KCUS uputio otvoreno pismo dr. Ismetu Gavrankapetanoviću

Radiosarajevo.ba
KCUS uputio otvoreno pismo dr. Ismetu Gavrankapetanoviću
Klinički centar Univerziteta u Sarajevu uputio je otvoreno pismo prof. dr. Ismetu Gavrankapetanoviću, koje prenosimo u cjelosti.

"Poštovani prof. dr. Gavrankapetanoviću,

Referirajući se na Vaš intervju u časopisu Gracija broj 323 od 25. 08. 2017. godine, želimo da upoznamo Vas i javnost sa nizom neistina i tendencioznih tvrdnji, koje ste iznijeli, a koje krše kodeks medicinske etike i deontologije.

U tekstu navodite da ste operisali "suprugu najvažnije ličnosti u Dubaiju" kao i da ste "operisali u porodici Izetbegović sve što ste mogli operisati".

Suprotno kodeksu medicinske etike i deontologije koji nalaže zaštitu ličnih podataka pacijenata direktno ste otkrili identitet osoba koje ste navodno operisali. U slučaju "supruge najvažnije ličnosti u Dubaiju" moguće je i da ćete izazvati diplomatski incident. Što se tiče porodice Izetbegović, istina je da niste operisali nikoga sa tim prezimenom. To potvrđuju operativni protokoli Klinike za ortopediju i traumatologiju KCUS-a.

U Kodeksu medicinske etike i deontologije koji je donio Izvršni odbor Ljekarske/Liječničke komore FBiH na sjednici održanoj 03.12.2014.godine, u članu 14 stoji: "Kako bolesnik ima neotuđivo pravo na povjerljivost svih podataka koji se odnose na stanje njegovog zdravlja, sve ono što Ijekar/liječnik sazna obavljajući svoju dužnost smatra se Ijekarskom/liječničkom tajnom. Ljekar/liječnik je dužan čuvati i pred bolesnikovom rodbinom ako je to bolesnikova želja, čak i nakon njegove smrti osim u slučaju kada bi se time ugrozio život i zdravlje drugih ljudi."

U intervjuu se žalite na "nečastan otpust", a ne iznosite činjenicu da je Vaš ugovor kojim ste obnašali funkciju šefa klinike istekao 11.07. 2017. godine.

Navodite da je šef klinike "nula", da "ni o čemu ne odlučuje", a obnašali ste ovu funkciju 19 godina u toku kojih ste kreirali i politiku prijema i operativni programa, kao i prijem kadra, a o načinu prijema pacijenata na Kliniku za ortopediju i traumatologiju svjedoče brojni nalazi iz Vaše privatne ordinacije, što je izvan svih pravila i procedura o prijemu pacijenata u KCUS

Pozivate se na potpisanu Izjavu Vaših kolega sa klinike, kako ih zovete "jadnih ljudi" koji su povukli svoje potpise sa tog papira na kojem piše "Ismet je častan čovjek". Potvrđujemo da takav papir ne postoji. Također potvrđujemo da o Vašoj časti nikad nismo ni raspravljali. To Vi činite!

U tekstu navodite postupke Vaših kolega koji su Vas "ljubili, plakali, valjali se po podu", a koji su povukli potpise, jer im je prijećeno da će ostati bez posla, što je također neistina.

Što se tiče Vaših navoda o "grijehu koji ste napravili" ne postoji niti jedan dokument u kome ste zatražili da Menadžment sa Vama razgovara o prijemu mladih doktora, niti o statusu Ijekara na Vašoj Kllinici. Istia je da je Menadžment dobio dokument u kojem Ijekari potvrđuju da ništa od ovog što govorite nije istina.

U više navrata u tekstu se pozivate na stručnost i kompetentnost pa Vas molimo da upoznate javnost koliko ste Vi kao rukovodilac ustanove osposobili stručnjaka ortopeda koji Vas mogu naslijediti nakon 19 godina. Također, obavijestite javnost zbog čega upućujete pacijente, sa Vašeg nivoa kompetencija na operacije u inostranstvo i u privatne poliklinike. Zašto ih Vi ne operišete u Sarajevu???

Vaši navodi da "niste išli kući prije 17 h", da "stalno radite noću" i da "nije bilo subote i nedjelje koju niste radili" nisu tačni , a slobodne dane ste uredno koristili. U pomenutom tekstu kažete da je "šef nula", da "ne želite da budete šef, kad se zna šta šef klinike radi i kolika mu je plata", da "niko normalan na svijetu ne bi želio da bude na njegovom mjestu", da ne želite to mjesto već odavno, kao i da ste tražili da "više ne budete šef", potvrđujemo da ne postoji pisani trag vaših navoda, kao ni Vaš zahtjev da Vas razriješimo. Vaš ugovor je istekao nakon 19 godina.

Prof. Gavrankapetanović usprkos tome što Vi odlično znate stanje na Klinici i međuljudske odnose, koji su izrazito narušeni u toku Vašeg "šefovanja" kontinuirano, tendeciozno i krivo informirate javnost.

"Ljekari su plemenito tkivo u svakom društvu", kao što su i svi drugi ljudi različitih profesija plemenito tkivo, pa smo upravo zbog poštovanja prema ljudima i poštovanja prema istini morali reagovati i upoznati javnost o "Vašem slučaju". Naše otvoreno pismo je ujedno i odgovor na "peticiju nekih uglednih građana", a u vezi sa Upravom Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije