Kolege se opraštaju od Jovičića: Ti si duh Sarajeva zbog kojeg smo osjećali ponos

0
Radiosarajevo.ba
Kolege se opraštaju od Jovičića: Ti si duh Sarajeva zbog kojeg smo osjećali ponos
Foto: Kamerni teatar 55 / Dragan Jovičić

Glumac Dragan Jovičić tragično je danas preminuo u Sarajevu od posljedica koronavirusa.

Vijest je iznenadila cjelukupnu javnost u Bosni i Hercegovini, a njegove kolege se opraštaju od njega.

Glumac Enis Bešlagić na društvenim mrežama se zahvalio Draganu na prijateljstvu. 

"Molim Gospdara da te nagradi za svako dobro koje si pružao nesebično svima, a meni bio prva podrška u mom glumačkom poslu. Od “ČUDAN PAZAR” , pa preko silnih zajedničkih predstava i sve do 'DUHOVI SARAJEVA'. Ti si taj DUH SARAJEVA zbog kojeg smo se mi svi Bosanci i Hercegovci osjećali ponosnim. Hvala i za sve one koji te vole u ime ove Ljubavi bezinteresne. Počašćen tobom moj dobri Dragane, zahvalan na svakom zajedničkom trenutku. Suosjećanje porodici Jovičić i svima onima koji nemoju dva srca, jedno za Ljubav, a drugo za mržnju", napisao je Enis.

Alban Ukaj, glumac iz Prištine napisao kako je danas jedan od onih dana kada shvatite da je otišao i dio vas, nečijim odlaskom.

"Pola života sam proveo u Prištini i pola u Sarajevu. Kad me neko pita, kako ti je u Sarajevu? Sta tebi znači Sarajevo? Meni je Sarajevo Dragan Jovičić. Upoznao sam ga nedugo nakon mog dolaska u Sa. Imao je tu neku prećutnu potrebu da se brine o meni. Bio je i otac, i drug, i kolega, i učitelj. Djelili smo stan na Cetinju tokom rada na predstavi Hanibal Podzemni u režiji Dine Mustafica. Često smo putovali na relaciji Sarajevo-Cetinje zajedno", napisao je Alban.

"Uvijek je insistirao da idemo jadranskom magistralom, iako je bio duži put, jer je volio gledati more. U šali je govorio da je po profesiji ribar a da mu je gluma samo hobi. Jednom su nas na hrvatskoj granici držali okruglo 2 sata zbog mog imena i mjesta rođenja. Ja sam se bio navikao na te prizore a njemu je bilo strašno neprijatno. imao je fizičku reakciju, zabolio ga stomak. Kada su nas nakon dva sata pustili da nastavimo put morali smo stati jer nije mogao da vozi. Šutio je autu i kad smo presli granicu sa Crnom Gorom rekao je, večeras cemo spavati u Budvi... Pada kiša na Cetinju. Probudio me sutradan u 4 ujutro. U ruci je imao dva štapa za pecanje. Rekao je, Albane budi se...našao sam nam i čamac. Otišli smo u neki mali krsasti otočić i bacili štapove. Satima smo šutjeli i gledali u more. To je zadnja tišina koje se sjećam u životu. Volim te Draganče", prisjetio se glumac.

Režiser Dino Mustafić se zahvalio Draganu za svaki munut, sat i godinu koji mu je podario.

Profesor emeritus Mirsad Abazović također je jedan od ovih koji se oprostio od njega.

Glumac Nermin Tulić zahvalio se za sve prijateljske i umjetničke trenutke.

Komemoracija povodom smrti Dragana Jovičića održati 8.11.2020. na sceni Kamernog teatra 55 u 11 sati.

Također u galeriji Gabrijel Kamernog teatra 55 otvorit će se knjiga žalosti u koju se mogu upisati građani Sarajeva, naravno prateći sve preporuke kriznog štaba.

"Obzirom na preporuke kriznog štaba o broju posjetilaca teatru, a to je 70 ljudi, ovim putem pozivamo sarajevske glumce da dođu na komemoraciju, jer će oni imati prioritet", saopšteno je iz KT. 

Prema želji porodice, sahrana Dragana Jovičića će biti obavljena u uskom porodičnom krugu, sa datumom koji će porodica naknadno utvrditi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije