Kulturocid u strogom centru Sarajeva: Biste u Parku svjetlosti bile premazane uljanom bojom

5
A. Čančar
Kulturocid u strogom centru Sarajeva: Biste u Parku svjetlosti bile premazane uljanom bojom
Foto: Dž. K. / Biste u Parku svjetlosti

U sarajevskom Parku svjetlosti u ponedjeljak, 20. marta građane i umjetnike dočekao je neugodan prizor - biste su bile premazane uljanom bojom.

Tim povodom reagovali su bh. umjetnici, a na svom Facebook profilu Adis Lukač je objavio fotografiju biste premazane uljanom bojom.

To je komentarisao Stijepo Gavrić, profesor u Srednjoj školi primijenjenih umjetnosti Sarajevo, a u Parku svjetlosti se nalaze i njegova dva rada.

Sve Dodikove prazne najave o otcjepljenju: 'Iduće godine u ovo doba, bit ćemo nezavisni'

Sve Dodikove prazne najave o otcjepljenju: 'Iduće godine u ovo doba, bit ćemo nezavisni'

"Jučer obojene biste su na sreću i oprane. Najvjerovatnije ista nestručna ekipa je zbog reakcije i velikog nezadovoljstva javnosti shvatila da "dobre namjere" nisu uvijek dobre. Pranje je bilo rekordno brzo urađeno, baš kao i samo farbanje. Usput su skinuli i malo patine, tako da biste izgledaju koju godinu mlađe. Šteta je minimalna, ali ne i beznačajna. Shvatili smo još jednom da se struka i prave vrijednosti ne poštuju. Da nije bilo reakcije javnosti, ne bi bilo i hitne ispravke i šteta bi bila mnogo veća. Hoću da vjerujem da smo svi nešto naučili i da ćemo manje griješiti", izjavio je Stijepo Gavrić za portal Radiosarajevo.ba.

Cjelokupnu situaciju komentarisao je i skulptor Adis Lukač, ističući da je brzom reakcijom uljana boja skinuta sa bisti, no važno je voditi računama o umjetničkim djelima. 

Bista u Parku svjetlosti
Foto: Facebook: Bista u Parku svjetlosti

"Još jučer su skinuli farbu sa bisti... Ne znamo ni ko je to uradio tako da i ne mogu reći puno. Ono što je činjenica da je neophodno da se mora voditi računa i konsultovati sa stručnim licima da ne bi došlo do ovakvih i sličnih slučajeva. Ja kao skulptor moram reći da su to nedopustive stvari jer je riječ o skulpturama-umjetničkim djelima i moraju se tretirati kao takve. S obzirom da je farba odmah i skinuta vjerujem da je riječ o neznanju i greški i jednako se nadam da se neće ponoviti", izjavio je Adis Lukač za Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije