Stručnjak za naredne dane previđa crni scenarij: Cijene goriva u BiH idu na 3 KM po litru?!

5
A. S.
Stručnjak za naredne dane previđa crni scenarij: Cijene goriva u BiH idu na 3 KM po litru?!
Foto: Radiosarajevo.ba / Benzinska pumpa / Ilustracija

Cijena barela nafte na svjetskom tržištu u petak je dosegla 89 dolara, što je rekordna vrijednost u 2023. godini.

Almir Bečarević, stručnjak za energetiku i ministar u Vladi Kantona Sarajevo, za portal Radiosarajevo.ba za naredne dane previđa 'crni scenarij' i mogućžnost da litar goriva u Bosni i Hercegovini iznosi preko tri KM.

"U toku jučerašnjeg dana (ponedjeljak, op.a.) cijena barela nafte dostigla je svoj maksimum ove godine i porasla je u odnosu na petak za 0,50%. Petak je okončan sa cijenom barela od 88,55, a ponedjeljak sa cijenom od 89 USD, a maksimalna cijena je dosegla 89,13 USD", priča nam Bečarević.

Bruno Akrapović:	Svaka čast mojim igračima. Publika nas je nosila

Bruno Akrapović: Svaka čast mojim igračima. Publika nas je nosila

Ministar smatra da je sve ovo proizvod smanjivanja proizvodnje nafte zemalja proizvođača prije svega Rusije, a očekuje se i Saudijske Arabije u toku ove sedmice.

Almir Bečarević
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Almir Bečarević

"Znači, vještački se podiže cijena barela jer je želja proizvođaca da cijena barela bude u rasponu 90-100 USD za barel.

U slučaju da ovaj trend ostane sigurno će doći i do korekcija cijena na benzinskim pumpama u Bosni i Hercegovini i očekivati je derivate u rasponu od 2,80 KM do 3,10 KM", dodaje ministar Almir Bečarević.

Faruk Hadžić: Do kada će bh. radnici biti robovi?

Faruk Hadžić: Do kada će bh. radnici biti robovi?

S porastom cijena nafte nema dileme da li bi trebalo doći i korekcije cijene gasa za četvrti kvartal, jer se cijena gasa bazira na devetomjesecnim prosjecima rafinerijskih cijena.

"Smatram da je u ovakvim uslovima koji vladaju u svijetu cijena barela oko 85 USD realna, ali to nije target zemalja OPEC i ona je mnogo veća. Jedina je sreća, ako to mozemo tako kazati, da još uvijek 'glavni igrači' u potrošnji nafte nemaju takve privredne aktivnosti koje bi doprinjele još većoj cijeni nafte.

Smanjenje proizvodnje i porast potražnje za naftom je bingo za rast cijene prema 100 USD i više što još uvijek nije slučaj, za sada", smatra Almir Bečarević, stručnjak za energetiku i ministar u Vladi Kantona Sarajevo, u razgovoru za portal Radiosarajevo.ba.

/ Anketa

Smatrate li da će do kraja septembra 2023. gorivo prijeći granicu od 3 KM po litru
Rezultati

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije