Još jedan udar na džepove građana: Poskupljenjem goriva očekuje se rast cijena hrane i usluga

5
A. Čančar
Još jedan udar na džepove građana: Poskupljenjem goriva očekuje se rast cijena hrane i usluga
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Kupovina

Poskupljenje. Riječ je koju možda najviše čujemo u posljednje dvije godine i koja u praksi dikitra svakodnevnicu gotovo svakog građanina Bosne i Hercegovine.

Na poskupljenja 'obični' građani ne mogu utjecati, pa zato u bojazni svakoga puta ulaze u trgovinu gledajući cijene koje 'skaču' iz dana u dan. Osnovni prehrambeni artikli postaju luksuz građanima koji žive na rubu egzistencije.

Struka kaže da su osnovni razlozi poskupljenja - rast goriva, struje, transporta i drugih inputa koji utječu na formiranje konačne cijene proizvoda ili usluga. Poskupljenje naftnih derivata samo će biti okidač za poskupljenje svega ostalog.

Sve veća podrška: Još jedna zemlja objavila da je kosponzor rezolucije o genocidu u Srebrenici

Sve veća podrška: Još jedna zemlja objavila da je kosponzor rezolucije o genocidu u Srebrenici

Cijena barela nafte na svjetskom tržištu u petak je dosegla 89 dolara, što je rekordna vrijednost u 2023. godini.

O poskupljenjima goriva, voća, povrća, hrane i usluga za portal Radiosarajevo.ba govorio je Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika Federacije Bosne i Hercegovine.

"Očekuju se veća poskupljenja nego prošle godine, možda čak i gore jer država nije reagovala oko ove katastrofalne godine u poljoprivredi. Nikakve pomoći nije bilo, a godina nikad nije bila gora i teža za poljoprivrednike - slabi i uništeni prinosi, male otkupne cijene...", istakao je Bićo.

Stručnjak za naredne dane previđa crni scenarij: Cijene goriva u BiH idu na 3 KM po litru?!

Stručnjak za naredne dane previđa crni scenarij: Cijene goriva u BiH idu na 3 KM po litru?!

Prošla godina je, podsjeća Bićo, bila jako skupa po sjetvu, a ova će biti još skuplja. Dosta ljudi će razmisliti da li će nastaviti posao u poljoprivredi ili ne.

Zelena pijaca BTC Merkur
Radiosarajevo.ba: Zelena pijaca BTC Merkur

"Naši poljoprivredni proizvođači u kreiranju cijena ne učestvuju nijednim zarezom, jer su ovdje mali proizvođači, malo se proizvodi. U Bosni i Hercegovini se proizvodi oko 20 posto proizvoda za potrebe, a sve ostalo se uvozi. Zato cijene diktiraju prerađivači, otkupljivači, mešetari... Većina poskupljenja nisu opravdana", dodao je.

Prisjetimo se poskupljenja piletine tokom ramazana kada je za kilogram pilećih fileta bilo potrebno izvdvojiti 15 KM. Tada su padale cijene i stočne hrane, goriva i drugih inputa neophodnih za uzgajanje.

U ovom dijelu Bosne i Hercegovine gorivo poskupljuje za pet do deset feninga

U ovom dijelu Bosne i Hercegovine gorivo poskupljuje za pet do deset feninga

"Neka poskupljenja su opravdana, dok je dosta cijena poraslo samo jer se koristi prilika za dodatnu zaradu. Za to je kriva država koja ne to ne reguliše i ne kontroliše. Najbitnije je istaći kako poljoprivrednici ne utječu na finalnu cijenu proizvoda", kaže predsjednik Udruženja poljoprivrednika Federacije Bosne i Hercegovine.

Najveći 'udar' na džepove osjete penzioneri i građani koji žive od minimalne plate. To pokazuju i podaci sindikalne potrošačke korpe koja za juni 2023. godine iznosi 2.768,40 KM. Paradoksalno, prosječna plata isplaćena u Federaciji BiH za mjesec april 2023. iznosila je 1.233,00 KM (posljednji podatak objavljen od strane Federalnog zavoda za statistiku). Minimalna plata prema Odluci Vlade FBiH je 596,00 KM. 

Poskupit će sve, ističe Bićo, jer 'kod nas' je takva praksa čim porastu cijene goriva ili struje. To je lančani sindrom.

Priprema se udar na građane: Na pomolu nova poskupljenja voća i povrća u BiH

Priprema se udar na građane: Na pomolu nova poskupljenja voća i povrća u BiH

"Kada je gorivo tokom sezone padalo, zašto cijene nisu padale? Hljeb nije pojeftinio nijednog pfeninga, nego sada pričaju o dodatnom poskupljenju, a pšenica nikad jeftinija nije bila", navodi Nedžad Bićo.

Pšenica
FOTO: Arhiv: Pšenica

A da će gorivo poskupjeti, potvrdio je i Almir Bečarević, stručnjak za energetiku i ministar u Vladi Kantona Sarajevo, za portal Radiosarajevo.ba ranije da za naredne dane previđa 'crni scenarij' i mogućnost da litar goriva u Bosni i Hercegovini iznosi preko tri KM!

Kilogram brašna iznosi oko 0,65 KM, a od kilograma se naprave otprilike tri hljeba koja se u trgovini prodaju po 1,5 KM. Zarada je višestruko veća...

Novi podaci o potrošačkoj korpi: Evo šta je najviše poskupilo

Novi podaci o potrošačkoj korpi: Evo šta je najviše poskupilo

"S tim država treba dodatno da se pozabavi. Ne mogu oni to samo rješavati ograničavanjem marže, jer marža će opet utjecati na posljednju odluku, što će rezultirati na primarne proizvođače, tj. smanjit će se otkupna cijena", zaključio je Nedžad Bićo za Radiosarajevo.ba.

Osnovne životne namirnice za mnoge građane postale su već odavno luksuz. Gotovo svaki segment društva osjeti inflaciju svakodnevno, jer se rast cijena ne primjeti samo na hrani i režijama, nego u svim uslugama i sferama života.

Ilustracija
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Ilustracija

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije