Lagumdžija imenovan u UO Istorije AI Svjetskog udruženja vještačke inteligencije

Radiosarajevo.ba
Lagumdžija imenovan u UO Istorije AI Svjetskog udruženja vještačke inteligencije
Foto: Facebook / Zlatko Lagumdžija

Profesor Ekonomskog fakulteta u Sarajevu dr. Zlatko Lagumdžija je imenovan u 12-člani Upravni Odbor Istorije AI Svjetskog udruženja vještačke inteligencije (AIWS) kojim predsjedava guverner Michael Dukakis, bivši predsjednički kandidat američkih demokrata, osnivač Globalnog Boston Foruma.

"Većina članova Upravnog odbora, među kojima polovina dolazi s Harvarda i MIT-a, su profesori i istraživači s vodećih svjetskih univerziteta iz kompjuterskih nauka i disciplina usmjerenih na ukupne društvene i ekonomske promjene koje proizvodi razvoj vještačke inteligencije", saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

Ovo imenovanje je uslijedilo nakon izlaganja profesora Lagumdžije zajedno sa Vintom Cerfom, utemeljiteljem, "ocem" interneta, prije dvije sedmice, konferenciji Ujedinjenih nacija i Boston Global Foruma "UN 2045: Novi Ekonomski model i budućnost vještačke inteligencije".

Dva člana Upravnog odbora su dobitnici Turing nagrade, poznate kao "Nobelova nagrada iz kompjuterskih nauka".

U saopćenju se navodi da je inovativna mreža AIWS-a utemeljena od Boston Globalnog Foruma, Instituta Michael Dukakis, Vlade Američke države Masačusets i MIT.

AIWS radi na identifikaciji, publikovanju i promoviranju principa pravedne aplikacije vještačke inteligencije kroz razvoj aplikacija i rješenja baziranih na ovim principima prilikom korištenja u politici, administraciji, zdravstvu, obrazovanju, transportu, nacionalnoj sigurnosti i drugim područjima.

U narednom periodu AIWS će nadzirati razvoj i upotrebu vještačke inteligencije od vlada, korporacija i neprofitnih organizacija kako bi se utvrdilo koliko su komplementarne s pravilima i standardima definiranim u AIWS Novom Društvenom Ugovoru 2020 u doba vještačke inteligencije (New Social Contract in the Age of Artificial Intelligence).

Na ovom radi grupa autora pod okriljem AIWS-a i služit će za identifikovanje društveno štetnog djelovanja i korištenja vještačke inteligencije kroz publikacije i preporuke na bazi kredibilnih izvještaja. Nakon intenzivnih dvogodišnjih konsultacija uskoro se očekuje usvajanje dokumenta (Social Contract 2020) na zajedničkom skupu Svjetske liderske alijanse i Boston Globalnog Foruma.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije