Milanović, Plenković, Kosor i Grabar Kitarović čestitali pobjedu Bidenu

0
Radiosarajevo.ba
Milanović, Plenković, Kosor i Grabar Kitarović čestitali pobjedu Bidenu
Foto: EPA-EFE / Zoran Milanović

Osim Bosne i Hercegovine, i iz Hrvatske stižu čestitke Joe Bidenu na pobjedi na američkim izborima.

Oglasili su se aktuelni predsjednik Hrvatske Zoran Milanović, premijer Andrej Plenković, bivša predsjednica Kolinda Grabar Kitarović te bivša premijerka Jadranka Kosor

Zoran Milanović se oglasio preko svog zvaničnog Facebook profila.

"Čestitam izabranom predsjedniku SAD-a Joe Biden. Povjerenje rekordnog broja američkih birača koje mu je ukazano potvrđuje kako u demokraciju moramo ustrajno vjerovati i kada je na kušnji. Siguran sam da će pobjeda Joa Bidena značiti i obnovu euroatlantskog partnerstva koje je bilo ugroženo te da će Europa opet biti glavni saveznik SAD-a. A to je dobro za globalizirani svijet, za Europu i za Hrvatsku. Vjerujem da će Hrvatska u izabranom predsjedniku SAD-a imati ne samo saveznika već i prijatelja, pogotovo što Joe Biden dobro razumije našu noviju povijest u što sam se mogao uvjeriti i tijekom ranijih, vrlo sadržajnih razgovora s njim", napisao je Milanović.

Hrvatski premijer Andrej Plenković poručio je da se raduje saradnji s administracijom Joea Bidena. 

"Čestitam izabranom predsjedniku Bidenu i izabranoj potpredsjednici Kamali Harris", poručio je Plenković u tweetu na Twitteru.

Bidenu je čestitala i bivša hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović koja je objavila i fotografiju na kojoj se grli s novim američkim predsjednikom.

Jadranka Kosor, bivša premijerka i predsjednica HDZ-a, 2010. godine se susrela u Bijeloj kući s tadašnjim potpredsjednikom SAD-a Joeom Bidenom.

"Bio je jako pripremljen, zainteresiran i jako fokusiran, a njegova neposrednost je na mene ostavila snažan dojam. Nakon sastanka imala sam osjećaj kao da se poznajemo dugi niz godina. Rekao mi je tada jednu rečenicu koju i danas često ponavljam. Dugo mi je držao ruku i rekao 'ja sam tvoj prijatelj i možeš me nazvati u bilo koje doba dana i noći kad ti zatreba", prisjeća se Jadranka Kosor za Jutarnji.

Ona je također i na Twitteru čestitala Bidenu pobjedu, sa kratkom porukom "Čestitam".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije