Kreirati inovativno okruženje u zemljama Zapadnog Balkana

Radiosarajevo.ba
Kreirati inovativno okruženje u zemljama Zapadnog Balkana
Foto: Ekonomski fakultet u Sarajevu / Sarajevo Innovation Summit 2018

U toku je prvi regionalni Samit o inovacijama pod nazivom Sarajevo Innovation Summit 2018 u organizaciji Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

Na otvaranju Samita je ispred Evropske komisije govorio MSc. Gergely Tardos, istaknuvši da je problem kreiranja inovacija dvostran: „Najprije, obrazovanje je krucijalno i mladi naučnici inovatori moraju imati pravi kapacitet, da bi pokazali i razvili svoje ideje na tržištu. S druge strane, od velikog su značaja kreatori politike, obzirom na njihovu mogućnost donošenja pravne regulative. Bitno je stvoriti atmosferu, gdje su povezani svi igrači bitni za igru, tj. inovatori, fakulteti i kreatori politika. Evropska Unija daje fondove svojim članicama, ali i državama poput Bosne i Hercegovine, tako da je i taj put finansiranja otvoren za mlade inovatore.“

Moderatorica prve panel sesije pod nazivom „Inovacijska politika: Kreiranje inovativnog okruženja u zemljama Zapadnog Balkana“ je doc. dr. Amila Pilav – Velić, a u okviru ovog panela govore ministar privrede KS prof. dr. Muharem Šabić, prof. dr. Carsten Dreher sa Freie Univeziteta u Berlinu, pomoćnica direktora Tehnološkog parka Ljubljana MSc. Marjana Majerič, prof. dr. Muamer Halilbašić sa Ekonomskog Instituta Sarajevo, te direktor Intera tehnološkog parka Vedran Šimunović.

Prof. dr. Carsten Dreher je u svom izlaganju istaknuo da je Bosni i Hercegovini neophodna regulacija inovacijske politike u cilju razvoja same zemlje, te korištenje evropskog tržišta u cilju internacionalnog poslovanja.

„Ukoliko ne želite da strani investitori napuste zemlju nakon deset godina ulaganja, onda je neophodno sistemsko upravljanje inovacijama. Izuzetno je važno pratiti potrebe i ideje preduzetnika koji trebaju kreirati inovacije u svojim proizvodima, ali i samoj organizaciji kompanija", rekao je Dreher.

„Sve počinje od ljudi. Nije bitna infrastruktura, već ljudi, jer inovativnost leži upravo u njima. Sve zemlje koje su do sada uspjele, imale su ljude koji su bili lideri i koji nisu imali strah od neuspjeha. Inovacije su u tome kako nešto možeš da prodaš. Ono što mora napraviti država jesu tehnološki parkovi te univerzitetski inkubatori.“, kazala je u panel sesiji MSc. Marjana Majerič.

Prvi regionalni Samit inovacija podržali su Ministarstvo obrazovanja i nauke Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, USAID, Evropska komisija, Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo, Privredna komora Kantona Sarajevo, Interreg, Švicarska agencija za razvoj i saradnju SDC, Ministarstvo zdravlja FBiH i RS-a, Asocijacija XY, Digital Elephants, Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije, Youth Council of the US Embassy to Bosnia and Herzegovina, SIM, Udruženje Motivator, Hotel Europe Sarajevo.

Medijski pokrovitelji Sarajevo Innovation Summita su Radio Sarajevo i Antena Sarajevo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije