Kandidati za načelnike u Sarajevu: Opozicija jedinstvena, SDA brani pozicije

Radiosarajevo.ba
Kandidati za načelnike u Sarajevu: Opozicija jedinstvena, SDA brani pozicije
Foto: EPA / Lokalni izbori u BiH

Iako još uvijek nije poznato hoće li uopće ove godine biti održani lokalni izbori u našoj zemlji, političke stranke već uveliko pripremaju liste kandidata - kako one za načelnička mjesta, tako i za općinska vijeća.

Ovogodišnji izborni ciklus mogao bi biti jedan od najinteresantnijih kada je u pitanju Kanton Sarajevo iz razloga što je, kako mnogi smatraju, konačno formiran ozbiljan opozicioni blok koji je sastavljen od četiri stranke - Naroda i pravde (NiP), Socijaldemokratske partije (SDP BiH), Naše stranke i Nezavisne bosanskohercegovačke liste (NBL).

Piše: Mirza Abaz

Međutim, valja imati u vidu i činjenicu da vladajuća Stranka demokratske akcije (SDA) već dugi niz godina drži vlast u prigradskim dijelovima kao što su prvenstveno općine Vogošća, Ilijaš, Hadžići i Trnovo i u proteklim izbornim godinama njeni kandidati su ubjedljivo dobijali izbore u ovim mjestima.

Možda će se najinteresantnija politička borba voditi u Centru iz razloga što je načelniku Nedžadu Ajnadžiću donekle poljuljano povjerenje građana, prvenstveno zbog dešavanja oko parka Hastahana, a bit će interesantno pratiti i zbivanja u Novom Gradu s obzirom na to da je poprilično sigurno da će Semir Efendić biti novi-stari kandidat SDA i da ima najveće šanse za pobjedu uprkos činjenici da dosta politički leluja i da nije toliko pokoran volji Centrale.

Prema trenutno dostupnim informacijama, protukandidat Ajnadžiću u Centru bit će donedavni kantonalni ministar komunalne privrede i infrastrukture Srđan Mandić (NS) tako da će do kraja biti neizvjesno ko će biti prvi na usluzi građanima centralne sarajevske općine.

Također, obznanjeno je i to da će Efendiću u Novom Gradu na crtu izaći Adnan Delić, kojeg predlaže NiP kao nestranačkog kandidata.

U Općini Novo Sarajevo Nedžadu Koldži će biti rival ljekar Hasan Tanović, član Upravnog odbora Opće bolnice u Sarajevu i Sindikata zdravstvenih radnika, koji je ranije ispred DF-a također bio kandidat za načelnika ove sarajevske lokalne jedinice. Valja napomenuti da je on nedavno napustio ovu političku partiju i u izbornu trku vjerovatno ulazi kao nestranački kandidat.

Bez puno razmišljanja moglo se pretpostaviti da će ispred četvortke kandidat za načelnika Starog Grada biti Ibrahim Hadžibajrić (NBL), a protivnik će mu biti po svim prilikama Jusuf Pušina (SDA).

Što se tiče prigradskih općina, u Vogošći će Edin Smajić (SDA) krenuti u pohod na novi mandat, ali stanovnici Vogošće će moći glasati i za njegovog takmaca Dženana Brkanića (NiP)

Aktuelni načelnik Akif Fazlić je ispred SDA kandidat za nositelja izvršne vlasti u Ilijašu, a Hamdo Ejubović će također pokušati od glasača dobiti povjerenje za novi četverogodišnji mandat u Hadžićima.

Kadar NiP-a Nermin Muzur bit će kandidat na Ilidži, dok će mu suparnik biti jedna od rijetkih promjena u kandidatskom listingu SDA - Fikret Prevljak.

Ljekar Elvedin Tatarević, koji je prije četiri godine izabran kao vijećnik u Općini Trnovo kao kandidat SDA, bit će sada kandidat četvorke za načelnika ove sarajevske općine. Valja kazati da je on jedan kratak period bio član i SDP-a. Oponent će mu biti Ibro Berilo.

U toku današnjeg ili najkasnije sutrašnjeg dana NiP, SDP, Naša stranka i NBL će izaći i s prijedlozima svojih kandidata za načelnike općina Hadžići i Ilijaš.

Isto tako, važno je napomenuti da se još uvijek utvrđuju liste Saveza za bolju budućnost (SBB) i Demokratske fronte (DF), a prema prvim informacijama čini se da postoji neslaganje između ove dvije stranke kada su u pitanju kandidati.

Naime, Sanela Prašović-Gadžo bi trebala biti kandidatkinja za načelnicu Novog Grada, a navodi se da je vrh SBB-a blizu odluke da neće glasati za imenovanja kadrova DF-a. 

Sve u svemu, bit će interesantan politički kraj godine u BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije