KCUS: Gavrankapetanović i ljekari plasiraju neistine

Radiosarajevo.ba
KCUS: Gavrankapetanović i ljekari plasiraju neistine
Klinički centar Univerziteta u Sarajevu oglasio se opširnim saopćenjem za javnost povodom današnje konferencije za novinare hirurga u Velikom parku.

"Imajući u vidu niz neistina i nepotpunih informacija koje nekolicina ljekara Klinike za ortopediju i traumatologiju KCUS, u posljednjih nekoliko sedmica, plasira u javnost putem medija, kao najstarija i respektabilna zdravstvena ustanova u Bosni i Hercegovini osjećamo za dužnost i obavezu istinito informisati javnost. Ponavljamo da nije istinita tvrdnja dr.Ismeta Gavrankapetanovića da je smjenjen sa pozicije šefa Klinike za ortopediju i traumatologiju KCUS. Istina je da je .dr. Gavrankapetanoviću istekao Ugovor.  Uistinu ne razumijemo postupke .dr. Gavrankapetanovića, te plasiranje neistina pod izgovorom da se bori za „odbranu časti“, kažu iz KCUS-a.

Ističu kako se ne sjećaju da je bilo ko udario na čast dr.Gavrankapetanovića, niti ga na bilo koji način omalovažio kao ljekara, stručnjaka, uposlenika i  čovjeka.

"Podsjećamo da za njegovo razriješenje, kao ni imenovanje šefa Klinike za ortopediju nije nadležan Kolegij Klinike za ortopediju i traumatologiju KCUS, jer kao što je to profesoru dobro poznato Kolegij se nije pitao ni u vrijeme kada je prof.dr.Ismet Gavrankapetanović imenovan na ovu funkciju, prije 19 godina. Novi ugovor za šefa Klinike je u vrijeme kada je dr. Gavrankapetanović počeo s javnim optužbama u cilju „odbrane časti“ bio je u izradi. Razumjeti ćete da bi bilo pogrešno osobi koja iznosi ovakve optužbe na račun svojih kolega, danas ponuditi navedeni ugovor", navode iz KCUS-a., te nastavljaju:

"Dr.Gavrankapetanović  govori o zastrašivanju, mobingu i zloupotrebama, ali jedine zloupotrebe koje su počinjene upravo su urađene od profesora, te njegovih bliskih saradnika. Naime u Kabinet generalne direktorice KCUS-a došla je Izjava podrške dr. Gavrankapetanoviću, na kojoj su bez pisane i kod nadležnih organa ovjerene punomoći, potpisani uposlenici koji su u vrijeme njenog nastanka  bili van BiH. Od 18 potpisanih uposlenika, pet uposlenika su potpisani bez pismene saglasnosti, a nedugo nakon dostavljanja Izjave pet uposlenika povukli su pismenim putem svoje potpise. Ističemo da su o cijelom slučaju zloupotrebe obavješteni i nadležni organi, te će se detaljno istražiti kojim putem i na koji način su tvorci izjave dobili  navodne saglasnosti za potpis kolega, koji su u to vrijeme bili van države. Napominjemo da dr.Ismet Gavrankapetanović nije bio potpisnik izjave, za koju će se uraditi vještačenje potpisa", saopćili su iz KCUS-a.

Pocrtali su da je "interesantno je da učesnici današnje press konferencije, na kojoj je izneseno niz optužbi i neistina na račun Klinike za ortopediju KCUS-a i menadžmenta KCUS-a, imaju dvojnu praksu, te se postavlja pitanje da li je ovo njihov način grčevite borbe za istovremeni rad u javnoj i privatnoj praksi, protiv koje se menadžment KCUS oštro protivi".

