BiH / Najznačajniji stručnjaci iz Europe na Samitu inovatora u Sarajevu

10. 10. 2019. u 11:38:00 N. Ka.

Shares: 8

Najznačajniji regionalni događaj o inovacijama "Sarajevo Innovation Summit 2019" održava se danas u Vijećnici, u organizaciji Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

Na ovogodišnjem samitu okupit će se najznačajniji stručnjaci u Evropi u oblasti inovacija, među kojima je troje bosanskohercegovačkog porijekla. BiH će predstavljati jedna od vodećih mladih inovatora u svijetu prema američkom naučnom časopisu "BioSpace" Sana Alajmović, osnivač i direktor kompanije "Ministry of Programming" Faris Začina i ekspert u inovacijama ekosistema Nedim Efendić.

Ambasadorica Švedske u Bosni i Hercegovini Johanna Strömquist, kazala je da je Švedska mala zemlja koja je iznenađujuće mnogo doprinijela svijetu sa svojim inovacijama.

"Počevši od celzijus metra, dinamita, pa sve do toga da miliona srca danas kucaju zahvaljujući švedskom izumu Pacemakeru. Mi smo se uspjeli transformisati u industrijsko društvo, a to se sve dogodilo zahvaljujući jakoj volji i spremnosti za rad", kazala je Strömquist.

Ona ističe da je pored tradicije u inventivnosti, jedna od ključnih stvari što oni vjeurju u pojedince koji se svojom borbom i naukom bore sa savremenim dešavanjima.

"Bliska saradnja između istraživačkih instituta i privatno-javnog sektor je čvrst temelj za razvoj", zaključila je Strömquist.

 Jasmina Selimović, dekanesa Ekonomskog fakulteta u Sarajevu kaže da je njihov fakultet sada već tradicionalno organizator ovog Samita.

"U razvijenim zemljama inovacije u generator rasta GDP-a. Ono što je pokušaj iz ovakvih događa je da se stvori platforma iz koje će se generirati znanje. Fakultet pokušava da uspostavi saradnju sa institucijama, da se naprave planovi i programi, ne samo za dobre radnke, već i za mlade ljude koji će biti inovator. 

Nažalost, BiH je posljednja zemlja iz regiona po nivou ulaganja u inovacije, tehnološke inkubatore imamo, ali nemamo sistemsku podršku, tako da puno je još posla ispred nas. Jako je važno da vlasti imaju više sluha, jer sve do tada nemamo pravog razvoja", kazala je Selimović.

  Amila Pilav-Velić, idejni tvorac i direktorica Sarajevskog inovacijskog samita kaže da BiH nema jedinstven inovacijski eko sistem.

"BiH je jedina zemlja koja nema zakon o inovacijama, nema instituciju i nema fond. Imamo 18 ministarstava u BiH koja su direktno i indirektno nadležna za inovacije u našoj zemli, a i to je jedan od problema", kazala je Pilav-Velić.

Švedska je kao jedan od lidera u inovacijama, sa zadovoljstvom prihvatila poziv da podrži ovaj Samit, jer ovo je odlična prilika za razvoj kreativnih i talentovanih ljudi, kako bi se oni danas okupili i razmijenili svoje ideje o inovacijama.

Sana Alajmović, švedska inovatorica porijeklom iz BiH, kaže da je zajedno sa kolega izumila novi materijal koji može ljudima pomoći da ne dobiju dijabetes.

"Izumili smo novi materijal kroz novu tehnologiju, koji može da se popije prije jela i onda on u stomaku hvata enzime, digestacija hrane se smanjuje, a tako se smanji šećer, holesterol, ali i debljina", kazala je Alajmović. 

Sanela Kuko, savjetnica federalne ministrice obrazovanja kaže da su ovakvi događaji jako bitan segment razvoja, te da se na njima može dosta toga naučiti i vidjeti sjajni primjeri.

Ulaganje u inovacije su na jako niskom nivou, a Kuko kaže da Federalno ministarstvo obrazovanja ukaže jedva 0,18 posto, što je oko pet miliona maraka, za sve naučne projekte koje želi podržati na godišnjem nivou.

Poseban kuriozitet Samita je učešće Tobiasa Degsella iz Švedske, koji je godinama radeći u štokholmskom Nobel Prize muzeju stekao znanja i vještine kojima pomaže kompanijama i organizacijama po cijelom svijetu kako da ideje pretvore u realnost, ostvare prestižne inovacije i dostignuća, koja vode do Nobelove nagrade.

NEMA KOMENTARA