BiH / Medicinske sestre i ljekari iz RS sve više odlaze na rad u Federaciju BiH

14. 09. 2019. u 08:30:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 98

Osim zemalja Evrope, medicinari iz RS odlaze da rade i u Federaciju BiH, u prvom redu zbog plata koje su tamo kudikamo veće nego u manjem bh. entitetu.

Iz sindikata koji okuplja zdravstvene radnike iz RS poručuju da će to biti sve masovnije, s obzirom na daleko bolje uslove rada u tamošnjim ustanovama, piše Srpskainfo.

Primjera radi, medicinska sestra u UKC RS mjesečno prima oko 870 KM, dok su ukupna primanja medicinske sestre u UKC Tuzla do 1.400, a u KC Univerziteta u Sarajevu 1.700 KM, saopštili su nedavno iz Samostalnog sindikata radnika u zdravstvu i socijalnoj zaštiti RS.

U Sindikatu zdravstva i socijalne zaštite RS kažu da je za očekivati da će sestre iz RS u još većem broju prelaziti u FBiH kako zbog duplo veće plate, tako i zbog plaćenog toplog obroka i regresa.

Do sada su sestre i tehničari uglavnom išli iz naših zdravstvenih ustanova u opštinama koje graniče u FBiH, ali se na odlazak spremaju i sestre iz drugih bolnica i domova zdravlja u RS. Naime, pored duplo većih plata, plaćenog toplog obroka i regresa, njima nije teško da putuju i po 50 kilometara, jer im put plaćaju ustanove u koje pređu“, kaže predsjednik ovog sindikata Milenko Granulić.

Slična situacija je i sa ljekarima iz RS, čija je plata, u poređenju sa iznosima koje primaju njihove kolege u FBiH, duplo manje.

Na primjer, osnovna plata specijalista je oko 1.680, a njihova ukupna primanja kreću se oko 2.000 KM. U KCUS, s druge strane, plata ljekara specijalista je od 3.700 do 4.100 KM, u zavisnosti od broja dežurstava.

Iz Strukovnog sindikata doktora medicine RS više puta su upozorili da iz domova zdravlja i bolnica u RS „bijeli mantili“ odlaze i u FBiH, gdje im je plata duplo veća.

Iz Bolnice „Srbija“ potvrdili su za naš portal da su im dva ljekara otišla da rade u Opštu bolnicu Sarajevo.

„U junu ove godine jedan naš pedijatar je otišao da radi u Sloveniju, dok su maju lani, iz privatnih razloga, dva doktora prešla u radni odnos svega nekoliko kilometara dalje, u sarajevsku Opštu bolnicu“, poručuju iz ove zdravstvene ustanove.

KOMENTARI (1)