru s drugim jezicima i kulturama. Volimo i čuvajmo svoj maternji jezik i poštujmo tuđi!"

KOMENTARI (3)