Oštre reakcije nakon šokantne izjave Milanovića: Stigli mu žestoki odgovori iz BiH

56
Radiosarajevo.ba
Oštre reakcije nakon šokantne izjave Milanovića: Stigli mu žestoki odgovori iz BiH
Foto: Radiosarajevo.ba / Oštre reakcije nakon šokatne izjave Milanovića

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović ponovo je izazvao oštre kritike na društvenim mrežama u Bosni i Hercegovini kada je rekao da je uređenje te zemlje kao građanske države „daleki san i lijepa stvar“, ali da „prvo treba sapun, a onda parfem“.

Milanović je gostovao u Dnevniku HTV, gdje je govorio o aktuelnim temama te komentirao i situaciju u BiH i budućnost Daytonskog sporazuma.

”Dayton je takav kakav je i ne vidim uopće načina da ga se promijeni bez nasilja. Ne mislim na rat. Mislim naprosto na mentalno i svako drugo nasilje koje u BiH, to svatko zna, nikad nije prolazilo. I uvijek je izazivalo još veće nasilje. Vi ne možete bosanski sustav, bosanskohercegovački okvir promijeniti bez volje konstitutivnih naroda”, rekao je Milanović.

Imate Hrvate – da, Hrvati postoje, kao i Bošnjaci, postoje, ne možemo se praviti da ne postoje – koji su nezadovoljni u toj državi. Je li to neka tajna? Jesam li ja nacionalist ili šovinist ako to kažem? To je sad problem onih koji se sa mnom ne slažu što će to meni jako teško reći, mada će mi to reći, već i govore. Neka se ne zanose da će bilo kakve strateške odluke o ičemu biti donošene bez suglasja triju konstitutivnih naroda, i to nije nikakav srednji vijek, i bez toga nema građanske države. Dakle, još jednom govorim, građanska država je daleki, daleki san, i to je lijepa stvar, ali prvo sapun, onda parfem”, zaključio je.

Korisnici društvenih mreža izjavu Milanovića usporedili su s grafitom koji je napisao nepoznati holandski vojnik na zidu kasarne u Potočarima, u Srebrenici, na istoku Bosne nešto prije genocida u julu 1995. godine nad više od 8.000 bošnjačkih muškaraca i dječaka.

Opisujući bosansku ženu, holandski vojnici su na zidu napisali: "No teeth?... A mustache?... Smel like shit?... Bosnian Girl!" („Nema zuba?... Ima brkove?... Smrdi kao govno?... Bosanska djevojka!“).

Među prvima se oglasila se ambasadorica BiH u Češkoj Martina Mlinarević, koja je retweetala tweet režisera Dine Mustafića.

Emir Suljagić, direktor Memorijalnog centra Srebrenica, je reagirao na Zoranovu rečenicu - prvo sapun, pa onda parfem.

Novinarka Nataša Zečević je podvukla sramotnu izjavu Milanovića.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (56)

/ Povezano

/ Najnovije