"Smatramo da je rad u privatnoj i javnoj praksi izuzetno štetan po pacijente, a u prilog našoj tvrdnji ide i činjenica da je dr. Senad Maksić javno tvrdio kako se na Klinici  za ortopediju i traumatologiju KCUS ne rade artroskopije ramena i koljena, a istovremeno su on, dr. Semin Bećirbegović  i prof. Ismet Gavrankapetanović radili konzilijarne uputnice za pacijente. Prof.dr.Ismet Gavrankapetanović navodi da se bori za struku i Kliniku, što je pomalo zbunjujuće,  s obzirom na činjenicu da tokom 19 godina upravljanja ovom Klinikom navedeni nijednom nije pismenim putem zatražio ni od jednog menadžmenta određeni benefit za Kliniku i uposlenike, što su činili svi odgovorni rukovodioci u želji za poboljšanjem uvjeta liječenje za pacijente, kao i uvjeta rada za uposlenike", odgovor je iz KCUS-a.

Kako dalje ističu, "navodi da je prof. Gavrankapetanoviću stalo isključivo do pacijenata su također upitni, a s obzirom na preduge liste čekanja na operativne zahvate, posebno lista čekanja za operaciju  i ugradnju proteze kuka koja broji 108 pacijenata, dok lista čekanja za artroskopije koljena i ramena broji  97 pacijenata".  Tvrde da su kompletne liste čekanja transparentno i javno objavili na www.kcus.ba, kako bi javnost imala potpuni uvid u istinitost tvrdnji.

"Prof. Ismet Gavrankapetanović je u više navrata dogovarao konsultacije s pacijentima u svojoj privatnoj ordinaciji, da bi ih potom operirao na Klinici za ortopediju i traumatologiju. Tvrdnja da je dr. Gavrankapetanović radio do 17h, kao i vikendima  je netačna, a s obzirom da o tome nemamo nikakvu evidenciju. Dolasci na Kliniku nakon završenog radnog vremena bili su isključivo na poziv „odabranih pacijenata“, a dežure prof. Gavrankapetanovića bile su stvar isključivo njegove odluke i volje. Stvar njegove odluke i volje je i to da su pojedini pacijenti po mjesec i po dana bili smješteni na Kliniku za ortopediju i traumatologiju, kao na hotelsku uslugu, bez da su im urađeni bilo kakvi nalazi ili zahvati. U to vrijeme je dr. Gavrankapetanović uredno koristio svoj godišnji odmor".

Bitno je istaći, navodi se u ovom saopćenju, da su ljekari, koji su danas učestvovali u press konferenciji u više navrata izrazili svoje nezadovoljstvo upravljanjem Klinike za ortopediju i traumatologiju, te o tome postoje čak i sudski dokumenti.

"Začuđujuće je i da niko od učesnika današnje press konferencije nije javno prokomentarisao pismo koje je grupa ljekara uputila prof.dr.Ismetu Gavrankapetanoviću. Prof.dr. Mirza Bišćević je u više navrata lično ukazivao na nemogućnost napredovanja i nepravilnosti i zloupotrebe u radu Klinike, pod rukovodstvom prof. dr. Ismeta Gavrankapetanovića. Prof.dr. Bišćević je iz nama nepoznatih razloga držao  zaključanu donaciju TIKA-e u svojoj kancelariji, iako je donacija 2011.godine uručena Klinici za ortopediju i traumatologiju KCUS, a ne njemu lično. Postavlja se pitanje s kojim pravom i ciljem je to učinio", pitaju se u KCUS-u.

Očigledno je, podvlače, da je "trenutna situacija iskonstruisana u cilju ostvarivanja interesa učesnika današnje konferencije, te da nema nikakve veze sa borbom za odbranu časti i struke".

"Klinički centar Univerziteta u Sarajevu nastaviti će sa borbom za poboljšanje uvjeta liječenja pacijenata, te ćemo posebno raditi na izjednačavanju svih pacijenata. Vrijeme povlaštenih je iza nas, kao i upućivanja na liječenje u privatne ambulante i ordinacije. U KCUS kao i na Klinici za ortopediju i traumatologiju još uvijek rade časni, marljivi i uposlenici potpuno predani dobrobiti naših pacijenata, te ćemo i dalje raditi na suzbijanju svih nepravilnosti", zaključili su u saopćenju za javnost.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije