Kako je Žbanić 2014. odbrusila aktuelnom predsjedniku RH: Milanoviću, marš kući!

12
Radiosarajevo.ba
Kako je Žbanić 2014. odbrusila aktuelnom predsjedniku RH: Milanoviću, marš kući!

Ni danas ne prestaju reakcije na istupe predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića, koji je ponovo uzburkao odnose između Bosne i Hercegovine i Hrvatske svojim malicioznim komentarima o našoj zemlji.

Podsjetimo, Milanović je, uz ostalo, ocijenio da je uređenje Bosne i Hercegovine kao građanske države "daleki san i lijepa stvar", ali da "prvo treba sapun, a onda parfem", što je dovedeno u vezu sa bosanskohercegovačkim muslimanima.

O aktuelnoj temi

Milanovićev istup u javnosti je uspoređen s grafitom koji je napisao nepoznati holandski vojnik na zidu kasarne u Potočarima, u Srebrenici nešto prije genocida u julu 1995. godine nad više od 8.000 bošnjačkih muškaraca i dječaka.

Naime, opisujući bosansku ženu, holandski vojnici su na zidu napisali: "No teeth?... A mustache?... Smel like shit?... Bosnian Girl!" („Nema zuba?... Ima brkove?... Smrdi kao govno?... Bosanska djevojka!“).

Među ostalim, pojedini korisnici društvenih mreža prisjetili su se i kako je 2014. godine ugledna bosanskohercegovačka redieljica Jasmila Žbanić, autorica novog filma "Quo Vadis, Aida?" posvećenog žrtvama genocida u Srebrenici, odbrusila Zoranu Milanoviću, tadašnjem premijeru RH, koji je nakon velikih februarskih protesta 2014. godine posjetio Mostar i dao podršku HDZ-u BiH i Draganu Čoviću.

Tada su se, naime, mogle nazrijeti današnje prilično radikalne pozicije aktuelnog predsjednika Hrvatske, bivšeg socijaldemokrate.

"Da se izjasnim na aktuelnu temu citirajući Jasmilinu izjavu iz 2014. godine", napisao je na Twitteru u povodu u povodu aktuelnih događaja Sead Kreševljaković, pravnik, bloger, autor nekoliko desetina TV dokumentaraca i selektor popularnog AJB DOC-a.

Nacionalisti i mafija

Inače, u tadašnjem intervju za portal H-Alter Jasmila Žbanić je, uz ostalo, kazala:

"Milanović je došao u Mostar, a ne u Tuzlu! Domaćin mu je bio predsjednik HDZ-a, poznat kao jedan od najvećih lopova protiv kojih se demonstranti bore!?! Kad god je Hrvatska u Bosni smirivala situaciju, a za svoje saveznike imala nacionaliste i mafiju, građani su patili, a zemlja bila rasturena! MILANOVIĆU, MARŠ KUĆI !!!", kazala je tada Jasmila Žbanić, koja je tada bilo žestoko napadnuta u hrvatskim medijima.

Otprilike sličnom kontekstu kako je Milanović sada upotrijebio "sapun" i "parfem", Žbanić su tada u Zagrebu nazivali "neodgojenom Balkankom".

Iako je Žbanić poznata kao žestoka kritičarka svakog vida nacionalizma i mržnje, pojedini hrvatski listovi su nastupe poznate rediteljice doveli u vezu sa "velikobošnjačkom konotacijom"!?

Žbanić je za Dnevnik Nove TV kasnije rekla kako je njezina izjava o Milanoviću, ipak, bila prežestoka, ali je ostala pri svojim stavovima.

"Sigurno je bila prežestoka. Znate zašto? Jer sam ja preživjela rat u BiH i znam da je u Bosni bilo teško kad god je Hrvatska surađivala s mafijom i nacionalistima u BiH, a kad je Hrvatska surađivala s progresivnim snagama mislim da smo imali mir, i da ćemo imati mir, i da će Milanović uvidjeti svoju pogrešku i doći u BiH sa svojom socijaldemokratskom idejom", rekla je Žbanić.

Poticanje tenzija

Žbanić se potom obratila otvorenim pismom hrvatskim građanima, pozivajući ih na podršku.

Njezino pismo od 11. februara 2014. godine prenosimo u cijelosti:

"Poštovani građani Hrvatske,

U trenutku kada se u BiH konačno rađa sveopšta pobuna protiv vladajućih, kriminalnih i korumpiranih struktura, premijer Hrvatske obilazi zapaljene kancelarije HDZ-a sa Draganom Čovićem (zapaljene su kancelarije SDA odmah u blizini) kao znak da Hrvatska stoji iza vladajuće strukture, koja je zemlju dovela do potpunog siromaštva.

Dragan Čović, Milanovićev domaćin, za vrijeme svoje političke karijere stekao je: stan u Mostaru vrijedan 200 tisuća maraka, vikendicu od pola milijuna maraka, dva stana u Hrvatskoj vrijedna 550 tisuća maraka, te automobile vrijedne 140 tisuća maraka. Kuću vrijednu 320 tisuća eura ima Čovićev punac koji prima mirovinu od 300 maraka.

Dragan Čović je prije rata bio komunist, zaposlen u Mostarskom sokolu, gdje je do 1992. servisirao avione JNA koji su napadali Hrvatsku, da bi kasnije postao veliki Hrvat, vjernik i zaštitnik interesa Hrvatskog naroda.

Svi predstavnici Hrvatske ili bilo koje druge zemlje koji koriste socijalnu pobunu građana za svoje interese i produbljuju podjele u BiH moraju shvatiti da će izazvati bijes! BiH se nalazi u važnom trenutku kada su građani rekli NE godinama pljačke i pokušavaju izgraditi pravednije društvo. Sve građane Hrvatske molim da nas podržite jer je borba protiv nepravednog sistema u kojem manjina živi odlično, a većina loše, naša zajednička borba", napisala je tada Žbanić.

Nažalost, situacija se u posljednjih šest godina dodano pogoršana, a Milanović ne da samo ne daje podršku progresivnim snagama u Bosni i Hercegovini, pa i među bh. Hrvatima, već se otvoreno miješa u unutrašnja pitanja zemlje i potiče tenzije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (12)

/ Povezano

/ Najnovije