Quo Vadis, Aida: Jasmila Žbanić razgovarala s Christiane Amanpour

7
Radiosarajevo.ba
Quo Vadis, Aida: Jasmila Žbanić razgovarala s Christiane Amanpour
Foto: Prtscr/CNN / Christien Amanpour u razgovoru sa Jasmilom Žbanić

Poznata novinarka i voditeljica ABC Newsa Christiane Amanpour razgovarala je sa našom rediteljicom Jasmilom Žbanić u vezi filma Quo Vadis, Aida.

Tokom razgovora Christiane Amanpour je konstatovala da se radi o izuzetno značajnom filmu koji otkriva kako se desio genocid, te kako su stanovnici Srebrenice prošli golgotu.

Glavna insipiracija za ovaj film jeste priča Majki Srebrenice za koje Jasmila kaže da su izuzetno bolne i kako su, uprkos svim nedaćama, i uspjele nastaviti dalje životom u nadi da će društvo krenuti u pozitivnom pravcu.

Prema njenom mišljenju, upravo je priča Majki Srebrenice i njihov angažman utjecao da se veliki broj ratnih zločinaca nađe iz rešetaka, a posebno se to odnosi na generala Vojske Republike Srpske Ratka Mladića.

U filmu, Aida je stanovnica Srebrenice koja radi kao prevodilac za UN. Njena uloga jeste, nakon što je pala Srebrenica, da kaže ljudima u kojem pravcu trebaju krenuti.

Jasmila tvrdi da je željela prikazati film iz ženske perspektive jer su u većini ratnih filmova, muškarci ti koji igraju glavnu i odlučujuću ulogu.

S druge strane, Jasmila Žbanić je željela povezati "dva svijeta". Jedan koji se odnosi na juli 1995, a drugi povratak Aide u Srebrenicu i njeno suočavanje sa ratnim zločincima koji se slobodno šeću ovim gradom.

Cijeli razgovor između Jasmile Žbanić i Christiane Amanpour možete pogledati OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije