Stiglo 5 prijava: Kad će biti poznato ko želi biti novi direktor SIPA-e?

E. Halimić
Stiglo 5 prijava: Kad će biti poznato ko želi biti novi direktor SIPA-e?

U ponedjeljak 23. septembra ove godine Nezavisni odbor Parlamenta BiH, a sudeći prema najavama, razmatrat će pristigle prijave na Javni konkurs za provođenje procedure odabira kandidata za izbor direktora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

Na ovaj konkurs, zainteresovani kandidati prijave su mogli poslati do 11. septembra.

Kako je za Radiosarajevo.ba potvrđeno iz Nezavisnog odbora Parlamenta BiH, na konkurs za direktora SIPA koji je objavljen prije 20-ak dana, a koji je raspisao Nezavisni odbor Parlamentarne skupštine BiH do danas je stiglo pet prijava.

sipa_zgrada_01.jpg - undefined

Foto: SIPA: Sjedište SIPA-e

Nezavisni odbor Parlamenta BiH, pristigle prijave otvorit će tek na sjednici koja je planirana za 23. septembar i do tada neće biti poznato ko se sve prijavio na konkurs za izbor direktora SIPA-e s obzirom na to da su prijave dostavljene u zatvorenim kovertama.

Prvi zamjenik predsjednice Nezavisnog odbora Parlamenta BiH Enes Obralija za Radiosarajevo.ba je kazao da javnost u ponedjeljak (23.09) ipak neće biti upoznata s imenima kandidata.

To će još neko vrijeme ostati tajna, zbog zaštite podataka. Imena koja su se do sad spominjala su nagađanja. Nakon što otvorimo prijave, Nezavisni odbor će provjeriti da li su sve prijave uredne i potpune, te da li kandidati ispunjavaju uslove javnog konkursa. Nakon toga po mjestu rođenja poslat ćemo zahtjev za provjeru osuđivanosti, provjeru da li postoji neka brisana osuda ili ne“, pojasnio je Obralija.

Dodao je da će nakon toga biti obavljeni intervjui s kandidatima.

Enes Obralija - undefined

Foto: 24sata.info: Enes Obralija

„Svi kandidati bit će bodovani za intervjue, zatim će Nezavnisni odbor napraviti listu do pet najuspješnijih kandidata koja će biti upućena ministru sigurnosti BiH, koji će predložiti Vijeću ministara BiH kandidata za ovu poziciju“, istakao je Obralija.

Prema njegovim riječima, očekuje da će ova procedura što se tiče Nezavisnog odbora Parlamenta BiH biti završena do kraja oktobra ili početka novembra.

Na naše pitanje, Obralija pojašnjava da nezavisni odbor Parlamenta BiH ima obavezu da vodi računa i o nacionalnoj strukturi rukovodećih kadrova u policijskim tijelima za koja je nadležan.

„Vidjet ćemo koji su se kandidati prijavili“, istakao je Obralija.

Pitali smo prvog zamjenika predsjednice, da li će se konkurs ponoviti ukoliko nacionalna pripasnost kandidata ne bude zadovoljavajuća.

„Konkurs se neće ponoviti, ništa nije nezakonito. Ukoliko ne bude prijavljenih iz reda jednog ili drugog naroda, konkurs ide u svoju redovnu proceduru i kandidati su na kraju krajeva ipak kandidati. Ovo nije eliminatoran uslov“, pojasnio je Obralija.

Iako se još uvijek ne može govoriti o imenima, jasno je da će mjesto direktora SIPA pripasti Srbinu s obzirom da je na čelu Granične policije BiH Hrvat (Zoran Galić), na čelu Obavještajno sigurnosne agencije BiH (OSA) Bošnjak (Osman Mehmedagić) kao i u Direkciji za koordinaciju policijskih tijela (Mirsad Vilić).

Prema ranijim, nezvaničnim informacijama za direktora SIPA trebalo bi, pored Perice Stanića, aktuelnog direktora SIPA da konkuriše, između ostalih i Darko Ćulum, aktuelni direktor Policije RS, a spominjala su se i imena Žarka Lakete, bivšeg načelnika CJB Trebinje, Gorana Zubca, bivšeg direktora SIPA ali i Siniše Kostreševića načelnika Uprave kriminalističke policije MUP-a RS.

Podsjećanja radi, Staniću, aktuelnom direktoru SIPA četvorogodišnji mandat ističe 5. decembra ove godine, a na tu funkciju došao je kao favorit SDS-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije