BiH / Prekinuta sjednica Nezavisnog odbora o izboru direktora SIPA-e

21. 10. 2019. u 20:06:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 3

Zamjenik predsjedavajućeg Nezavisnog odbora Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Enes Obralija saopćio je da je sjednica danas prekinuta jer je neophodno utvrditi dodatne činjenice u postupku izbora novog direktora Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA).

Potvrđeno je da je na današnjoj sjednici Nezavisnog odbora obavljen razgovor sa svim kandidatima koji su se prijavili na konkurs za izbor novog direktora SIPA-e.

"Sjednica je prekinuta, a nastavak će biti zakazan nakon što dobijemo određene odgovore. Primili smo predstavku u kojoj se navodi da je Nezavisni odobor spreman da svjesno krši zakone ove zemlje favorizujući jedne, a zanemarujući druge kandidate koji navodno ispunjavaju uslove za penziju. Donijeli smo zaključak da ćemo za sva četiri kandidata provjeriti da li neko ispunjava uslove za penziju", rekao je Obralija.

On je dodao da će nakon što bude utvrđeno ko ispunjava uslove za penziju biti utvrđena rang-lista koja će biti dostavljena ministru bezbjednosti Bosne i Hercegovine, Draganu Mektiću.

Obralija je napomenuo da je dokumentacija kandidata kompletna, te da je riječ o suptilnom pitanju.

"Nakon što dobijemo odgovore izlazimo sa rang-listom. Ne mogu govoriti o imenima, ali će provjere biti izvršene za sva četiri kandidata", pojasnio je Obralija, dodajući da na svijetu nema toga zbog čega bi svjesno kršio zakon.

Nezavisni odbor obavio je razgovor sa svim kandidatima koji su prošli konkurs - aktuelnim direktorom SIPA-e Pericom Stanićem, direktorom Policije Republike Srpske Darkom Ćulumom, bivšim direktorom SIPA-e Goranom Zupcem, te policijskim službenikom iz Trebinja Žarkom Laketom.

Članovi Nezavisnog odbora u septembru su razmotrili prijave pristigle na konkurs za izbor direktora SIPA-e i utvrdili da od pet prijavljenih kandidata četiri ispunjavaju uslove.

Odbačena je prijava policajca iz Banjaluke Njegoša Jovanovića.

Prema proceduri, Nezavisni odbor dostavlja rang-listu ministru bezbjednosti BiH Draganu Mektiću i on je dostavlja Savjetu ministara BiH koji imenuje novog direktora SIPA-e.

Aktuelni direktor SIPA-e Perica Stanić, kojem mandat ističe 5. novembra, nakon razgovora je izjavio da je razgovor sa članovima Nezavisnog odbora prošao korektno i da su iskusni ljudi koji sjede u ovom odboru.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA