Ko će postati direktor SIPA-e: Nezavisni odbor danas ponovo o kandidatima

E. H.
Ko će postati direktor SIPA-e: Nezavisni odbor danas ponovo o kandidatima

Konačna rang-lista kandidata koji su se prijavili na konkurs za izbor novog direktora Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) BiH trebala bi biti utvrđena danas na sjednici Nezavisnog odbora Parlamenta BiH.

Podsjećamo, posljednja sjednica Nezavisnog odbora je prekinuta 21. oktobra, a zbog potrebe da se utvrde dodatne činjenice u postupku izbora novog direktora SIPA-e. Konkretno da se za sva četiri kandidata provjeri da li neko od njih ispunjava uslove za penziju.

Također tog dana je obavljen razgovor sa svim kandidatima koji su se prijavili i to sa aktuelnim direktorom Pericom Stanićem, direktorom Policije RS Darkom Ćulumom, bivšim direktorom SIPA-e Goranom Zubcem, te policijskim službenikom iz Trebinja Žarkom Laketom.

Uslove za penziju navodno je stekao Perica Stanić, aktuelni direktor SIPA-e, kojem mandat na čelu ove državne agencije istječe 5. novembra. Navodno ni Žarko Laketa, aktuelni načelnik Policijske uprave Trebinje, ne bi smio biti kandidat za prvog čovjeka SIPA-e jer stiče uslove za penzionisanje u toku mandata, ukoliko bi mu bio dodijeljen, a navodno su u istoj situaciji i druga dva kandidata.

Prvi zamjenik predsjednice Nezavisnog odbora Parlamenta BiH Enes Obralija za Radiosarajevo.ba je kazao da će svi kandidati biti bodovani za intervjue, te da će Nezavnisni odbor napraviti listu do pet najuspješnijih kandidata koja će biti upućena ministru sigurnosti BiH, koji će predložiti Vijeću ministara BiH kandidata za ovu poziciju.

Enes Obralija - undefined

Foto: 24sata.info: Enes Obralija

Na naše pitanje, Obralija pojašnjava da Nezavisni odbor Parlamenta BiH ima obavezu da vodi računa i o nacionalnoj strukturi rukovodećih kadrova u policijskim tijelima za koja je nadležan.

Pitali smo prvog zamjenika predsjednice, da li će se konkurs ponoviti ukoliko nacionalna pripasnost kandidata ne bude zadovoljavajuća.

„Konkurs se neće ponoviti, ništa nije nezakonito. Ukoliko ne bude prijavljenih iz reda jednog ili drugog naroda, konkurs ide u svoju redovnu proceduru i kandidati su na kraju krajeva ipak kandidati. Ovo nije eliminatoran uslov“, pojasnio je Obralija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije