Ekonomski fakultet školovat će kadar za borbu protiv prevara i korupcije

B. T.
Ekonomski fakultet školovat će kadar za borbu protiv prevara i korupcije
FOTO: Radiosarajevo.ba / S ceremonije otvaranja Centra

Pri Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu (EFSA) danas je otvoren Centar za forenzičko računovodstvo (CFA).

Radi se o prvom centru ove vrste u BiH, a kako je rečeno na ceremoniji otvaranja, to će biti mjesto susreta profesionalnih računovođa, edukacije forenzičkih računovođa, te rješavanja brojnih problema koji ugrožavaju djelovanje privrednih subjekata u BiH.

Svečanim presjecanjem vrste otvaranje Centra ozvaničili su Jasmina Selimović, dekanesa Ekonomskog fakulteta i Benjamin Rockwell, lokalni direktor američkog Biroa za borbu protiv međunarodne trgovine narkoticima i provođenje zakona (INL). 

S ceremonije otvaranja Centra - undefined

FOTO: Radiosarajevo.ba: S ceremonije otvaranja Centra

CFA je osnovan u okviru trogodišnjeg projekta pod nazivom „Izgradnja kapaciteta forenzičkog računovodstava u BiH“ koji se realizuje u saradnji EFSA-a i Vlade SAD.

Cilj je pružiti podršku EFSA u razvoju održivih obrazovnih programa iz područja forenzičkog računovodstva, koji uključuju profesionalni program certifikacije forenzičkih računovođa u BiH, kao i dvogodišnji master studijski program usmjerenja „Forenzičko računovodstvo i istrage“.

Kako je istakla dekanesa Selimović, edukovane forenzičke računovođe, bit će kvalificiran kadar koji će biti osposobljen za borbu protiv prevara i korupcije, borbu protiv domaćeg i međunarodnog organiziranog kriminala, te će kao takav biti adekvatna podrška tužiocima, sudijama i braniocima u njihovom radu, doprinoseći povećanju povjerenja građana u pravosudni sistem BiH.

"Radi se o vrlo specifilnoj i suko sepcijaliziranoj profesiji. Trenutno, u BiH nemamo cjelovit, integriran sistem edukacije kada je riječ o forenzičkom računovodstvu i nadam se da će ovakav projekt osigurati razvijanje sistema koji će biti uporediv sa najboljim svjetskim praksama, sa najboljim svjetskim fakultetima, sa onim naboljim što imaju svjetska profesionalna udruženja, a da će to biti u korist svih nas", istakla je Selimović. 

S ceremonije otvaranja Centra - undefined

FOTO: Radiosarajevo.ba: S ceremonije otvaranja Centra

Govoreći o tome kako forenzičko računovodstvo može pomoći u borbi protiv korupcije i finasijskog kriminala, Rockwell je naveo da forenzičke računovođe mogu da pomognu kompanijama i javnim subjektima u dizajniranju računovodstvenih i revizorskih sistema koji smanjuju rizik od prevare, mogu raditi ispitivanje finansijskih izvještaja organizacija zbog mogućih prevara, istraživati i  analizirati finansijske dokaze, te doprinjeti razvoju kompjuterizovanih aplikacija za identifikaciju problematičnih transakcija, lažnog računovodstva...

Forenzičke računovođe mogu biti zaposlene u brojnim institucijama,  osiguravajućim društvima, bankama... radi sprečavanja, identifikacije i borbe protiv finansijskog kriminala i korupcije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije